Bővült és megújult a magyar óvodaÓgyalla. Május 12-én ünnepélyes keretek között avatták fel a Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda felújított részlegeit. A B pavilon épülete egy emelettel bővült, ami azt jelenti, hogy 20-szal több óvodásnak jut majd hely az intézményben. Emellett az óvodai rész berendezése is megújult, ahogy az udvar is.

A magyar tannyelvű intézmény felújítása két szakaszban valósult meg. A felújítás most lezárult második szakaszát egyrészt magyarországi pénzforrásból, a Bethlen Gábor Alapkezelő által folyósított 79,2 millió forintnyi támogatásból (kb. 214 ezer euró) finanszírozták, másrészt az önkormányzat is jelentősen hozzájárult a költségekhez – az építkezés mindkét szakaszára összesen 300 ezer euróval.

Több probléma is hátráltatta a befejezést – pl. gondok voltak a fűtőtestek bekötésével, drágultak az építőanyagok – ám május 12-én végre átadták a megújult és bővített óvodai részt. A B pavilon épületére egy teljesen új szintet húztak, amely a jövőben az óvoda igényeit szolgálja majd. Az első emeleten lévő egyik óvodai osztályt étteremmé alakították át, a teljesen új felső szinten pedig 2 új osztály kapott helyet – mindez azt jelenti, hogy 36 óvodás helyett immár 56 gyereket tudnak felvenni az ógyallai óvodába.

Deme László, a Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda igazgatója kérdésünkre elmondta bár a meghirdetett beiratkozási időszak május közepén lezárult, május végéig – vagy akár később is – még várják a jelentkező gyerekeket és szüleiket, hiszen immár van helyük.

„Bár az átadás csúszott, és az ógyallai demográfiai adatok sem kedvezőek, bízom benne, hogy fokozatosan sikerül teljesen megtölteni az óvodánkat. Minden adott ahhoz, hogy színvonalas pedagógiai munkát végezzünk óvodánkban. Teljesen újak a bútorok, a berendezés is, az udvaron új mászókák, hinták és homokozó várja az ovisokat“ – nyilatkozta az igazgató, megjegyezve, most már rajtuk múlik, hogy gyerekeket csábítsanak az intézménybe, illetve a magyar szülőkön, hogy kihasználják a lehetőséget.

(cs)

Top