Kosár: 20 év után nem lesz extraliga Komáromban

Augusztus 20-ig lehetett beadni a jelentkezést a szlovák kosárlabda extraliga küzdelmeibe, a komáromi klub azonban nem élt ezzel a lehetőséggel. A háttérben súlyos anyagi problémák állnak, melyeket a koronavírus okozta bonyodalmak is tetéztek, a problémát pedig nem sikerült időben megoldani, így egy hosszú és emlékezetes időszak zárult le végérvényesen.

Boban Tomič

A teljes igazsághoz ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy ami végül bekövetkezett, az már hónapok óta sejthető volt. Még tartott az előző szezon, amikor játékosok, valamint az edző is távozott a Duna-partjáról, és Weszelovszky Gábor, a klub elnöke is rendre azt nyilatkozta, komoly anyagi problémáik vannak, ráadásul jelentős adósság is összegyűlt, melyeket igyekeznek rendezni. Ez a „mankó” az óvatosabb becslések szerint 80, a kevésbé optimista vélemények szerint pedig 110 ezer euróra rúg. Pontos összegről azonban nincs tudomásunk, a klub hivatalos számokat eddig még nem hozott nyilvánosságra.

Paulík „Hugó” József, akinek megkérdőjelezhetetlen szerepe volt az utóbbi 20 év sikertörténetében, értelemszerűen az utolsó pillanatig azt nyilatkozta a különböző szakportáloknak, hogy minden szalmaszálba meg kell kapaszkodni, hiszen „óriási hiba” lenne az extraligát veszni hagyni. Szerkesztőségünkbe olyan pletykák is eljutottak, mely szerint két külföldi támogató segítené a klub munkáját, sőt, olyan felvetésről is értesültünk, mely alapján a „cipőgyáriak” a következő szezont a magyar élvonalban folytatnák, de ezek végül nem igazolódtak be.

A 2014/15-ös bajnokcsapat

Egy nappal a hivatalos jelentkezési határidőt követően aztán Paulík József a liga hivatalos portálján bővebben is beszélt a kialakult helyzetről, ahol elmondta, nagyon vegyesek az érzései. „Néhány dologról nem is szeretnék beszélni. Az igazság azonban az, hogy néhány ember csalódást okozott. Volt egy bizonyos csoport, akik elhagyták a klubot, és létrehoztak egy másikat. Nem az volt a tervük, hogy az élvonalban játszanak, hanem az első ligában. Nem is szeretném ezt kommentálni” – mondta Paulík. Ugyanakkor nem értékeli keserű száj­ízzel, hogy így kell befejeznie a kosárlabdához köthető tevékenységét. „Már régóta mondogattam, hogy át akarom adni a dolgot a fiataloknak. Nyolcvan éves leszek, és úgy gondolom, az embernek ebben a korban már nem kéne ilyesmivel foglalkoznia. Eléggé megterhelő munkáról van szó. Azt azonban sajnálom, hogy Komárom 20 év után befejezte az extraligás szereplést” – tette hozzá.

Másodosztályban indul az új komáromi klub

Paulíkkal együtt valószínűleg a régi klub is befejezi a működést, az új szubjektum pedig már BC Komárno néven készen is áll a rajtra. Ennek vezetője az a Boban Tomič, aki pár éve a régi csapat húzóembere volt, és akiben néhány hónapja még Paulík József is a komáromi kosárlabda jövőjét látta. Tomičék elmondták, hogy az új csapat mögött komáromi vállalkozók állnak, akik évek óta a helyi kosárlabda nagy rajongói, és a cél egyértelműen az, hogy ismét megtöltsék a sportcsarnokot szurkolókkal, ezt pedig jó játékkal érnék el. „Az utolsó pillanatig játszottunk az extraliga gondolatával, de erre jelenleg nincs elegendő pénzünk, így az I. ligában indulunk. Ugyanakkor terveink között szerepel az élvonalba való mielőbbi visszajutás is” – mondta el Boban Tomič. Az új egyesülettel kapcsolatban azt is megtudtuk, nincs semmi köze a régihez, ezért az adósságok sem érintik. Tomič rögtön hozzá is tette, hogy a régi klub sorsának alakulásáról csakis a régi vezetőséget lehet megkérdezni.

BC Komárom

Ami a játékosokat illeti, az új klub (lapzártánkig) máris bejelentett hat nevet, akik már biztosan Komáromért fognak küzdeni. Jurčina Matúš (24 éves irányító), Marchyn Matej (30 éves bedobó) és Stojanov Ladislav (32 éves bedobó) nem ismeretlenek a hazai publikum számára, hiszen az élvonalbeli csapat tagjai voltak. Korábban a 25 éves Kürthy Igor és a 24 éves Slezák Levente is már magára ölthette az extraligás mezt, a jövőben ők is a Duna partján gyűjtögetik majd a pontokat. Egy 22 éves center, Košík Andrej is csatlakozott a csapathoz, és még további nevek bejelentése várható.

Aki arra számított, hogy maga Boban Tomič is újra a pályára lép, annak csalódnia kell. „Ami engem illet, befejeztem a játékos karrierem. A vállamat háromszor is megoperálták, és emiatt játék közben már nem éreztem magam biztonságban” – mondta el a tehetséges játékmester, így életének ez a fejezete biztosan lezárul. Tomič ugyanakkor a jövőben fiatalokkal is feltöltené a keretet, ezért számít a BK Juniorral (komáromi utánpótlás klub) való szoros együttműködésre is. „Már régóta töröm ezen a fejem, hiszen több energiát szeretnénk szentelni a fiataloknak is. Ez biztosan nem fog menni az egyik napról a másikra, de van egy tervünk, új irányba szeretnénk elmozdulni. Nagyok az ambícióink, és szeretnénk, ha ez látszódna is. A céljainkat pedig elsősorban szlovák játékosokkal és fiatalokkal szeretnénk elérni” – mondta el Boban Tomič.

Kovács Dávid

(Cikkünk a Delta augusztus 31-i számában jelent meg.)

Top