Az értékteremtés bizonyítéka a Méhecske bölcsődeBátorkeszi. Alig másfél év alatt épült fel a bátorkeszi református egyházközség hiánypótló, kétcsoportos bölcsődéje; a beruházást a magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja anyagi támogatásával valósult meg.

A 90-es években 3 óvoda és 1 bölcsőde volt Bátorkeszin. Jelenleg 2 önkormányzati fenntartású óvoda működik, ám bölcsőde már közel három évtizede nincs a faluban. A Rét utcai ovi magyar nevelési nyelvű, a Kis utcai pedig magyar és szlovák csoportokkal működik. Felmerült annak a lehetősége is, hogy a magyar kormánytól kapott 680 ezer eurós támogatásból református óvodát létesítsenek, de némi mérlegelés után inkább a hiánypótlás mellett döntöttek, bízva abban, hogy a bölcsődében nevelkedett kisgyerekek utánpótlást jelentenek a magyar óvodák és a magyar alapiskola részére. A bölcsődét a Kováts József Alapiskola szomszédságában megvásárolt telken építették fel, ezzel is közelítve egymáshoz a különböző korosztályú gyerekeket.

A szeptember 2-ai átadón a vendégek üdvözlése után Rákos Loránt főjegyző tartott ünnepi áhítatot. Örömmel nyugtázta, hogy a felvidéki keresztyén magyarság a sok megpróbáltatása ellenére is élni akar. Ennek és az értékteremtésének az egyik ékes bizonyítéka a bátorkeszi Méhecske bölcsőde is. Leszögezte: rombolni sem lehet ilyen lendülettel, amilyen gyorsan, az anyaország határain túl, magyar kormánytámogatással felépültek az új óvodák, bölcsődék, illetve korszerűbbé váltak a már meg lévő intézmények épületei.

Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos ünnepi köszöntőjében arra a kérdésre kereste a választ, hogy kinek-kinek hol is van a világ közepe, majd megadta rá a választ is: szerinte a szívünkben van. A magvetés jelentőségét hangsúlyozta, amely során, közös kincseinket gyarapítva, egymásra rakódnak a nemzedékek által teremtett értékek.

A bölcsődeépítés előzményeit és folyamatát a helyi tiszteletes pár, Czinke Zsolt és Tímea ecsetelte, kijelentve: „bátran álmodunk, és bátran váltjuk valóra az álmainkat“. A méhkaptárra emlékeztető, 651 négyzetméter alapterületű kupolás épület a község egyik ékévé vált. Az alapkövet 2019. október 23-án tették le, és 2021. március 31-ig tartott az építkezés. Van benne babakocsi-tároló, az udvarban pedig parkolóhelyeket alakítottak ki az autóval érkező családok számára. Az egyházközség eddigi legnagyobb beruházásának teljes költsége a tervekkel és a berendezéssel együtt 784 ezer euró. A 2 bölcsődei csoportban 30 kicsit tudnak elhelyezni. A Méhecske név választása kapcsán a lelkésznő elmondta: „bízunk abban, hogy miként a méhecskék hátsó lábainak sörtéin megtapad a virágpor, úgy a ránk bízott kicsik szívén-lelkén is megtapad a szeretet, amivel majd körülvesszük őket.”Az intézménybe nemcsak a reformátusokat, hanem a katolikusokat és az evangélikusokat, sőt azokat is szívesen látják, akiket még nem kereszteltek meg.

A Maros megyei Lukailencfalváról érkezett erdélyi testvérgyülekezet képviselői a Vándorbölcső Mozgalom keretén belül bölcsőt hoztak ajándékba, amelyet a kétgyermekes párnak, Dolník Attilának és vajdasági nejének adtak át, ezzel is jelkepésen egyesítve a Kárpát-medence szerte élő magyarokat.

Az esemény a helyi óvodások műsorával, Mészáros Zita és Nátek Eszter énekeivel, ünnepélyes szalagátvágással, a Himnusz közös eléneklésével és szeretetvendégséggel zárult.

(miriák)

Top