Emlékparkkal tisztelegnek az aradi vértanúk előtt

Naszvad. Az aradi vértanúk tiszteletére kialakított emlékparkot adtak át október 8-án a naszvadi Csemadok épülete előtt. A tizenhárom kopjafával és a Szent Korona másolatával díszített tér a magyarság összetartozását és fennmaradását hirdeti.

„Az emlékpark ötletgazdája a Csemadok helyi alapszervezetének korábbi elnöke, Dobosi Róbert volt. Eddig sajnos nem tudtunk anyagi fedezetet találni a megvalósítására, idén azonban Emberi Erőforrások Minisztériumához, a Novum Naswod Polgári Társuláson keresztül beadott pályázatunkkal 5 millió forintos támogatást nyertünk el. Ebből el tudtuk készíttetni a Szent Korona méretarányos másolatát. A projekt további finanszírozását a Naszvadiak Polgári Egyesülete, valamint a Csemadok vállalta fel” – számolt be az előzményekről Simonics Tibor, a Csemadok Naszvadi Alapszervezetének jelenlegi elnöke.

A Szent Korona 1,8 méter átmérőjű, 450 kg-os mívesen kidolgozott kovácsoltvas másolatát a Hanván élő László Ottó mesterkovács készítette, az oldalát díszítő ikonok pedig Csank Tímea keramikus keze munkáját dicsérik. A két méter magas oszlopon díszelgő, minden magyar lelkületű ember számára szívet melengető Szent Koronát tizenhárom kopjafa veszi körbe. A szervezők az öt fafaragót – Ambrus Dávid (Felsőszeli), Gerendás Norbert (Szentpéter), Hrubík Béla (Ipolynyék), Katona István (Martos) és Sidó Szilveszter (Búcs) – bízták a kopjafákat díszítő szimbólumok összeállítását. Mind a tizenhárom aprólékosan, gondosan megmunkált emlékoszlop más, ahogyan a vértanúk hitvallása, nemzetisége sem volt egyforma. A magyar szabadságharc eszméjéért életüket áldozó hősök kopjafára erősített tűzzománc portréit Balanyi Károly kecskeméti képzőművész készítette el.

A díszszalagok ünnepélyes átvágása után a jelenlévők kopjafák megkoszorúzásával fejezték ki tiszteletüket az 1849. október 6-án kivégzett hősök előtt. Az emlékpark átadásának záróakkordjaként közel száz ember énekelte közösen a Himnuszt.

(JN)
Pásztó Gál Mária felvételei

Top