Világbajnok mazsorettek

Perbete. Aranyéremmel tért haza augusztus utolsó hetében a horvátországi Opatija városában megrendezett világbajnokságról – World Championship of Majorette-Sport & Merry Majorette International Cup – a perbetei Margaret mazsorett és táncklub kilenctagú ifjúsági csapata. A világbajnokságon való részvételt a júniusban Magyarországon megrendezett Országos bajnokságon elért aranyéremmel vívták ki maguknak.

Nagy izgalom közepette indult a klubot 2002-ben alapító Ádámka Erika vezényletével a 26 fős csapat Horvátország felé, hiszen egy világbajnokságon fellépni, ahol 17 ország 45 csapattal vesz részt, nem akármilyen teher, még akkor sem, ha a fiatalok életük legjobb formájában vannak.

A versenyeken ráadásul sokkal szigorúbb a mérce, mint a fellépéseken. Kategóriánként meg vannak szabva kötelező elemek, attól kezdve, hogy milyen magasra kell dobni válltól a botot egészen addig, hogy megfelelő technikával forgatják-e a botot. A szabályok és előírások betartása mellett a zsűri értékeli a mozgás-, és szertechnikát, valamint a koreográfiát is.

A Margaret mazsorett és táncklub tagjai két kategóriában indultak: pompon, ahol a zsűri az értékelés során leginkább a koreográfiára fektette a hangsúlyt, valamint vegyes (zászló és bot). A perbetei sportolóknak a vegyes eszközhasználatra alapozott versenyprogramjuk már az első körben is hatalmas sikert aratott, és az első napon mondhatni simán bemasíroztak a döntőbe, ahol Horvátország és a Dél-Afrikai Köztársaság csapatát utasították maguk mögé. „Az elmúlt évek munkája most érett be igazán, mert elképesztő módon egymásra tudtunk hangolódni – nyugtázta a világbajnoki címmel büszkélkedhető Ádámka Krisztina kultúrtörténész, szakedző. – Egyszerre mozdultunk, egyszerre mozogtunk, tűpontosan betartva a koreográfiát. Nagy plusz volt, hogy a verseny iránt hatalmas volt az érdeklődés. Naponta megtelt a sportaréna nézőtere látogatókkal. Fantasztikus érzés volt több ezer szurkoló előtt fűre lépni. Egy olyan különleges lelkiállapotban voltunk, hogy amikor elkezdődött a díjkiosztás és tiszteletünkre elkezdték játszani a szlovák himnuszt, nem is regisztráltuk, hogy ez nekünk szól. Mi ugyanis, mivel Szlovákiában nincs mazsorett-sport szövetség, a magyarországi szövetségen keresztül, országunkat képviselve jutottunk ki.”

Ádámka Krisztina, aki huszonegy évvel ezelőtt ismerkedett meg a mazsorett életformával, elárulta, következő céljuk, hogy a 2024-ben Franciaországban megrendezendő világbajnokságon megvédjék a címüket. JN.

Top