Harlemből Komáromba

Kétségtelenül bombaként robbant be a komáromi extraligás kosárlabdacsapat berkeibe a 26 éves Devin Brooks, hiszen a Duna-partiak az amerikai irányító érkezéséig eléggé rapszodikus teljesítményt nyújtottak, nem sokkal utána azonban 48 óra leforgása alatt a bajnok Lévát, és az örök rivális pozsonyi Intert is legyőzték. Ebből kiindulva nagyon úgy tűnik, Paulíkék ismét egy csiszolatlan gyémántra találtak, ez pedig felkeltette a basketliga.sk portál figyelmét is.

brooks2

Brooks debütálása ugyan nem sikerült a legjobban, csapata a szvitiek otthonában szoros (90:86) vereséget szenvedett, de már itt is látszódott, nem akármilyen játékossal bővült a komáromiak repertoárja, hiszen az amerikai 25 ponttal jelezte, hogy a jövőben a “cipőgyáriak” nagy hasznára válhat. Ezután került sor a Léva elleni hazai derbire, ahol Brooks a pályán már igazi vezérként viselkedett, két nappal később pedig nagy részt vállalt a pozsonyi diadalban is. A “karmester” a szlovákiai ligában eddig hihetetlen jó statisztikával büszkélkedhet: átlagosan 22 pont mellett 9,5 lepattanót, 7 asszisztot és 2,5 labdaszerzést tudhat a magáénak.

„Jól játszottunk ezeken a mérkőzéseken, ami pedig különösképpen tetszett, az a csapaton belül működő kémia. Szeretnék beleadni mindent, hogy a rájátszás előtt felszívjuk magunkat és a szezont a lehető legjobb helyen fejezzük be” – mondta el Brooks bizakodóan, aki korábban már a Balti liga mellett a FIBA Euro Cup-ban is bemutatkozott. Korábbi klubjaiban is vezéregyéniségnek számított, éppen ezért is számít meglepetésként, hogy egészen januárig kellett várnia egy új szerződésre. “Sehol sem volt problémám, csupán a megfelelő ajánlatra vártam. Keményen edzettem, és úgy tűnik, most jött el az én időm. Sorsszerű volt, ahogy Komáromba kerültem és nagyon örülök, hogy ez megtörtént. Az a célom, hogy a csapatommal bajnoki címet nyerjek, és van egy olyan érzésem, hogy a klub pont azért adott lehetőséget, hogy a hiányzó impulzust, energiát személyemmel pótolja. Csapatként szeretnénk sikeresek lenni” – mondta el a portálnak kellő önbizalommal az amerikai.

Fontos megjegyezni, hogy Brooks utolsó két éve meglehetősen mozgalmas volt, hiszen 7 klubot is megjárt, 6 különböző országban. „Ilyen a kosárlabda. Sokat tanultam ebből is, lehetőségem volt a tapasztalatok gyűjtésére.”

A tehetséges kosárlabdázó eddigi pályafutásában két érdekes momentumot is fel lehet fedezni. A 2016/17-es idény kezdetén kipróbálta magát az NBA G ligában, ahol a Long Island Nets (Brooklyn Nets farmcsapata) és a Windy Cits Bulls (A Chicago Bulls farmcsapata) színeiben is pályára lépett. “Nem mondanám, hogy ezekben a klubokban nem jöttek össze a dolgaim, csupán eldöntöttem, hogy más irányba terelem a karrieremet. Éppen ezért váltottam is” – mondta el Brooks, aki egy évvel később a libanoni Byblos Sporting Club mezét öltötte magára. „Libanon kosárlabda szempontjából jó országnak számít, minőségi bajnoksággal” – tette hozzá.

“Dev” – ahogy a barátai hívják – tehát nagyon érdekes múlttal rendelkezik, akiről azt is tudni kell, hogy egyenesen Harlemből indult. A városrész világhírű az utcai kosárlabda pályáiról, és az azokon játszó fiatalokról. Ugyanakkor az is tudvalevő, hogy abból a közegből nem egyszerű kitörni, ez viszont Brooksnak sikerült, főleg a sportágnak köszönhetően. „Gyermekkoromban minden nap kosaraztam. Persze Harlemben ez egy nagyon népszerű dolog, és nagyon sok tehetséges srác játszik az utcákon. Talán ez is segített a fejlődésemben. Csak ennek éltem, szinte megállás nélkül. Éppen ezért is örülök annak, ahova eljutottam. Szeretnék győzni és a csapatomnak segíteni.

(basketliga.sk nyomán, fotó: Karol Scholtz)

(Cikkünk a Delta január 22-i számában jelent meg)

Top