Radványi Miklós legjei: Diňa, Simon, Dunga és a többiek…10+1 kérdést tettünk fel Radványi Miklósnak, a KFC Komárom sikeredzőjének legjobb csapatokról és játékosokról, meghatározó edzői példaképekről, legemlékezetesebb pillanatokról.

Melyik a valaha volt legjobb csapat, amelyben játszottál?

– Az 1992/93-mas DAC, amellyel a federális liga utolsó kiírásában a 4. helyen sikerült végeznünk. Ebben a csapatban olyan kiváló képességű játékosokkal játszhattam együtt, mint Pali Diňa, Simon Gyuszi és Tibor Jančula.

Melyik a valaha volt legjobb csapat, amely ellen pályára léptél?

– Mikor Németországba, a Saarbrückenbe igazoltam, játszottam a Stuttgart ellen egy német kupameccsen. Akkor ebben a Stuttgartban olyan játékosok szerepeltek, mint Giovanni Elber, Fredi Bobic, Kraszimir Balakov és Dunga, aki friss világbajnokként éppen akkor tért vissza a vébéről. A mérkőzés ráadásul abból a szempontból is emlékezetes számomra, hogy az én gólommal nyertünk 1-0-ra.

Melyik minden idők legjobb nemzeti válogatottja?

– Köztudott rólam, hogy a németeknek – kiváltképp a Bayern Münchennek – szurkolok, ezért a választásom a 2014-ben világbajnoki címet nyert német válogatottra esik. Arra talán sokan emlékeznek, hogy a Joachim Löw vezette német együttes 7-1-re verte a brazilokat a vébé elődöntőjében.

Kit tartasz a legjobb játékosnak, akivel valaha egy csapatban szerepeltél?

– Nehéz egy nevet kiemelnem, ezért három egykori csapattársamat, a már említett Pali Diňát és Simon Gyuszit, valamint Miroslav Karhant nevezném meg.

Ki volt a legjobb játékos, aki ellen valaha pályára léptél?

– Pavel Nedvěd, aki még a Dukla Praha, később pedig a Sparta Praha csapatában szerepelve került szembe velem. Amellett, hogy technikailag rendkívül képzett játékos volt, már akkor nagyon alázatos volt a pályán.

Ki volt a legjobb játékos eddigi edzői karriered során, aki a csapatodban játszott?

– Amikor Zólyombrézón edzősködtem, volt szerencsém edzeni – igaz, hogy csak 2-3 hónapig – minden idők legjobb szlovák labdarúgóját, Marek Hamšíkot. Ezt klubszinten nem sok szlovákiai edző mondhatja el magáról. Óriási élmény volt vele foglalkozni, hiszen minden edzésen olyan dolgokat művelt a pályán, amit előtte nagyon ritkán vagy talán nem is láttam még senkitől. Ha azonban azok közül kellene választanom, akik hosszabb ideig a kezem alatt dolgoztak, akkor Michal Gašparíkot vagy Saláta Kornélt emelném ki.

Pecze Károly

Ki az az edző, akitől a legtöbbet tanultál vagy akit edzői mesterednek tekintesz?

– Pecze Károly, akire a mai napig fölnézek és akit nagyon tisztelek. Ő volt az, aki engem felvitt az első ligás DAC-ba, ez nagyon meghatározó momentuma volt a pályafutásomnak. Játékoskarrierem meghatározó edzőjének tartom még Dušan Radolskýt és Ladislav Škorpilt is.

Mi a legnagyobb eredmény, amit játékoskarriered során elértél?

– Kétszer játszottam szlovák kupadöntőt. Egyszer a DAC-cal, másodszor a Nagyszombattal – sajnos mindkettőt elvesztettem. A Nagyszombattal voltam egyszer bajnoki második, egyszer bajnoki harmadik, a DAC-cal egyszer szintén harmadik. Ezek a legnagyobb eredményeim, de ide sorolnám még a DAC-cal megszerzett második ligás bajnoki címet is.

Radványi Miklós

Edzőként mit tartasz az eddigi pályád legnagyobb sikerének?

– Az egyik mindenképpen az, hogy a DAC-cal megnyertem a második ligát és ezzel feljutott a csapat a legmagasabb osztályba. Nagy eredménynek tartom azt is, hogy sikerült a kieséstől megmentenem az NB I-ben a Mezőkövesdet, Szlovákiában pedig a Pohronie együttesét. Mindezt úgy, hogy mindkét csapatnál sokan biztos kiesőként tekintettek ránk. Egy újabb nagy siker pedig éppen most íródik a KFC-vel, hiszen az őszi menetelésünk is most már a legnagyobb edzői eredményeim közé tartozik.

Mi volt az a legemlékezetesebb pillanat, amit a futballpályán átéltél?

– Nagyon sok ilyen pillanatot átéltem játékosként és edzőként is. Szerencsére sok felejthetetlen mérkőzésen pályára léphettem és több emlékezetes gól szereztem. De ha mégis egyet ki kellene emelnem, akkor azt a fejesgólomat említeném, amit a már bajnok Slovan ellen szereztem a DAC színeiben.

Hogyan állna fel a Radványi-féle álomcsapat azokból a játékosokból, akikkel együtt játszottál vagy akikkel edzőként együtt dolgoztál?

– Novota – Pavlík, Saláta, Šimko – Gašparík, Grendel, Simon, Pinte – Diňa, Jančula, Blahút.

Langschadl Mátyás

Top