Teljesen megújult az Eötvös iskola

Befejeződött a komáromi Eötvös Utcai Alapiskola teljes körű felújítása. Az idén fennállásának 60. évfordulóját ünneplő magyar iskola a magyar kormány több mint egymillió eurós támogatásának köszönhetően újult meg.

Majer Péter iskolaigazgató és Keszegh Béla, Komárom polgármestere tavaly év végén jelentették be, hogy a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága csaknem 420 millió forinttal – több mint 1 millió euróval – támogatja az Eötvös Utcai Alapiskola teljes körű felújítását.

Bár az ünnepélyes átadásra csak október 21-én, csütörtökön délelőtt kerül sor, lapunk már múlt héten ellátogatott az iskolába. Ekkorra gyakorlatilag minden lényeges munkálat befejeződött, néhány helyen még az utolsó simításokat végezték. A tanítás zökkenőmentesen folyt, miközben az első alkalommal megrendezett Eötvös Kupa atlétikai versenyei zajlottak a megújult atlétikai pályán, a komáromi alapiskolák diákjainak részvételével.

Majer Péter a sikeres pályázat előzményeiről elmondta, az iskolán belül készítették el a terveket és a projektdokumentációt, illetve a költségvetést. Hozzáfűzte, rendszeresen pályáznak, csak tavaly közel 20 különböző kisebb volumenű támogatási kérelmet adtak be, a megyéhez, a minisztériumhoz, alapítványokhoz, amelyek közül több is sikerrel járt, összeállításukban pedig oroszlánrészt vállalt két helyettese, Szabó Križan Andrea és Kováč Klaudia. Megjegyezte, a szülőkkel nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítaniuk, így sokszor ők is hozzájárulnak egy-egy fejlesztés és felújítás sikeréhez: van aki szakmájából adódóan segít, más pedig a közös hétvégi iskolai rendrakás erejéig.

Kívül-belül felújítás, új atlétikai pálya

Az egymillió eurós felújítás keretében az iskola összes tantermét és folyosóját újrafestették, a folyosók talaja új burkolatot kapott. Új szekrénysorok kerültek az osztályokba, illetve kerámia felületű táblákat is beszereztek. Lényeges eleme a fejlesztésnek egy néhány száz fős előadóterem, amit hozzáépítéssel alakítottak ki az emeleti részen. Szigetelték az iskolaépület tetejét és a falakat, 36 nagy ablakot is újakra kicseréltek (a többit már korábban cserélték), ezzel együtt természetesen kívülről is újrafestették az épületet. Térkővel rakták ki a főbejáratok előtti teret, illetve több járdát, kültéri lépcsőket is felújítottak. Elkészült egy korszerű, 250 méteres atlétikai pálya is, továbbá egy többfunkciós műfüves sportpálya.

„Köszönhetően annak, hogy egyes munkálatokra külön közbeszerzéseket írtunk ki, ráadásul még az építőanyagárak emelkedése előtt lezártuk ezeket, sikerült is némi pénzt megtakarítani, amit további kiegészítő fejlesztésekre fordítottunk, illetve az iskola költségvetéséből is finanszíroztunk apróbb felújítási munkálatokat” – sorolta az iskola igazgatója. Megjegyezte, bízik benne, hogy az épület szigetelésével jelentős összeget tudnak majd megtakarítani az energiaköltségeken.

Szeptembertől ide járnak a legtöbben

Úgy tűnik, nemcsak a külső és a fizikai körülmények javulnak az Eötvös iskolában, hanem a belső tartalom, a pedagógiai munka is. Talán ennek köszönhető, hogy idén szeptembertől a legnépszerűbb komáromi alapiskolává vált, jelenleg ide jár a legtöbb diák: 509 gyerek tanul a kilenc évfolyam 22 osztályában.

Az igazgató emlékeztetett, tavaly óta sportosztályok működnek az Eötvös iskolában. Ezzel összefüggésben komáromi sportegyesületekkel is együttműködnek, így például a futball-, röplabda-, kosárlabda, úszó- és kempoklubokkal. „Arra törekszünk, hogy a sport iránt érdeklődő tanulóink olyan képzést kapjanak, amilyet a komáromi klubok elvárnak, az egyesületek számára akarunk utánpótlást nevelni” – mondta Majer Péter, hozzátéve, a gyerekeket egy-egy felnőtt mérkőzésre is elviszik, hogy lássák, hogyan néz ki a választott sportáguk akkor, ha profi szinten űzik.

A megnyitóra az újonnan kialakított előadóterem parkettáját is lerakják

Tavaly részletesen írtunk arról is, hogy a szlovákoktatás is újszerű, kommunikációra és játékra épülő módszerrel történik. Az igazgató szerint folyamatosan fejlődni kell, akár oktatási módszerekben, akár olyan dolgokban is, ami „csupán” kellemesebbé teszi az iskolai életet. Kiemelte, a fejlődés közös érdem, az Eötvös suli minden dolgozója hozzájárul: „Kialakult egy fantasztikus, fiatalos tanári gárda, akiknek döntő szerepük van abban, hogy az iskola pár év alatt óriásit fejlődött.”

Továbbra is felvennék Eötvös József nevét

A jövőbeni tervekről szólva Majer Péter elmondta, a nemrégiben létesített nyelvi szaktantermeken kívül további korszerű laboratóriumok kialakítását is tervezik, így biológiai-kémiai, fizika-matematika és földrajz-történelem szaktantermek létrehozását.

Idén februárban Komárom önkormányzata jóváhagyta az iskola névváltoztatásra irányuló kérvényét, mely szerint Eötvös József nevét vennék fel. Ehhez azonban az iskolaügyi minisztérium jóváhagyása is szükséges, ám ezt egyelőre nem adták meg. „A minisztérium elsőre elutasította kérelmünket, ám nem adjuk fel, dolgozunk azon, hogy felvehessük báró Eötvös József nevét, aki többek között az első felelős magyar polgári kormány vallás- és közoktatási minisztere, később a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt” – válaszolta kérdésünkre az iskola igazgatója.

Majer Péter iskolaigazgató

Sorra kerül a többi magyar iskola is?

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter idén márciusban tárgyalt Keszegh Béla polgármesterrel. Ezt követően a miniszter a következőképpen nyilatkozott: „Komárom polgármestere jelezte, további két helyi iskola felújításához kéri a magyar kormány segítségét. Készek vagyunk gyors döntést hozni ezzel kapcsolatban.“ Konkrétan ugyan nem említette, de miután az Eötvös iskola már kapott támogatást, és az egyházi fenntartású Marianumot is komoly összegekkel támogatta a magyar állam, nyilvánvalóan a maradék két magyar tannyelvű oktatási intézmény korszerűsítéséről van szó, tehát jó eséllyel a Munka Utcai Alapiskola és a Jókai Mór Alapiskola is megújulhat belátható időn belül. Utóbbi iskola egyébként augusztusban a szlovák környezetvédelmi minisztériumtól nyert el 300 ezer eurós támogatást az energiahatékonyság növelésére – kívülről szigetelik a főépületet és a tetőrészt, továbbá a főépület nyílászáróit is újakra cserélik.

Keszegh Béla kérdésünkre elmondta, az önkormányzat minden városi alapiskolát egyformán kezel, akár magyar, akár szlovák tanítási nyelvű az intézmény. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a magyar kormány nyilvánvalóan a magyar iskolák fejlesztését támogatja.

„Nemrégiben az iskolakonyhákat újítottuk fel az összes iskolában, a Rozmaring utcai szlovák intézményben pedig egy teljesen újat építettünk. Idén az iskolai sportpályák felújítása van folyamatban. Készítjük a különböző projekteket, most éppen a Komenský Alapiskolával kapcsolatban adunk be egy újabb támogatási kérelmet. Van mit behoznunk, hiszen a múltban egyetlen iskola sem volt felújítva Komáromban, ami hasonló népességű városok esetén szlovákiai negatív rekord volt. Elkezdődött az építkezés, a célunk az, hogy az összes iskolát teljesen felújítsuk“ – nyilatkozta a polgármester.

(csaba)

Kapcsolódó cikkeink:

Az Eötvös iskolába járnak a legtöbben
Jelentős felújítás a Jókai Mór Alapiskolában
Átadták a gútai egyházi iskola megújult épületét
Megkezdődött a Marianum felújítása

Top