Többet fizetünk a szemetünkért

Komárom. Jövőre jelentős mértékben emelkedik a lakossági szemétdíj, a mostani évi 39 euróról 55 euróra. Mivel a hulladékkezelés évek óta a leginkább dráguló szektor – elsősorban az egyre szigorúbb uniós előírások fokozatos szlovákiai bevezetése miatt –, borítékolható, hogy a legtöbb településen emelik majd az adó mértékét. Tavaly 67 euró volt az egy komáromi lakosra eső éves hulladékkezelési költség, vagyis még a jövő évi megemelt szemétadó sem fedezi a hulladékkal kapcsolatos kiadásokat.

2023-ban még csak 32 euró volt az éves szemétdíj, idén már 39 eurót kell fizetni a komáromiaknak, jövőre viszont már 55 euró lesz lakosonként – erről döntött Komárom képviselő-testülete múlt csütörtökön.

Évről évre drágul a hulladékkezelés

A városi hivatal által kidolgozott javaslat megemlíti, 2023-ban 15,2 ezer tonna hulladék keletkezett Komáromban, ami azt jelenti, egy lakos évi 488 kg szemetet termelt. Ugyanakkor a teljes szemétmennyiség harmada, 5,1 ezer tonna már válogatott hulladék volt (163,7 kg/fő). Bár évről évre magasabb a szeparálási arány, az éves hulladékkezelési kiadások mégis nőttek 2022-höz képest: akkor 1,9 milliót költött erre a célra a város – egy lakosra számolva 62 eurót –, tavaly viszont már 2,1 millió eurót kellett fizetni a városi kasszából – egy komáromira 67 eurónyi kiadás esett. Vagyis a város több mint 1 millió eurót költött erre a szemétilletékből származó bevételen kívül. Keszegh Béla polgármester kiemelte, ez a pénz máshonnan hiányzik – pl. járdák, utcák felújítása, kultúra, sport, városrendezés –, ezért szükség van az emelésre, még ha tudják is, ez egy népszerűtlen döntés és nem lesz benne köszönet. Hangsúlyozta, a jelentős drágítás legfőbb oka az, hogy a jövő évtől olyan előírás lép hatályba, ami nagymértékben, 20-30 euróval is drágítja majd az egy főre eső szemétkezelési költséget. Ráadásul az izsai szemétlerakat körüli problémák is pluszkiadásokkal járhatnak.

Arról van szó, hogy többszöri halasztás után 2025 januárjától hatályba lép az a törvény, mely szerint egy szeméttelepen már csak olyan hulladék helyezhető el, amit a lerakás előtt átválogatnak, és – néhány más hulladékfajtával együtt – kiszűrik belőle a biológiai hulladékot. Ennek érdekében válogató és komposztáló csarnokok épülnek és épültek több milliós költséggel – az izsai hulladéklerakatban is, ahová Komárom is szállítja a szemetet –, és nyilvánvaló, hogy az új, kötelező szolgáltatásért fizetniük kell majd az önkormányzatoknak, a telepek ügyfeleinek. Ezért borítékolható, hogy a települések többsége idén (is) emelni fogja a helyi lakossági szemétilletéket.

A hulladékkezelés folyamatosan drágult az elmúlt években, a szeméttelepek már eddig is emelték áraikat, hiszen fokozatosan telnek be, és bővítésre korlátozott lehetőségeik vannak, miközben – elvileg – már nem engedélyezik új lerakatok megnyitását. Utóbbi összhangban van az uniós rendelkezésekkel, amiket fokozatosan vezettek/vezetnek be Szlovákiában – ilyen a kötelező előválogatás is. Ugyancsak drágulást okozott a konyhai biológiai hulladék szelektált gyűjtésének bevezetése, az üzemanyagárak növekedése. E hatásokat az sem tudta kiegyenlíteni, hogy Komáromban fokozatosan javul a hulladék szeparálási aránya, ennek köszönhetően pedig kisebb „büntetőilletéket“ kell fizetni az államnak, továbbá természetesen az izsai lerakatba kerülő vegyes szemét mennyisége is csökken.

Levél a lakosoknak

Keszegh Béla polgármester egy levélben is megszólította a lakosokat, amelyben kitért a hulladékkezelés problémáira. Rámutatott, tavaly a valós kiadások kevesebb mint felét fizették a lakosok, a költségek nagyobb részét a városi kasszából pótolták. Megemlítette, más városokkal összehasonlítva az idei 39 eurós szemétdíj az alacsonyabbak közé tartozik – a részletek táblázatunkban láthatók.

A polgármester szerint alapvetően három dolgot tehetnek az emberek azért, hogy ne kerüljön sor további szemétadó-emelésre. Egyrészt a lehető legnagyobb mértékben kell válogatni a háztartásokban keletkező hulladékot, hiszen egyes kutatások szerint a lakossági szemét 91 százaléka kiválogatható lenne – ráadásul a szeparált hulladék elszállítását és kezelését a gyártók fedezik, a városnak nincs ezzel kapcsolatos kiadása, ellentétben a vegyes hulladékkal. Sokat segítene, ha tudatos lépésekkel kevesebb hulladékot termelnénk – kerülnénk az egyszer használatos eszközök vásárlását. Harmadrészt arra kérte a komáromiakat, figyeljenek a hanyag lakosokra is: a város ugyanis több százezer eurót költ évente a kukák mellé szabálytalanul lerakott hulladék elszállítására és illegális lerakatok felszámolására.

Levelében a polgármester rámutatott, a város is tesz azért, hogy minél alacsonyabb szinten maradjanak a hulladékkezelés költségei. „Megépült az új harcsási gyűjtőudvar (350 ezer euró), ahol az építkezési hulladék kivételével minden válogatott hulladékot (elektronikát, használt bútorokat és gumiabroncsot is beleértve) díjmenetesen átvesznek. Működik az új komposztáló (1,4 millió euró), ahol a lakosok díjmenetesen leadhatják a zöld hulladékot és díjmentesen vihetnek komposztot. Az elmúlt években az önkormányzat több mint egymillió eurót költött kukatárolók befedésére és lezárására. Idén erre a célra 200 ezer eurót költ a város, folytatódik a program. Vannak városok, ahol ezeket a kiadásokat a lakótelepen teljes mértékben a lakóközösségek fizetik ki, Komáromban az önkormányzat téríti” – sorolta, hozzátéve, a hatékony hulladékgazdálkodásnak két kiemelt célja van: „Tiszta és környezetbarát legyen a város, mindamellett a lehető legkisebb költségek háruljanak a lakosokra és a városra. Ez csakis széles összefogással jöhet létre, amelybe a lakosok aktívan bekapcsolódnak. A napi életvitelünkkel döntünk arról, hogy milyen tiszta lesz Komárom és mennyi pénzt kell majd fizetnünk.”

Nem volt nagy vita a szemétilleték emeléséről a testületi ülésen, a jelenlévő képviselők a számok tükrében jóváhagyták a nyilvánvalóan népszerűtlen, ám egyértelműen szükséges lépést – csak egy képviselő tartózkodott. Várható, hogy az önkormányzatok többsége hasonló döntéseket hoz a közeljövőben, miután a vegyes hulladék lerakatba helyezés előtti válogatása országszerte többletköltségekkel jár.

(csá)

Egymásnak feszült Izsa és a szemétlerakat
Többet szeparálunk, ám még ez is kevés
Már működik az új komposztáló Gadócon
Így működik az új harcsási gyűjtőudvar

Top