Utcára került a mentőállomás, a város és az egyház segített

Naszvad. Nagy port kavart a városban a hír, miszerint július első hetében a ZaMED mentőszolgálat kiszállásról visszaérkező csapata nem tudott bejutni a mentőállomásra, miután az ingatlan tulajdonosa távollétükben kizárta őket. Először Naszvad önkormányzata biztosított ideiglenes helyet számukra a sportcsarnokban, majd a helyi plébános ajánlotta fel a kolostor területén a korábban menedékotthonként használt ingatlant.

A ZaMED és Lestár Péter vállalkozó még 2010. május 3-án kötötte meg a Jánošík utca 19-es szám alatt lévő ingatlanra a bérleti szerződést. Ennek értelmében a tulajdonosnak jogában állt a bérleti szerződésben meghatározott bérleti díjat az infláció mértékéhez viszonyítva emelni, ahogy azt idén januárban is megtette, és amit a bérlő el is fogadott. Ezzel egyidejűleg azonban 441,39 euróval a kauciót is megemelte volna, melynek kifizetését Dušan Valent és Matej Polák, a ZaMED ügyvezető igazgatói elutasítottak.

Amint az a JOJ televízió riportjában bemutatott dokumentumból kiderült, a főbérlő június 29-én kelt levelében már a határozatlan időre kötött bérleti szerződés felmondásáról tájékoztatta a mentőállomás üzemeltetőit – három hónapos felmondási idővel –, arra hivatkozva, hogy az ingatlan átfogó átalakítását tervezi. Egyben felszólította a ZaMED gyorsmentőszolgálat képviselőit, hogy fizessenek ki 10 ezer eurót kaució gyanánt az ingatlan felújítási költségeinek fedezésére (a falak festésére, a konyha és a konyhai elektromos berendezések felújítására, új konyhabútorra, a két fürdőszoba felújítására). A 2010-ben kötött szerződésben ugyan szerepel, hogy a bérlő kiköltözés esetén köteles eredeti állapotában átadni a tulajdonosnak az ingatlant, de ez esetben a kiköltözés időpontjában még meg sem egyeztek. Nem egészen egy héttel később a vállalkozó arra hivatkozva, hogy nem tudta sem telefonon, sem más formában elérni az ügyvezető igazgatókat, nemes egyszerűséggel kizárta a gyorsmentő szolgálat embereit az állomásról.

Molnár Zoltán, Naszvad polgármestere lapunknak elmondta, az önkormányzat azonnal ideiglenes helyet biztosított a mentőállomásnak a sportcsarnokban, hiszen a gyorsmentőszolgálat akadálymentes működése a város valamennyi lakosának az érdeke. „Nem mindegy, hogy a mentőautó és az orvos helyből indul a súlyos állapotban lévő beteghez, vagy Gútáról, esetleg Érsekújvárból. Hatalmas visszalépés lenne. Amiben tudunk, segítünk a mentőszolgálatnak, de igazságot nem teszünk, az a bíróság feladata” – tette hozzá.

Jogi következményei pedig lesznek az ügynek. Dušan Valent ügyvezető igazgató a JOJ hírműsorában elmondta, feljelentést tesznek egészségügyi szolgáltatás működésének korlátozása miatt, ugyanis a kiszállásból visszatérő mentősök az egészségügyi felszereléshez és a gyógyszerkészlethez sem fértek hozzá; ráadásul a gyógyszerek között pszichotróp anyagok és ópiátok is voltak, és nem tudni, ki, hogyan kezelte azokat.

A naszvadi mentőállomás két nap után a sportcsarnokból új helyre költözhetett. Heriban László helyi plébános ugyanis felajánlotta a mentőállomás elhelyezése céljából a katolikus egyház tulajdonában lévő kolostorban azt az ingatlant, amelyet korábban karitatív menedékotthonként működtettek.

(d)

Top