Turul emlékművet avattak

Nemesócsa. 2022. szeptember 11-e jeles napként íródott be a község történelmébe. Ekkor leplezték le a református templom mellett a Turul emlékművet, amelyet Földes István, a község díszpolgára, a Kárpát-medencében Élő Magyarokért Közhasznú Alapítvány elnöke adományozott Nemesócsának; az esemény idején a Szent Korona mása is itt tartózkodott.

Az istentisztelet kezdetén a tápióbicskei hagyományőrzők a Szent Korona másolatával és a jubileumi zászlóval vonultak be a templomba. Görözdi Miklós esperes hálásan köszönte meg a Teremtőnek, hogy a világjárvánnyal, gazdasági válsággal és háborúval sújtott időszakban él a magyar nemzet. Szólt a Szent Koronáról, s a tetején lévő keresztről, mely az Úrba vetett hitet, bizalmat jelképezi.

Az ünnepség az emlékműnél folytatódott, ahol Válek Iván polgármester beszédében felelevenítette a magyarság legfontosabb történelmi eseményeit, hangsúlyozva, hogy őriznünk kell gyökereinket és erősíteni nemzeti hovatartozásunk érzését. „Bíznunk kell abban, hogy kitárt szárnyaival továbbra is óvja a magyar nemzetet, ahogy megóvta ezt az országrészt is, amit ma úgy hívnak, Szlovákia”– mondta. Megköszönte az adományozó és az emlékmű kivitelezésében közreműködők munkáját, akik hozzájárultak ahhoz, hogy mostantól e jeles és jelképes alkotással büszkélkedhet Nemesócsa. Az emlékművet a tápióbicskei hagyományőrző tüzércsapat által leadott ágyúlövés kíséretében a polgármester Földes Istvánnal közösen leleplezte le. Az áldást és szentelést követő koszorúzás alatt az Oucha fúvószenekar közreműködött.

Forró Krisztián a Szövetség párt országos elnöke egybegyűltekhez szólva megjegyezte, a jelenlegi aggasztó hazai politikai-gazdasági helyzetben az adhat reményt, hogy bajban a magyar közösség még inkább összetart, határon innen és határon túl. Ha viszont megosztjuk sorainkat, azzal csak magunkat gyengítjük, és akkor a szlovák politika sem tekint ránk partnerként. Felhívta a figyelmet a közelgő helyhatósági és megyei választások fontosságára, hiszen a tét az, meg tudjuk-e őrizni bástyáinkat, esetleg tovább erősödni.

A lélekemelő eseményen a helyi alapiskolások bemutatták az összetartozás táncát.

Ferenczy

Top