Átadták a gútai egyházi iskola megújult épületét

Szeptember 3-án, pénteken ünnepélyes keretek között adták át a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont kívül-belül felújított, egyúttal emeleti résszel bővített épületét. A magyar kormány 570 millió forinttal – mai árfolyamon több mint 1,6 millió euróval – támogatta a fejlesztést. A költségekhez a Nagyszombati Főegyházmegye is hozzájárult.

„Mindenütt, ahol megerősítjük a magyar közösségeket, egy csöppnyi Magyarországot éltetünk tovább“ – emelte ki Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára gútai ünnepi beszédében. Rámutatott: a gútai intézmény felújításának is nagy jelentősége van, mivel az ott tanuló gyerekek – a hit, a magyarság és a kultúra tekintetében – olyan többletet kapnak, amely más iskolákban nincsen meg.

(fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Az ünnepélyes átadás előtt Kiss Róbert, a Nagyszombati Főegyházmegye általános helynöke a gútai katolikus templomban celebrált misét, majd megáldotta és felszentelte a megújult iskolát. Jelen voltak Gúta önkormányzati vezetői, számos politikai, közéleti és egyházi tisztviselő, iskolavezetők, társadalmi szervezetek képviselői és az iskola diákjai.

(fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Tóth Árpád, az iskolaközpont igazgatója a sajtónak nyilatkozva elmondta, intézményük fokozatosan kinőtte a régi óvoda elöregedett épületét, megnőtt a diáklétszám, elsősorban ezért volt szükség a bővítésre és a felújításra. Gyakorlatilag az egész épület kicserélődött, egy teljesen új emeleti szintet húztak fel, új a fűtésrendszer, a vezetékek, a padló, a berendezések. Minden helyiség megújult, szaktantermek létesültek, teljesen új az iskolakonyha is. Hangsúlyozta, a magyar állam támogatása nélkül esélyük sem lett volna ilyen mértékű beruházásra.

A támogatásról még 2016 végén döntött a magyar kormány. Az előkészületek és a felújítási folyamat azonban elhúzódott, így néhány évig hat különböző helyszínen szervezték meg az oktatást: csak idén tavasszal költözhettek vissza a teljesen megújult otthonukba. Jelenleg az iskolaközpont óvodája teljes kapacitással, 40 gyerekkel működik, az alapiskolát pedig egyre többen látogatják, a diáklétszám meghaladja a 200-at. Ugyanakkor a gimnázium jelenleg nem működik, „alvó állapotban van“, de amint igény mutatkozik rá, készek újra megnyitni – nyilatkozta az iskolaigazgató.

Tóth Árpád kijelentette, az épület falainak építésével egyidejűleg egy másik építkezés is zajlott, ez utóbbi a helyi magyar közösségen belül, amelyet ugyancsak megerősített az intézmény jobbá, korszerűbbé tétele. Hozzáfűzte: a jövőben is minden igyekezetükkel azon lesznek, hogy a jól felszerelt intézményt a keresztény hiten keresztül olyan tartalommal töltsék meg, amely nagyon jó alapot és tudást ad a diákoknak.

(csá)

Kapcsolódó cikkeink:
Egyre kevesebb az elsős a gútai városi magyar iskolákban
Három felújított magyar óvodát adtak át
Ilyen lesz az egyházi iskola
Gútán megtalálták az örök boldogságot

Top