Gyarapodik és szépül a könyvtár Ógyallán

Különböző nyertes pályázatoknak köszönhetően nemcsak a városi könyvtár könyvállománya gyarapodott tavaly, de csinosodtak belső terei is.

A Művészeti Alapnak (Fond na podporu umenia) 3000 euróval támogatta a könyvtár modernizációjára benyújtott pályázatukat, amelyhez a város 770 euró önrésszel járult hozzá. Az összeget a belső terek csinosítására, korszerűsítésére fordították. Egy modern könyvtár minőségét ugyanis nem csupán az állomány gazdagsága határozza meg, hanem a szép, esztétikus környezet is fontos szempont, ahol szívesen tartózkodnak az olvasók. A pályázati pénzből esztétikus, dizájnos polcrendszereket, mozgó állványokat, valamint kényelmes babzsákokat és a gyerekrészlegre színes ülőkéket vásároltak.

Ugyancsak a Művészeti Alaptól 3300 euró támogatást kaptak könyvvásárlásra, amelyből szlovák és magyar nyelvű köteteket is vásároltak. A Kisebbségi Kulturális Alap könyvbeszerzésre kiírt pályázatán is sikeresek voltak. Az 1000 eurós támogatásnak köszönhetően további 80 magyar nyelvű könyvvel bővült az állomány, melyek közt gyerek-, ifjúsági és felnőtt szépirodalmi műveket, versesköteteket, szórakoztató könyveket, de szakirodalmat is találnak az érdeklődők. Az új könyvek kiválasztása során kikérték olvasóik véleményét is.

„A Covid-járvány okozta bezárások, majd a kultúrház ablakcseréje miatti mintegy 5 hónapos tavalyi leállás bizony rányomta bélyegét az olvasói létszámra. Míg a Covid előtt közel 400 tagunk volt, mára számuk alig haladja meg a kétszázat – tudtuk meg Edita Horváthovától, a könyvtár vezetőjétől. – Igyekszünk különböző gyerekprogramokat, író-olvasó találkozókat szervezni, ezekkel is becsalogatva a potenciális olvasókat. Jelenleg mintegy 21 ezer kötettel várjuk az olvasni szerető ógyallaiakat.”

A könyvtár munkanapokon 8.30 és 16.30 között tart nyitva, az ebédszünet 12.00-től 12.30-ig tart.

(vkm)

Top