Milliós felújítás az Eötvös utcai iskolában

Gyakorlatilag teljesen felújítják az Eötvös Utcai Alapiskola épületét, sőt, új atlétikai pálya és műfüves pálya is épül. Mindez a magyar kormány támogatásából valósul meg.

Majer Péter iskolaigazgató és Keszegh Béla, Komárom polgármestere múlt keddi, közösen tartott sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága csaknem 420 millió forinttal – jelenlegi árfolyamon nagyjából 1,16 millió euróval – járul hozzá a komáromi magyar tannyelvű iskola felújításához.

Szigetelik az iskola tetőzetét, cserélik az elöregedett nyílászárókat, amik jelentősen növelik majd az épület energiahatékonyságát, továbbá felújítják a padlózatot, de a külső homlokzatot is korszerűsítik. Megújulnak az osztálytermek, a szociális helyiségek, továbbá 200 fő befogadására alkalmas aulát is kialakítanak, amely nagyobb rendezvények és előadások megtartására szolgál majd.

A magyarországi támogatásból jut majd egy többfunkciós, műfüves sportpálya létesítésére, továbbá egy atlétikai pályával is gazdagodik az iskola – ez utóbbi azért is lényeges, mert a városban jelenleg nincs egyetlen ilyen szabványos pálya sem. Utóbbi fejlesztések szervesen igazodnak az intézmény azon törekvéséhez, hogy sportbarát profilt alakítsanak ki. Idén először ezért indítottak sportirányzatú osztályt, tavaly pedig – nagyrészt városi pénzből – megújult az iskola mindkét tornaterme, de szabadtéri fitneszgépek is a tanulók rendelkezésére állnak.

Keszegh Béla megjegyezte, korábban a Tulipán óvoda felújítására érkezett támogatás a Nemzetpolitikai Államtitkárságtól, de jelenleg is több fejlesztésről egyeztetnek a magyar kormánnyal. „A most megítélt, kiemelt támogatás is egy hosszabb egyeztetés és előkészítés eredménye. Ez egy fontos előrelépés, mivel Komáromban sajnos egyetlen alapiskola sem volt eddig felújítva. Mindent meg kell tennünk azért, hogy a gyerekek a legjobb körülmények között tanulhassanak” – mondta Keszegh Béla, megemlítve, az Eötvös iskolában az elmúlt 5 évben folyamatosan emelkedett a diáklétszám, ami azt bizonyítja, hogy jó pedagógiai munka zajlik az intézményben. Egyúttal köszönetet mondott a magyar kormánynak, amiért nagy odafigyeléssel követi a határon túli magyar közösségek sorsát. „Bízunk benne, hogy a jövőben további támogatásokat is sikerül elnyernünk” – fűzte hozzá Komárom polgármestere.

Majer Péter és Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár

Majer Péter iskolaigazgató szerint óriási lehetőség, egyben óriási felelősség is a jelentős támogatás. „Nagy öröm számunkra, hogy az iskolánk egy ilyen felújításra kapott lehetőséget, hiszen nagyon elhasználódott az épület. Ez most nem csupán egy foltozás, vagy a legégetőbb problémák eltávolítása, hanem végre egy korszerű épületté alakulhat át az iskola” – mondta az igazgató. „Az évről évre emelkedő diáklétszám annak is köszönhető, hogy folyamatosan igyekszünk újítani. Ilyen a sportirányzatú osztály indítása, de például az is, hogy a szlovák nyelvet kommunikációra épülő módszerrel oktatjuk, az idei tanévtől kezdve pedig öt asszisztens és egy speciális pedagógus is segíti a diákok tanulását” – hangsúlyozta Majer Péter, hozzáfűzve, a jövőben új elképzelések és ötletek megvalósítására törekednek majd, hiszen egy iskola akkor jó, ha folyamatosan fejlődik, és ezt várják el tőlük a tanulók szülei is.

Jelenleg a különböző dokumentációk készítése zajlik, majd kiírják a közbeszerzést a kivitelezőre. Ennek lezárulta után, előreláthatólag jövő tavasszal, az építési munkálatok is megkezdődhetnek, és már jövő őszre be is fejeződhet a teljes körű felújítás. Először a tetőt teszik rendbe, az építkezés oroszlánrészét pedig a jövő évi nyári szünidőre ütemezik, hogy minél kevésbé zavarja az oktatást. (cs)


Megújult a sportpálya a Munka utcán

A múlt héten hivatalosan is átadták a komáromi Munka Utcai Alapiskola megújult sportpályáját. A közel 43 ezer euró értékű fejlesztéshez a város 20 ezer euróval járult hozzá, a fennmaradó részt az iskola saját költségvetéséből fedezte.

A munkálatok során előbb felszedték a sportpálya elhasznált aszfaltborítását, majd új, sima felületet alakítottak ki. Erre került rá a korszerű, mai előírásoknak megfelelő rugalmas réteg. A rugalmas felületen több sportág pályáját is kijelölték, a szükséges kapukat, hálótartó oszlopokat tavasszal helyezi ki az iskola. Az átadón Komárom polgármestere focilabdákkal lepte meg a Munka Utcai Alapiskola diákjait.


Kapcsolódó cikkeink:

Játszva tanulni szlovákul
Megújultak az Eötvös utcai iskola tornatermei
Közel egymillió megy iskolakonyhákra
19 új magyar óvoda

Top