Európában is jegyzett klubbá szeretnének válni

Elkezdődött a következő szezonra való felkészülés a komáromi röplabda klub háza táján. Az extraligás felnőtt férfi csapat nagyon magasra rakta a lécet, hiszen egy év leforgása alatt kétszer is megnyerte a bajnokságot, ezen kívül kupagyőzelemnek, valamint a Bajnokok Ligájában való részvételnek is örvendhetett, így lesz mit csinálni, hogy ezeket az eredményeket megtartsák, vagy éppen felülmúlják – már ha ez a cél. Ferencz Lászlóval, a klub első emberével beszélgettünk, akitől többek között a távozók, valamint az érkezők névsorát is megtudtuk.

– A közelmúltban minden idők legnagyobb diadalát könyvelhette el a klub. Hogyan értékeli ezt a kellemes fejleményt?

Természetesen pozitívan, de fontos kihangsúlyozni, hogy a kirakat mögött az utánpótlásban is sikeresek tudtunk lenni, hiszen soha ennyi csapatunk nem jutott még el az országos döntőkig. Az idősebb diákok, a mini és a junior fiúk, az egyik lánycsapatunk, ezen kívül a szinte csak komáromiakból álló első ligás felnőtt férfi gárdánk, valamint a hölgy csapatunk is első tudott lenni a másodosztályban. Utóbbiak esetében két mérkőzésen múlt, hogy nem jutottak fel az extraligába. Teljesült tehát szinte minden, amit a filozófiánk diktál, vagyis a versenysport mellett az utánpótlás-nevelés, és az edzőképzés is sikeres tudott lenni.

– Szlovákiai szinten tehát minden összejött, ami összejöhetett. Mit vár a jövőtől?

Természetesen jó lenne ismét megvédeni a bajnoki címet, valamint újra elhódítani a kupát. Találnunk kellett azonban új motivációt is, ez viszont úgy tűnik, magától megoldódik, hiszen információink szerint több ellenfelünk jelentősen megerősödik, ezzel pedig nőni fog a bajnokság színvonala is. Ami a nemzetközi színteret illeti, ezúttal olyan bajnokságba neveztünk be, mely lehetővé teszi, hogy a saját otthonunkban, a saját szurkolóink előtt játszhassunk. A Challenge Cup is egy nívós, egész Európát magába foglaló bajnokság. A Tirana ellen kezdünk, és ha túljutunk rajtuk, akkor Komáromba jöhet az az Olympiakos Pireus, mellyel tavaly szoros csatát vívtunk a Bajnokok Ligájában. Fantasztikus dolog lenne, ha ez összejönne. Ezen kívül szerepelni fogunk a MEVZA ligában, melyben szlovén, horvát, magyar és osztrák csapatokkal nézhetünk farkasszemet.

– A szurkolók a leginkább arra kíváncsiak, hogyan változik az első számú csapat kerete?

Elérkeztünk egy fordulóponthoz, mely játékoscserékkel járt. Ideje, hogy a fiatalabb generációnak is lehetőséget adjunk a fejlődésre, ezért meg kell oldanunk, hogy sokkal többször lépjenek a pályára. Ezt a cél szolgálja egyrészt az extraliga, valamint az a tény, hogy a másodosztálynak számító, szintén országos szintű első ligában immáron két csapatot is indítani fogunk. Az egyik a már eddig is jelen levő első ligás csapat lesz, a másik pedig az U20-as brigád. Ez abszolút kuriózumnak számít. Ami az extraligás keretet illeti, Matej Kubš, Matúš Jalovecký, Juraj Rak és Martin Turis is távozik, valamint Peter Kašper a jövőben már csak edzői feladatokat lát el a női vonalon. Talán a legfájdalmasabb fejlemény, hogy a következő évadban kulcsjátékosunk, Peter Mlynarčík sem erősíti majd a csapatunkat, hiszen olyan külföldi ajánlatot kapott, amivel mi sajnos nem tudtunk versenyezni. Legalább egy évig Szaud-Arábiában folytatja a karrierjét, de továbbra is szerződése van Komárommal, így ha külföldről esetleg hazatér, mindenképpen nálunk folytatja.

– Komoly nevek szerepelnek a távozók névsorában. Kikkel szeretné őket a klub pótolni?

A legfontosabb szempont a fiatalítás volt, valamint a jövő építése. Tehetséges ifjú röpladázókat, többek között U20-as szlovák válogatottakat csábítottunk Komáromba, és majd fokozatosan be is mutatjuk őket a hivatalos felületeinken. Mlynarčíkot egy tapasztalt lengyel játékossal, Lukas Szarekkal igyekszünk pótolni, aki véleményem szerint hasonló teljesítményre lesz majd képes. Ami viszont ennél is fontosabb, az a szakmai stáb felépítése, hiszen a hosszútávú terveink arról szólnak, hogy idővel meghatározó klub legyünk az európai színtéren. Ehhez elengedhetetlen, hogy a házon belül zajló feladatokat szakmailag megfelelő személyek lássák el. A vezetőedző, Gabriel Chochoľak erősítést kap Varga Tamás másodedző személyében, aki egyben az ifjúsági fiúk edzéseit is koordinálja majd. Egy bizonyos szint felett már nélkülözhetetlen egy állandó statisztikus munkája, ezért szerződtettük Michal Kotuličot, aki az egész klub számára biztosítja majd a fejlődéshez szükséges adatokat, mindezek mellett pedig olyan játékosokat is megfigyel majd, akik a jövőben erősítést jelenthetnek. Immáron összesen 9 edző tartozik a klub kötelékébe, akik a különböző korosztályokban 18 csapat versenyeztetéséért felelnek. A legkisebbek továbbra is fontosak számunkra, ezért idén is sor kerül a MOK elnevezésű diákbajnokságra, mely legutóbb nagy sikert aratott.

– Hogyan néz ki a következő néhány hét menetrendje?

A felkészülés augusztus nyolcadikán kezdődött, mely nagyjából egy hónapig tart majd, és az extraligás csapat a szeptember végi szezonkezdés előtt több nemzetközi tornán részt vesz majd, ahol néhány első ligás játékos is lehetőséget kap a bemutatkozásra, bizonyításra. Már hagyományosan megrendezzük a Belatti kupát, mely szeptember másodikán kezdődik, és ahol rajtunk kívül a magyar bajnok Pénzügyőr, a cseh Brünn, és az egyik hazai riválisunk, a Miava is pályára lép. Ezen kívül még Ostraván, Budapesten és Brünnben veszünk részt színvonalas tornákon, végül pedig október elsején hazai pályán a tavalyi ezüstérmes Eperjes ellen elkezdjük a bajnokságot is. Bízunk abban, hogy a sportcsarnok megtelik szurkolókkal, hiszen számunkra ők a legfontosabbak.

Kovács Dávid

(Interjúnk a Delta augusztus 9-i számában jelent meg.)

Top