Benépesül a Méhecske Református Bölcsőde

Bátorkeszi. Március elsején megnyitotta kapuit Bátorkeszin a korszerű és gyermekbarát Méhecske Református Bölcsőde, mely a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretén belül közel nyolcszázezer eurós támogatásból épült fel.

A rendszerváltás előtt a községben három óvoda és egy bölcsőde működött. A legkisebbek számára fenntartott intézményt azonban a 90-es években megszüntették. A nyugdíjkorhatár emelkedésével arányosan azonban az igény egyre inkább nőtt, mivel sok esetben az anyukák már nem számíthatnak a nagymamák mindennapos segítségére. Ezt felismerve a Bátorkeszi Református Egyházközség pályázatot nyújtott be a magyar állam által meghirdetett óvodafejlesztési programba.

„Sikeres pályázatunknak köszönhetően Csémy Olivér és Csémy Krisztián komáromi építészek készítették el a terveket, melyek alapján maga az épület 2021-ben készült el. A tágas, napsütéses termekben két csoportban összesen 30 kisgyermekről tudunk gondoskodni – tudhattuk meg Czinke Tímea tiszteletes asszonytól, a bölcsőde vezetőjétől. – Egy éves kortól hároméves korig, nemzetiségre és felekezetre való tekintet nélkül minden olyan gyermeket szeretettel fogadunk, akinek a családja elfogadja a magyar nevelési nyelvet és a keresztyén értékrendet. A lehetőséggel nem csupán a helyiek, de a környékbeli településeken élő szülők is élhetnek.” A bölcsődéhez tartozik egy nagyméretű udvar, kinti játszórésszel. A gyermekekről egyelőre két szakképzett dadus gondoskodik.

A korszerű épületben helyet kapott egy jól felszerelt konyha is, így a kicsiknek helyben tudják készíteni az ételt. „Hétfőtől péntekig 7.00 és 16.00 óra között tart nyitva. Lehetőség van egész, illetve félnapos szolgáltatás igénybevételére is” – mondta Czinke Tímea. A gyermekek igényeihez teljes mértékben igazodó Montessori-módszert a nevelés során is szeretnék alkalmazni, valamint zenei foglalkozásokat is kínálnak. A helyi Szalma Nikolettától, aki a Cseperedő-programon belül a régióban már több helyen tartott előadást a módszer pozitívumairól, nagyon sokat tanulhattak már eddig is a „méhecskés” gondozók.

„Bízunk benne, hogy a keresztyén szellemiséggel átitatott, gyermekbarát bölcsődénkben a picik és a kicsik egyaránt jól fogják érezni magukat” – fogalmazta meg zárszóként a tiszteletes asszony.

JN.

Átadták az Éden református bölcsődét Marcelházán
A magyar megmaradás vára a Gólyavár Hetényen
Újabb óvodák újultak meg
A Csillag óvodában és bölcsődében jártunk
19 új magyar óvoda

Top