Harmincöt kakaspörkölt versenyzettKeszegfalva kakasfőző feszt

Régiónk egyedülálló főzőeseménye a Nemzetközi Kakasfőző Fesztivál. Idén már 12. alkalommal gyűltek össze a kakaspörkölt specialistái, hogy megmérkőzzenek egymással Keszegfalván.


A remek idő jó alapot adott ahhoz, hogy a Kakasvölgyben mindenki jól érezze magát. Az esemény filozófiája a kezdetek óta nem változott, ragaszkodnak a bevált recept­hez: összejönni, együtt lenni, pörköltet főzni, szeretetben és barátságban adózni a kulináris élvezeteknek. Évről évre egyre többen jönnek főzni, vagy csak kóstolni és szórakozni.

Most 35 csapat gondolta úgy, hogy egy jó kakaspörit csinál. A versenybe négy ország pörköltszerelmesei kapcsolódtak be: Szlovákiából, Magyarországról, Csehországból és Szerbiából érkeztek. A házigazdákon kívül több régiós település is képviseltette magát, így Szilasról, Füssről, Csicsóról, Tardoskeddről, Komáromból és Gútáról is jöttek kakasfőzők. A látogatottságra sem lehetett panasz, hiszen több mint ezer néző fordult meg a fesztivál helyszínén.

Kakasfőző Keszegfalva

Délután egy órakor Lehocký Milan polgármester nyitotta meg a rendezvényt, majd Benke László többszörös olimpiai bajnok mesterszakács, a zsűri elnöke egy-két jótanáccsal látta el a főzőcsapatokat. A kakasok kézbevétele után pedig indult a főzőpárbaj. Miközben a bográcsokban az ízletes pörkölt rotyogott, a családokat igazán színes program várta, hiszen kipróbálhatták a segway önegyensúlyozó járműveket, íjászkodásban és különböző játékokban is jeleskedhettek. Ráadásul sörivó és horalky-evő, valamint ugrókötél versenyben is összemérhették erejüket. Előbbit Bába Juraj, utóbbi két versenyszámot pedig a keszegfalvai Holub Dániel nyerte.

Időközben a kakaspörköltek is elkészültek, majd az ítészek meghozták döntésüket. Eszerint az idei kakasfőzőt a szilasi SZISZETA nyugdíjasklub csapata nyerte, a második a keszegfalvai Buzás István és főzőgárdája lett, a harmadik pedig Füss község alakulata. A főzőalkotások mellett több különdíj is gazdára talált: az Első Magyar Fehér­asztal Lovagrend díszserlegét Keszegfalva község kapta a magyar gasztronómia hagyomány megőrzéséért, de elismerést kapott a keszegfalvai Coop Angyalai főzőcsapat is, akik a legjobb hangulatú gárda címet érdemelték ki, míg a szerbiai Csantavér csapata a leghűségesebb résztvevő díját zsebelte be. Az eredményhirdetés után Bernáth Tamás konferanszié felvezetésével a zenei programok következtek: a komáromi Alibi együttes, majd NG Budapestről, Mészáros Tamás, Solymos Tóni, végül az Irigy Hónaljmirigy. Este tábortűzzel és DJ Caled zenefelelőssel zárult a 12. kakasparty.

Pint Sándor
Fotó: Pézman Zoltán

Top