Segítség az iskolai zaklatások megelőzésében

Véget ért a Stop Bullying elnevezésű projekt, melynek célja a diákok közötti zaklatások, bántalmazások megakadályozása volt. A probléma azonban még mindig aktuális.

Mi a bullying?
A magyar nyelvben nincs olyan kifejezés, amellyel tökéletesen le lehetne fordítani az angol bullying szót. Leginkább iskolai vagy kortársak közötti zaklatásként beszélünk arról a jelenségről, amikor az osztály hangadó diákja, vagy legerősebb klikkje rendszeresen piszkálja, súlyosabb esetben megalázza, zaklatja, megfélemlíti, fizikailag is bántalmazza egy vagy több osztálytársát. Bárki válhat a bullying áldozatává, ehhez nem kell tennie semmit. Éppen elég például, hogy bármilyen dimenzió mentén kicsit kilógjon a sorból, vagy újként kerüljön be egy már kialakult hierarchiájú csoportba. A bántalmazó jellemzően kiszúrja a leggyengébb láncszemet, akit általában előítéletek alapján választ ki.

Szlovákiában és Magyarországon a bullying egyaránt kihívást jelent a társadalom és az iskolák számára. Három partnerszervezet, az Innovatív Oktatásért Intézet, a TANDEM nonprofit szervezet Komáromból, valamint a Rogers Személyiségközpontú Oktatásért Alapítvány Budapestről közösen kereste a megoldást a negatív jelenségre: a projektbe kiválasztott iskolákat képzésekkel és mentorálással segítette a bullying megelőzésében.

Olyan eszközöket dolgoztak ki, amelyek hatékonyan segítik az iskolai zaklatás visszaszorítását. Az Innovatív Oktatásért Intézet a szülők kérdőíves felmérése alapján a projekt keretén belül elkészített egy képzési tanmenetet a szülők és a pedagógusok oktatásához, képzési tantervet, egy kézikönyvet a zaklatás kezelésének módszertanával és egy másik kézikönyvet a jó gyakorlatok gyűjteményével magyar és szlovák nyelven egyaránt.

A projektben 6 általános iskola vett részt Szlovákiából – a Komáromi járásból a csallóközaranyosi Kóczán Mór Alapiskola és Óvoda. Az iskolákban workshopokat szerveztek, foglalkozásokat és folyamatos mentorálást biztosítottak a témában. A TANDEM a kérdőíves felmérésük eredménye alapján képzéseket tartott a kiválasztott iskolák oktatóinak, valamint drámapedagógiai foglakozásokkal segített a diákoknak a kortárs zaklatás felismerésében és kezelésében.

A projektben elkészült kézikönyvek és foglalkozások segítségével a szülők, pedagógusok és diákok megismerhetik a bullying okait és megelőzésének lehetőségeit. Ezek a segédanyagok elérhetőek – letölthetők – az Innovatív Oktatásért Intézet (iiv.sk), továbbá a TANDEM (tandemno.sk) honlapján is.

projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

(d)

Kapcsolódó cikkeink:
Bíróság elé állhat a lánybanda 15 éves tagja
Segélyhívó karkötők a zaklatott gyerekeknek
Kiskorú lánybanda garázdálkodik Komáromban
Hogyan éljük túl a vírusfenyegetést?

Top