Uniós támogatással épül ki a csatornahálózat

Jelképes kalapácsütéssel kezdődött meg október 21-én a 31,5 kilométer hosszúságú szennyvízcsatorna-hálózat építése Naszvadon; a beruházásra az Európai Unió 17,9 millió euró vissza nem térítendő támogatást nyújt.

Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere, a Nyugat-szlovákiai Vízművek igazgatótanácsának elnöke nyitóbeszédében reményét fejezte ki, hogy az ország vezetői remélhetőleg rövid időn belül megértik, a 21. században a lakosokat megilleti a csatornahálózatra való rácsatlakozás lehetősége. Sajnálatos módon Nyitra megyében még mindig több azoknak a településeknek a száma, ahol középkori állapotok uralkodnak, mint amelyekben korszerű csatornahálózat és vezetékes ivóvízhálózat áll a lakosok rendelkezésére. „Nagy előrelépés Naszvad városának, hogy az Európai Unió támogatásával csatlakozhat a kiépített csatornahálózattal rendelkező települések közé. Miután sikeresen lezárult a közbeszerzés folyamata, semmi sem állhat a nagy volumenű fejlesztés megkezdésének útjába” – mutatott rá Klein Ottokár. Kétnyelvű felszólalásában Molnár Zoltán, Naszvad polgármestere elmondta, az ország legfiatalabb városának lakói számára az ünnepi alapkőletétel mérföldkő, egy hosszan tartó törekvés kicsúcsosodása, amelyet még az előző polgármester, Haris József kezdeményezett, és ezt az utat folytatta a város jelenlegi vezetősége. Külön kiemelte az építési osztály vezetője Šuba Ondrej és Katarína Kissová nevét. Emlékeztetett arra, hogy még 1995 és 1997-között épült az Ímely községgel közösen működtetett szennyvíztisztító állomásuk, ezt követően engedélyt kaptak a szennyvíztisztító-csatornarendszer kiépítésére, de 2003-ig különböző támogatási forrásokból csupán 6 km készült el.

Az évek során többször pályáztak uniós forrás lehívására, de nem jártak sikerrel. 2021 nyarán fordultak a Nyugat-szlovákiai Vízművek illetékeseihez. A vízművek projektje a naszvadi szennyvíztisztító állomás és a csatornahálózat teljeskörű kiépítésére pozitív elbírálást nyert, és az unió 17,9 millió euró euróval támogatja a projekt megvalósítását.

Az építkezés befejezése 2023-ban várható.

(Janković)

Top