Korszerűsített óvodában várják a telet

Marcelháza. Befejeződött a Felszabadulás téren lévő összevont óvoda épületének hőszigetelése és korszerűsítése. Az átfogó fejlesztés következtében már egy modern, energiatakarékos épületben várhatják a téli időszakot a gyerekek.

Az épület energiaigényének csökkentését célzó beruházásra a régiófejlesztési minisztérium 270 ezer euró támogatást hagyott jóvá, melyhez a községnek 13 500 euró önrésszel kellett hozzájárulnia. A felújítás során szigetelték a homlokzatot, szellőző-berendezést szereltek fel, egy modern fotovoltaikus rendszert telepítettek, amely képes napfényből saját fogyasztású villamosenergiát előállítani és a járdák is megújultak.

Az 1986-ban átadott épület emeleti részén a korábban a Hársfasoron működő óvoda üzemel egy magyar és egy szlovák osztállyal, melyekben összesen közel negyven kisgyerek tölti napjai nagy részét, Pécsi Katarina igazgatónő irányítása mellett. A földszinti termek a magyar óvodának adnak otthont, ahol két csoportban összesen harmincöt kicsiről gondoskodnak. Mivel az épület teljes egészében ki van használva, gazdasági szempontból óriási jelentőséggel bír a felújítás, főleg a jelenlegi energiaárak mellett.

„Az egész épület rossz állapotban volt, az elmúlt több mint harminc év bizony nyomott hagyott rajta kívül-belül – mondta Szegi Adriana, a magyar óvoda igazgatónője. – A gyerekek komfortérzete szempontjából is előrelépést jelent a korszerűsítés, ugyanis érinti a játszóterünket is. A régi, elhasználódott és megunt játszótéri elemek helyébe az EU-s szabványoknak megfelelő biztonságos játszóalkalmatosságokat kapunk. Az udvar rendbetétele mellett le lesz cserélve a kerítés is, és folyamatban van a belső terek rendbetétele. Sokat jelent mindannyiunknak, hogy otthonos, szép és meleg környezetben tudunk foglalkozni a kicsikkel.”

Az igazgatónőtől, aki pályája kezdete óta az intézményben dolgozik, megtudhattuk, hogy az óvoda iránt töretlen az érdeklődés, nincs nagy ingadozás a gyereklétszámban. „Szoros kapcsolatot ápolunk a helyi magyar tanítási nyelvű alapiskolával, közös programokat szervezünk, ami egyrészt a későbbiekben biztonságérzetet nyújt számukra, nagyban elősegíti a gyerekek későbbi beilleszkedését és az iskolakezdéshez való pozitív viszonyuk kialakulását. Igyekszünk játékos formában fejleszteni őket, mindemellett pedig nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a kicsik megtanulják helyesen használni az anyanyelvüket, hiszen ez identitásunk alapköve” – tette hozzá.

JN

Top