Megújult a perbetei református templom tornyaA napokban befejeződik a perbetei református templom toronysüvegének teljes körű felújítása, amely a magyar állam több mint tízmillió forintos (mintegy 275 ezer euró) támogatásából és a gyülekezet gyűjtéséből valósulhatott meg.

Az 1785-ben, a türelmi rendelet idején épült templomot a Műemlékvédelmi Hivatal már többször szerette volna jegyzékbe venni, de a Perbetei Református Egyházközség mindezidáig élt fellebbezési jogával, mert, ahogy azt Erdélyi Zoltán tiszteletes kifejtette, nagyban megnehezítette volna a torony tervezett felújítását. Az pedig már régóta esedékes volt, ugyanis utoljára 1922-ben történt komolyabb felújítás. A második világháborúban találat érte a tornyot, de a lövedék szerencsére csak az óra számlapját rongálta meg. „Most, a bontáskor kiderült, hogy a tornyot 1922-ben deszkázták újra. A faanyag belső felületén ugyanis még mindig olvasható az esztergomi gatter logója. Ekkor kapott pléhborítást is. Kisebb tatarozások voltak ugyan, de az idő vasfoga alaposan nyomot hagyott rajta. Toldozgattuk-foltozgattuk. Tíz évvel ezelőtt vagy ezer kapcsot használtak fel a javításnál. Akkor újrafestették, de az utóbbi években már beázott, málladozott. Először 2020-ban pályáztunk a Bethlen Gábor Alapítványon keresztül a határon túli magyar vonatkozású egyházi épített örökség védelmére és felújítására kiírt projekt keretében. Első körben az anyagi források kimerülése miatt nem jártunk sikerrel, 2021-ben viszont egy külön keretből, amely százöt felvidéki templom felújítását szolgálta, biztosították az általunk igényelt 10,45 millió forint forintot” – részletezte Erdélyi Zoltán.

Mire azonban eljutottak a közbeszerzésig, az építőanyagárak jócskán megugrottak. A sok kudarcba fulladt próbálkozás után az egyházközség fenntartásához hozzájáruló 430 tagú lelkes gyülekezet (népszámláláskor 551-en vallották magukat reformátusnak a faluban) gyűjtést indított, valamint az adományokat is erre a célra csoportosították át, így sikerült előteremteniük a hiányzó összeget. Végül egy budapesti céggel sikerült megegyezniük. A 28 méter magas, 140 négyzetméter felületű templomsüveg körül március 13-án kezdték meg az állványozást. A tiszteletes kifejtette, hogy óriási munka volt, amit sokszor hátráltatott az erős szél, ugyanis ilyen magasságban az már komolyan veszélyezteti a munkások biztonságát. De a tavaszi eső is sokszor lassította a tempót. Deszkáról deszkára le lett cserélve a torony faszerkezete, amit a régi pléhborítás helyett rézlemezekkel borítottak be, ami „örökös” anyagnak számít.

A munka az istentiszteletek megtartását nem gátolta. Június 2-án, a Trianon-emléknap keretében méltó módon adnak hálát azért, hogy a perbetei református templom tornya visszanyerte egykori szépségét. JN.

Top