Teljes felújítás a Marianumban

Komárom. Tetőtől a pincéig, kívül-belül megújul a Marianum Egyházi Iskolaközpont csaknem százéves főépülete. Mindez elsősorban a magyar kormány nagyjából 2,1 millió eurós támogatásának köszönhető, de a nagyszombati érsekség is hozzájárul a költségekhez. Ráadásul egy teljesen új kápolna is épül a Király püspök utcai iskolában.

Még tavaly év végén derült ki, hogy a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága 780 millió forinttal – azaz valamivel több, mint 2,1 millió euróval – támogatja a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont főépületének teljes körű felújítását. Mint megtudtuk, a költségekhez a katolikus egyház, egész pontosan a nagyszombati érsekség is hozzájárul előreláthatólag 250 ezer euró körüli összeggel.

Madarász Róbert, a Marianum igazgatója kérdésünkre elmondta, a főépület az iskolaközpont egyik legrégebbi épülete, 1929-ben épült közadakozásból. Ekkor papnevelő intézetként és katolikus internátusként működött azzal a céllal, hogy „a katolikus magyar nép számára a véréből való papot, tanítót és értelmiséget” neveljen. Az intézmény iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy 1935-ben még egy szinttel bővítették az épületet. 1947-ben azonban a kommunisták államosították a Marianum összes épületét, ezt követően előbb népiskolaként, majd kollégiumként működött, végül úttörőház volt egészen a rendszerváltozásig. A Marianum egyházi alapiskolaként 1994-ben indult újra. 2000-ben megnyílt a Marianum Egyházi Gimnázium, 2001-ben a Marianum Egyházi Óvoda, és ezek egyesülésével 2005-ben megalakult az ország első egyházi iskolaközpontja, a Marianum Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpont, amely később közadakozásból épült kollégiummal bővült. Két éve az óvoda Nádor utcai épületét újították fel, illetve a korábbi városi szabadidőközpontban három pavilont alakítottak ki. Ezek a felújítások is a magyar kormány és a nagyszombati érsekség támogatásának köszönhetően valósulhattak meg.

Most pedig a főépület újulhat meg, amely az eltelt közel 100 év alatt nem esett át jelentősebb rekonstrukción, fokozatosan egyre rosszabb állapotba került. Az igazgató rámutatott, a mai napig az eredeti nyílászárók vannak használatban, a tetőzetet is csak foltozták, az elavult csatornázás pedig nagy esőzések alkalmával rendszeresen gondot okozott az alagsorban, ezért nagyon esedékes volt a felújítás megkezdése.

Mint mondta, az egész épület megújul a tetőtől az alagsorig, kívül-belül. Megújul a tetőszerkezet, szigetelik az épületet, cserélik az összes ajtót, ablakot, a villany- és vízvezetékeket, beleértve a csatornázást, sőt, az elnyert támogatásból a benti berendezéseket is újakra cserélik. Jelenleg a főépületben székel az alapiskola felső tagozata és a gimnázium, továbbá olyan helyiségek és szaktantermek is találhatók itt, amelyeket az egész iskolaközpont használ. Ennek ellenére átcsoportosításokkal az iskola meg tudja oldani, hogy a felújítási munkák ideje alatt zavartalanul folyjon az oktatás.

Egy teljesen új kápolna is épül

A rekonstrukció lényeges eleme, hogy egy teljesen új, 94 négyzetméter alapterületű kápolna is épül a Marianumban. Ez a főépület melletti, azzal egybeépült földszintes rész felett épülne meg. Bár az iskolában most is van egy kis kápolna, ám ennek mérete már nem elégíti ki az igényeket. Madarász Róbert megjegyezte, a tervek némileg még módosulhatnak, a kápolna esetében például a tűzoltóság szakemberei vészkijárat kialakítását is előírták.

Madarász Róbert rámutatott, jelenleg 6 épülete van a Marianumnak, összesen 450 gyerek látogatja az óvodától a gimnáziumig. Ilyen összetettséggel működő magyar tannyelvű katolikus iskolaközpont az országban mindössze három van, Komárom mellett még Szepsiben és Ipolyságon, ám a komáromi mind közül a legnagyobb. „Ha befejeződik a fejlesztés, minden tárgyi feltétel adott lesz ahhoz, hogy keresztény alapokon nyugvó, de korszerű oktatást és nevelést nyújthassunk iskolánkban. Mindezért nagy köszönet jár a magyar kormánynak és az érsekségnek“ – hangsúlyozta az iskola igazgatója.

A kápolna tervrajza

Az iskolaközpont fenntartója a nagyszombati érsekség, a Marianum főépületének tulajdonosa pedig a komáromi egyházközség, így a pályázat közvetlen kedvezményezettje, egyúttal a kivitelezés lebonyolítója a komáromi római katolikus plébániahivatal. „Óriási köszönettel és hálával tartozunk a magyar kormánynak, a jó szándék és az önzetlenség jele, hogy Magyarország ilyen áldozatokra képes a felvidéki magyarság megmaradásáért, a magyar katolikus értékek megőrzéséért“ – emelte ki Kiss Róbert komáromi esperes-plébános, a nagyszombati érsekség általános helynöke. Megjegyezte, a nagyszombati főegyházmegye is nagy örömmel fogadta a magyar kormánytámogatás odaítélését, és egy percig sem volt kérdés, hogy az érsekség is hozzájárul a felújítás költségeihez, ahogy ezt korábban, például a Marianum Egyházi Óvoda épületének felújításakor is megtette – jelen állás szerint 200-300 ezer euró körüli összeget biztosít a főegyházmegye a fejlesztéshez.

A magyarországi támogatás elnyerésének feltétele volt a projektdokumentáció megléte, így a részletes tervek már rendelkezésre állnak, azaz ideális esetben még ebben az évben be is fejeződhet a kivitelezés. Mivel az épület nem műemlék és nincs is műemlékzónában, a felújítást nem nehezíti az ezzel kapcsolatos engedélyek beszerzése, illetve előírások betartása. Ugyanakkor nem terveznek komolyabb átalakításokat a főépületben, megőrzik az eredeti formát és belső elrendezést. „Száz év alatt kiforrott a rendszer az épületben, nincs szükség komolyabb átalakításra“ – jegyezte meg Madarász Róbert.

Nagyvonalú magyar támogatások

Az elmúlt években rendszeresen érkeztek jelentős pénzügyi támogatások Magyarországról a szomszédos államok magyarlakta vidékein található óvodák, iskolák és kollégiumok felújítására, illetve újak kialakítására. „Mintegy 1000 településen sikerült megtartanunk, illetve növelnünk a magyar oktatásban részt vevők számát a külhonban, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében több mint 140 új óvoda és bölcsőde jön létre, valamint több mint 700 intézmény újul meg szerte a Kárpát-medencében“ – állapítja meg a magyar kormány egy héttel ezelőtti közleményében.

Két évvel ezelőttig csak a Komáromi járásban 19 magyar óvoda felújításának finanszírozásáról döntöttek a magyarországi program keretében, beleértve újak építését is, például a református egyház által fenntartott komáromi Csillag óvodát és bölcsődét, amely 2019-ben meg is nyitotta kapuit. Legutóbb másfél hónapja ítéltek meg egy szintén jelentős támogatást, 420 millió forintot, azaz nagyjából 1,1 millió eurót a komáromi Eötvös Utcai Alapiskola teljes körű felújítására, illetve egy új atlétikai pálya és műfüves pálya építésére. Már őszre befejeződhet ez a beruházás is.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:

Milliós felújítás az Eötvös utcai iskolában
Református bölcsőde lesz Bátorkeszin
Óvoda és bölcsőde épül Perbetén
Három felújított magyar óvodát atdtak át
19 új magyar óvoda

Top