Országos bajnoksággal ünnepeltek

A madari birkózóklub (vendéglátóként) az idősebb diákok országos bajnokságán ünnepelte megalakulásának 55. évfordulóját.

A bajnoki megmérettetés megnyitója után Dibusz Magdolna alpolgármesternő méltatta a madari sikereket. Beszédében hangsúlyozta: „Ebben az évben a birkózás fennállásának 55. évfordulóját ünneplik, az eredmények hosszú sora bizonyítja, hogy az egyesület az elmúlt évtizedek során nemcsak a régió, hanem az egész ország birkózósportjának is fontos alappillérévé vált. Sok gyermeknél tapasztaljuk, hogy az iskolai előmenetel során nem tudnak sikerélményekhez jutni, tanulási nehézségek, koncentrációhiány, vagy alulmotiváltság miatt. A sport kitörési pontot, sőt, akár kiemelkedési lehetőséget nyújthat számukra. Nem elhanyagolandó az sem, hogy egy-egy tehetséges sportoló által elért eredmény motiváló lehet, és példaképként jelenhet meg a többiek számára. A birkózás olyan sport, amelynek játékos, szórakoztató formáját a legkisebbek is nyugodtan végezhetik. Levezethetik hihetetlen mozgási energiájukat, közben egyre önállóbbá, magabiztosabbá, fegyelmezettebbé, céltudatosabbá, kitartóbbá válnak. A birkózósport nem felesleges időtöltés, hanem olyan elfoglaltság, mely a nemes szórakozás mellett éppen önmagunk és jövőbeni egészséges életmódunk, kapcsolataink érdekében segít a káros szokások (tétlenség, túlzott kényelemszeretet, lustaság, igénytelenség, rendetlenség), a káros szenvedélyek (mértéktelen, tartalmatlan szórakozás, falánkság stb.) leküzdésében. Nem cél, hogy a gyermekekből élsportolót gyártsunk, de a tehetség és a kedv kibontakozási lehetőségét hosszú évekre kívánjuk biztosítani”.

Madar egy kis község, ahol Kohút Milán edzőnek köszönhetően a birkózás igencsak megfogta a fiatalokat, és nemsokára jöttek az eredmények is. Mára a helyi versenyzők országos szinten is a legjobbak közé tartoznak. Évente nagyon sok nemzetközi tornára kapnak meghívást, ami önmagában is egyfajta elismerése az ott zajló munkának.
A rendezvényen az öt és fél évtizede működő klub egykori birkózói (Takács Ernő, Pinke Béla, Pinke Benő, Kuszala József, Gábor József, Kohút Milán, Szuri Albert, vezetői: Gábor Gyula, Mácsodi Árpád, Bósza István, Vanek Ferenc, Papp András),  legeredményesebb versenyzői 2010-ig (Répás Róbert, a klub első szlovák bajnoka, Megály Attila tizenötszörös bajnok, Bak Roderik nyolcszoros bajnok), és az edzők közül Szuri Dezső, valamint a támogatók emlékérmet és oklevelet vehettek át a község alpolgármesternőjétől és Kohút Milantól, a birkózóklub elnökétől.
Ezt követően két szőnyegen 11 súlycsoportban, kötöttfogásban küzdöttek az érmekért a feltörekvő nemzedék birkózói. Sajnos a hazai versenyzőknek csupán két bronzérem jutott. A 47 kg-os súlycsoportban Brandt Alexander, a 66-kg-os súlycsoportban pedig Sluka István léphetett dobogóra. A klub 8. alkalommal szervezett országos bajnokságot és versenyzői 2000 óta 48 országos címet nyertek.

Kép és szöveg: miriák

Top