Teljesen megújult a Marianum főépületeKomárom. Köszönhetően a magyar kormány támogatásának és a katolikus egyház hozzájárulásának, kívül-belül megújult a Marianum Egyházi Iskolaközpont főépülete – az alagsortól a tetőtérig. Sőt, egy új kápolna is épült a magyar tannyelvű iskolában.

Bő egy évvel ezelőtt, 2020 decemberében döntött úgy a magyar kormány, hogy 780 millió forinttal (több mint 2,1 millió euróval) támogatja a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont főépületének teljes körű felújítását. A költségekhez a Római Katolikus Egyház, Nagyszombati Főegyházmegye is hozzájárult 320 ezer euró körüli összeggel.

Madarász Róbert, a Marianum igazgatója, valamint Kiss Róbert kanonok, komáromi esperes-plébános február 7-én mutatta be a sajtónak a teljesen megújult főépületet. Az újjáépítés mostanra gyakorlatilag lezárult, néhány kisebb külső munkálat van még folyamatban, amelyekkel ugyancsak elkészülnek a február 25-én esedékes hivatalos átadásig.

94 éve alapították közadakozásból

Az iskolaközpont igazgatója kiemelte, a mostani felújítás mértékét a közel 100 évvel ezelőtti iskolaépítéshez tudná hasonlítani. Emlékeztetett, 1928. november 6-án tették le a komáromi magyar kisszeminárium és internátus majdani épületének alapkövét, amely 1929. szeptember 12-én nyitotta meg kapuit azzal a céllal, hogy „a (felvidéki) katolikus magyarságnak a véréből való papot, tanítót és értelmiséget neveljen”. Az iskola megalapításához szükséges anyagiak előteremtésére környékbeli papok – Majer Imre, Palkovich Viktor, Gregorovics Lipót – országos gyűjtést szerveztek. Esterházy János gróf közvetítésével Magyarország is támogatta a kezdeményezést.

Az iskola 1947-es államosítását és megszüntetését követően 1994-ben indult ismét egyházi oktatás a falai között, ekkor egyházi alapiskola jött létre, amely 2000-ben az ország első négyéves egyházi gimnáziumával bővült, 2001-ben pedig óvodával. Ezek egyesülésével jött létre 2005-ben a Marianum Egyházi Iskolaközpont. 2009-ben szintén közadakozásból épült meg a Szent Imre Kollégium.

Megőrizték az épület történelmi jellegét

Madarász Róbert hangsúlyozta, az elmúlt években már az iskolaközpont összes épületét sikerült felújítani, utolsóként a 460 négyzetméter alapterületű, 5 szintes (alagsor, földszint, 2 emelet, padlásszint) főépület is sorra kerülhetett. Ez már nagyon időszerű volt, hiszen a tető beázott, a vakolat mállott, a falak nedvesedtek, statikai problémák jelentkeztek, az alagsort pedig időről időre elöntötte a csatornákból visszaáramló víz.

Fontos szempont volt, hogy a teljes körű felújítás során megtartsák az épület történelmi jellegzetességeit, ami mind kinézetben, mind anyaghasználatban megnyilvánult. Gyakorlatilag minden megújult: új tetőhéjazatot, külső- és belső szigetelést, talajokat, falburkolatokat, álmennyezetet kapott az épület. Kicserélték a közmű hálózatokat, új légcserélő- és klímarendszer épült, a modern kornak megfelelő világítás és elektromos hálózat, hangosítás, kamera- és biztonsági rendszer, nagy sebességű, mindenhol elérhető internet. Az eredetit utánzó külső- és belső ajtók, ablakok készültek, teljesen megújultak a mosdók, mellékhelyiségek és raktárak is. Az osztályok mindegyike légcserélő rendszerrel, gyors internettel, interaktív kerámiatáblákkal rendelkezik. Korszerű nyelvi osztótermeket alakítottak ki, a számítástechnikai- és természettudományi (kémiai, biológiai, fizikai) szaktanterem is megújult.

„Az iskolaközpont ebédlője is új köntösbe öltözött, s lett egy jól felszerelt konyhánk is“ – sorolta az igazgató, elmondva azt is, hogy az új iskolakonyha működésének engedélyeztetése egy hosszabb folyamat, mely az állami hatóságok gyorsaságától is függ, ezért leghamarabb a következő tanévben indíthatják be – de az is lehet, hogy csak jövőre. Ezt követően a Marianum nem lesz rászorulva arra, hogy a szomszédos városi iskolában főzzenek diákjaiknak – immáron minden komáromi alapiskolának lesz saját konyhája.

Kápolnával bővült a főépület

Az iskolafejlesztés lényeges eleme egy új, közel 100 négyzetméteres kápolna is, melyet a főépület második emeletén, tetőbeépítéssel alakítottak ki. Korábban csak egy egészen kis kápolna volt az iskolában, maguk a tanulók is kérték egy nagyobb építését, ahol alkalmuk nyílik az elcsendesedésre. Kiss Róbert kiemelte, az egyház elsősorban a kápolna kiépítését támogatta.

A pályázat közvetlen kedvezményezettje az épület tulajdonosa – egyúttal a kivitelezés lebonyolítója –, a komáromi római katolikus plébániahivatal. A munkálatokat mintegy 15 alvállalkozó végezte. Ez hozzájárult a költséghatékonysághoz, ahogy az is, hogy a szükséges építőanyagokat tavaly év elején, még a nagymértékű drágulás előtt megrendelték és kifizették.

Jelenleg az óvodás kortól a gimnáziumi érettségiig mintegy 450 diák tanul a Marianumban. Az intézmény nevelőtestülete 58 tagú, s rajtuk kívül 10 technikai alkalmazott is segíti az oktató-nevelő munkát. A felújított főépület tantermeit a tavaszi szünet után, március 7-én vehetik birtokba a tanulók – az alapiskola felső tagozatosai és a gimnazisták.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta február 15-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:
Teljes felújítás a Marianumban
Befejeződött az Eötvös iskola felújítása
Átadták a gútai egyházi iskola megújult épületét
Segítség az iskolai zaklatások megelőzésében

Top