Geotermikus energiával fűtik majd a stadiont

Marcelháza. A megújuló, zöld energiaforrások kiaknázása céljából megkezdték a 17 furatból álló, egyenként 100 méter mély „kútrendszer” fúrását Marcelházán. A hőszivattyús geotermikus energia hasznosítására irányuló projektre, amely a stadion fűtésére szolgál majd, még a múlt évben nyert közel 237 ezer euró vissza nem térítendő támogatást a környezetvédelmi minisztérium pályázatán a község, amelyhez saját költségvetésből 12 500 euró önrésszel kell hozzájárulniuk.

A 250 ezer euró összköltségű beruházás célja, hogy, kihasználva a település kiváló geológiai adottságait, a jövőben sokkal költséghatékonyabban tudja fűteni stadionját. Az jövőben 1973-ban épült és 1992-ben felújított, 927 négyzetméter alapterületű, 4762 légköbméterű stadion fűtése jelenleg komoly tételt jelent a község költségvetésében. „Községünk önkormányzata azért is döntött a projekt kidolgozása és megvalósítása mellett, mert a föld belsejéből származó hő felhasználása a fosszilis energiaforrásokkal szemben jóval környezetkímélőbb. Az építkezés befejezése után a földszinti és emeleti öltözők, szociális helységek, társalgók, a játékosok elszállásolására kialakított szobák, továbbá a konyha hő- és melegvíz-ellátását is geotermikus energiából szeretnénk fedezni” – nyilatkozta Varga Ervin polgármester.

A tervek szerint az építkezés 2023 februárjában fejeződik be, és attól kezdve a marcelházi stadion fűtését a jóval olcsóbb, tiszta, természetes, és ami lényeges, helyben kitermelhető energiaforrásból biztosítják majd.

(jan)

Top