Gútán a pacséroki telkek eladásáról vitáztakEgy vállalat kérvénye nyomán 9 hektárnyi területet kínál eladásra a gútai önkormányzat Pacsérok városrészben. A cég telephelyét költöztetné ide, de revitalizálná is az itteni tavat, továbbá rekreációs lehetőségeket teremtene. Ugyanakkor aláírásgyűjtés indult az eladás ellen.

A gútai székhelyű ClearSky vállalat kérvénnyel fordult a városhoz, melyben kéri 9 hektárnyi terület megvásárlását. A kérdéses telkek Pacsérok városrészben találhatók, az itteni tónál, beleértve a volt téglagyár területét is. A kérelem nyomán a városi hivatal egy javaslatot dolgozott ki, mely szerint eladásra hirdetik meg a területeket 60 ezer eurós kikiáltási áron – mint elhangzott, a friss szakvélemény szerint a telkek jelenlegi értéke csaknem 49 ezer euró. A javaslatról múlt hétfőn tárgyalt a képviselő-testület.

A vállalkozói szándéknyilatkozatból kiderül, a cég a megvásárolni kívánt terület egy részén építené fel új telepét, egy csarnokot, irodahelyiségeket, raktárakat, valamint egy parkolót furgonjai számára. Ezenkívül szeretnék revitalizálni az elhanyagolt halastavat, mélyíteni és bővíteni, a partjait megerősíteni, rendezni a terepet, új fákat és növényzetet ültetni. Ezzel egy rekreációs területet szeretnének kialakítani, amely a gútaiakat szolgálná.

Az eladási szándék ellen ugyanakkor aláírásgyűjtés is indult. A tiltakozók arra hivatkoznak, hogy a hatályos területrendezési terv nem engedi egy csarnok építését a területen, továbbá ennek esetleges megváltoztatása és a terület „nagyobb mértékű beépítése“ és a „teherforgalom“ zavarná az ott élők nyugalmát, felborítaná az ökoszisztémát. A petíciót három nap alatt 409-en írták alá, ám nagyobb részük nem gútai.

Míg a városi tanács, a vállalkozói, az építésügyi és a pénzügyi bizottságok támogatták a telkek eladásra kínálását nyilvános versenytárgyaláson, a környezetvédelmi bizottságnak aggályai voltak. Utóbbi elnöke, Árgyusi Imre a közeli, rekultiválatlan szemétlerakatra hívta fel a figyelmet, illetve azokra a hatósági véleményekre, amelyek szerint ez környezeti kockázatot jelent. Javasolta, hogy a város készíttessen geológiai kutatást a kockázatok felmérésére, és ne tegyen lépéseket az eladás irányába. Madarász Róbert képviselő úgy vélte, a környezetvédelem nem azt jelenti, hogy be kell avatkoznunk, illetve megemlítette, számára talány, miért kell ilyen gyorsan lépni az ügyben.

A képviselők többsége viszont támogatta a versenytárgyalás kiírását. Lengyel István kiemelte, egy a város számára felesleges, kihasználatlan területről van szó, ami ráadásul környezetvédelmi kockázatot jelent. Ez utóbbi pedig komoly terhet jelent a városnak – a terület rekultiválása, a környezeti kockázatok felszámolása, az esetleges hatósági bírságok kifizetése. Ha viszont valaki megveszi, mindez már az ő felelőssége és feladata lesz. Hangsúlyozta azt is, egyelőre arról van szó, hogy eladásra hirdetik meg a kérdéses telkeket, ennek során bárki ajánlatot tehet, nemcsak a kérvényt benyújtó vállalkozás. Ha a város eladná, még a területrendezési tervet is módosítani kellene a majdani tulajdonos szándékainak megfelelően, építési engedélyről pedig csak ezt követően eshetne szó.

Ha 30 évig nem volt gond a környezeti kockázat, akkor itt az alkalom, hogy más oldja meg helyettünk a helyzetet – ezt már Forró Tibor képviselő mondta. Halász Béla polgármester pedig rámutatott, nincs szó gyors döntésről, bejött a kérvény, aminek nyomán megszületett egy határozati javaslat. A város számára elfeledett, ráadásul terhet jelentő területről van szó, amitől a város megszabadulhat, miközben az új tulajdonos kitisztítja a területet, revitalizálja a tavat, horgászati lehetőséget teremt. Tisztázta, a petícióban szereplő állítással ellentétben nem teherautó-parkoló épülne, a cég 3,5 tonnánál kisebb járművei – furgonjai – számára alakítana ki parkolót. Pontosította azt is, hogy a volt szeméttelep nem tartozik az eladásra kínált területekhez, viszont az egykori téglagyár területe igen, ami évekig illegális hulladéklerakatként működött. Egy 40 éve agyonszennyezett terület helyett egy kitisztított horgásztavat kapunk, ez nem környezetszennyezés – érvelt Samu István, hozzátéve, ha becsukjuk a szemünket, az nem környezetvédelem.

A 13 jelenlévő képviselő közül végül 10 támogatta a telkek eladásra kínálását nyilvános versenytárgyalás útján. (cs)

Top