Hazalátogattak a kitelepített családok leszármazottai

Ógyalla/Bagota. Az egykor Bagotáról és Ógyalláról a magyarországi Lulla községbe kitelepítettek leszármazottjai látogattak el október 23-án felmenőik szülővárosába. Az ógyallai Csemadok és Lulla Baráti Körének szervezésében létrejött találkozó során a gyökereiket megismerni vágyókra egész napos városnéző program várt, melyről Zsapka Katalin, a Csemadok Ógyallai Alapszervezetének elnöke számolt be lapunknak.

Az 54 magyarországi vendéggel együtt érkezett a kilencvenkét éves Anna néni is, aki annak idején maga is elszenvedője volt a kitelepítésnek. Tizenhét évesen kellett azt elhagynia és új életet kezdenie egy olyan helyen, amit addig nem ismert, amiről addig nem is hallott. Mindezt azért, mert családjával együtt kitartott magyarsága, magyar anyanyelve mellett. 1948 májusa és augusztusa között Bagotáról 49 családot, ugyanazon év októberében Ógyalláról 4 családot telepítettek át Magyarországra a Beneš-dekrétumok elfogadása után életbe lépett lakosságcsere-egyezmény következményeként.

A Lulla Baráti Körének égisze alatt legutóbb húsz évvel ezelőtt látogattak a leszármazottak Ógyallára, akkor még több volt köztük, aki személyesen is átélte a kitelepítést. Ezúttal Anna nénin kívül a többi látogató már csak nagyszülei, dédszülei történetét őrzi. Sajátjaként. Ahogy igyekeznek ápolni a fennmaradt, vagy éppen újra megtalált rokoni szálakat is. Sokat segített nekik ebben a helyi Csemadok, amellyel még évtizedekkel ezelőtt felvették a kapcsolatot. Ennek köszönhetően barátokra is szert tettek a városban, amelyhez a kötődést örökségként kapták.

A vendégek Zsapka Katalin és több Csemadok-tag kíséretében megnézték a Szent László, a Szent Anna és a református templomot, kilátogattak az ógyallai és bagotai temetőbe, ahol lerótták tiszteletüket egy-egy rokonuk sírjánál. Feszty Árpád síremlékénél pedig közösen helyeztek el koszorút. Nem maradt ki a Csillagvizsgáló sem, ahol megnéztek egy filmet Konkoly-Thege Miklósról és a planetáriumról.

Közben pedig beszélgettek, szövődtek a barátságok, erősödtek a rokoni kapcsolatok. A kellemes hangulatban eltöltött látogatás fogadással zárult a bagotai kultúrházban.

JN.

Top