Újraszínezett klasszikusokkal várják a nézőket

Komárom/Gúta. Színezd újra! – Klasszikusok mai szemmel címmel hirdette meg Gál Tamás Jászai Mari-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház igazgatója a 2024/25-ös évadot a június 24-ei évadzáró sajtótájékoztatón, melyet ezúttal rendhagyó módon a gútai Vermes tanyán tartottak.

Gál Tamás kiemelte, hogy a színház az elmúlt évben kimagasló eredményeket ért el. Az utolsó évadban nagyjából 1640 bérletet adtak el, ami 300-al több mint az előző évadban. A nézők érdeklődésének köszönhetően három új bérlettípussal bővíthették kínálatukat. „Hatalmas eredmény. Idén, a Tükrök évadában 168 előadást játszottunk, ennél többet a meglévő színházi apparátusunkkal, kisszámú technikai alkalmazottal nem is tudnánk. Minimum harminctagú társulatban kellene gondolkodnunk. Sakk-matt helyzetben vagyunk. Szeretnénk Nyitra megyével, mint fenntartónkkal ezt újratárgyalni, hiszen több előadás esetén magasabb bevételre tehetne szert a színház. Számomra azonban a legfontosabb, hogy színházunk kiemelkedően magas művészi színvonalon megformált, látványos előadásokat tud felmutatni.”

Nyitra megye, mint fenntartó a 2024/25-ös évad folyamán várhatóan kiírja a következő 5 évre vonatkozó igazgatói pályázatot. Gál Tamás megjegyezte, mindig is támogatta az ötévenkénti megmérettetést, ami az intézmény demokratikus működéséhez elengedhetetlen. A megkezdett munkát azonban szeretné folytatni, ezért él a pályázati lehetőséggel. Beszélt arról is, hogy a 2023/24-es évadban sikerült csatlakozniuk az autistabarát intézményekhez, valamint megoldani az épület akadálymentesítését. A jövőben pedig szeretnék elérni, hogy a színház új autóbuszt kapjon, ugyanis a jelenlegi több mint húsz éves, és „télen hűt, nyáron fűt”.

„Egy nagyon színvonalas és érdekes, klasszikus remekművekben bővelkedő évadot zárunk – jelentette ki Varga Emese dramaturg az idei évet értékelve. – Olyan előadások születtek, mint Bertolt Brecht és Kurt Weill Koldusoperája, Klaus Mann Mefisztója, Móricz Zsigmond Úri murija és a Daniel Majling Föltámadása, amelyek mind a szakma, mind a nézők visszajelzései alapján színháztörténetet írtak.” A saját bemutatók mellett a veszprémi Petőfi Színház és a Csavar Színház produkcióját, St. Germain Tánc-órák című színművét is bérletben kínálta a komáromi színház. A gyereknézőket a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal koprodukcióban készült Hapcikirállyal várták. A pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetemmel aláírt há-roméves együttműködés keretében az intézmény magyar hallgatói Boris Vian Tábornokok uzsonnája című színművét mutatták be.

A szeptemberben induló évad első bemutatója októberben lesz, amikor William Shakespeare egyetlen, Angliában játszódó komédiáját, A windsori víg nőket láthatja majd a közönség. A sokat játszott darabot a Vörösmarty Színházzal együttműködve mutatják be. Stanislaw Ignacy Witkiewicz – aki a 20. század első felében saját korát megelőzve arra törekedett, hogy szakítva a nyugati és ógörög drámai hagyományokkal, abszurdba hajló avantgárd stíluseszközökkel alkosson – Hőbörgő János Mátyás Károly című darabjának bemutatója februárra várható. Májusra, a Jókai 200 Emlékév programsorozatához csatlakozva egy kevésbé ismert, ám annál „komáromibb” regény, Az elátkozott család színpadi adaptációjának premierje van tervben. Az évadot egy igazi színházi csemege, Woody Allen Játszd újra, Sam! című vígjátéka zárja. A gyerekközönséget azúttal Szabó Magda legismertebb meseregényéből, a Tündér Lalából készült zenés mesejátékkal szeretnék megörvendeztetni.

Varga Emese beszámolója végén elmondta, mivel jelenleg is két regény színpadi adaptációján dolgozik, szakmai szempontokat mérlegelve úgy határozott, hogy művészeti vezetőként leköszön. Helyére az igazgató új művészeti vezetőt nem jelölt ki, viszont Szabó Viktor színművész, a színház társulatvezetője mostantól „megerősített pozíciójú társulatvezetőként” folytatja a munkát. Szabó Viktor ismertette, hogy a színház a jelenlegi 14 tagú társulattal készül az új évadra. Ugyanakkor, mivel kis létszámú a társulat, fontosnak tartják, hogy azokra a frissen végzett fiatal színészekre, vendégművészekre, akik a színház gazdasági helyzete miatt nem kaphatnak állandó szerződést, társulati tagként tekintsenek. „Nekik is ugyanúgy helyük van a komáromi színház színpadán, mint nekünk.”

A színház az Egressy Béni Városi Művelődési Központtal együttműködve idén is megrendezi a Bérletek Éjszakáját, amelyre augusztus 28-án várják a közönséget.

Szebellai Dániel kapta a Ferenczy Anna-díjat

Az évadzáró társulati ülésen kiosztották az évad legkiemelkedőbb alakításáért járó Ferenczy Anna-díjat, melyet a színház társulatának és dolgozóinak szavazatai alapján idén Szebellai Dániel vehetett át. „Ebbe az évadba nagyon sok energiát fektettem, hiszen öt előadásban szerepeltem, ami embertpróbáló feladat volt. Viszont így számomra fontos darabokban olyan karaktereket alakíthattam, amelyeket kifejezetten öröm volt eljátszani. Ebből a szempontból kiemelném a Koldusoperát, a Mefisztót és a Föltámadást, mert már a próbafolyamat során nagyon sokat tanulhattam a partnereimtől, akiknek nagyon hálás vagyok. Nagy öröm, hogy a kollégák engem találtak méltónak idén a díjra. Megható és egyben ösztönző a bizalmuk” – mondta a díjazott.

Janković Nóra

Top