Három felújított magyar óvodát adtak át

Régió. Múlt kedden a Komáromi járás három községében, Gelléren, Bogyán és Kolozsnémán adtak át megújult magyar óvodát. Mindhárom intézményt magyarországi állami támogatásból, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében újították meg.

41962047_1108472825970548_1610098087248789504_n

Grezsa István, az óvodafejlesztési programért felelős magyar miniszteri biztos Gelléren mondott beszédében hangsúlyozta, a programban a Felvidék pozitív diszkriminációban részesült – a program teljes keretéből majdnem annyit kap, mint Erdély –, aminek az az oka, hogy úgy látják, nagy tartalékok vannak még a magyar óvodába íratható gyermekek tekintetében. Hozzátette: már vannak eredmények is, sikerült elérni, hogy egyre többen íratják be gyermekeiket magyar óvodába a Kárpát-medencében, és ez a jelenség már a Felvidéken is kézzelfoghatóvá vált, ami az óvodafejlesztési programnak is köszönhető.

Az MTI-nek nyilatkozva elmondta: több olyan eset volt, ahol az óvodafelújításban érintett települések önkormányzatai kimondták, hogy erre a célra nem kaptak forrásokat a szlovák államtól, de már vannak örömteli jelek is, mert a magyar támogatások miatt a szlovák kormány több helyütt jelezte, hogy szívesen segítene a településeknek a magyar óvodák felújításában.

„Ezt is a magyar óvodafejlesztési program eredményének tartjuk, s ez egy messzebb mutató politikai összefogást is sejtet, hiszen ma már a Kárpát-medencében nem egymás kárára kell erősödnünk, mert Magyarország fejlődése a Kárpát-medence politikai, gazdasági, társadalmi stabilitásának záloga” – hangsúlyozta Grezsa István.

ovik

A legutóbb a múlt század hetvenes éveiben átépített gelléri óvoda most közel 18 millió forint támogatásból újult meg, ebből a tető és a falak teljes víz- és hőszigetelését, a fűtésrendszer felújítását, valamint más kisebb munkálatokat végeztek el.

Mint korábban megírtuk, Kolozsnémán 72 ezer euróból valósult meg óvodafejlesztés, az óvoda épületének tetejét felújították, a nyílászárókat cserélték. Bogyán pedig, ahol egy kis ovi működik, teljes felújítást sikerült véghezvinni nagyjából 47 ezer euróból. Ebbe beletartozik a talaj, a fürdőrészek, a víz- év villanyvezetékek felújítása, a beltér kifestése, a konyha felszerelésének korszerűsítése, továbbá bútorok, óvodai eszközök vásárlása is – tájékoztatta lapunkat idén júniusban Fitos Zsuzsanna polgármester.

Ekkor azt is összeszámoltuk, hogy a Komáromi járásban összesen – a most átadottakat is beleértve – 19 magyar óvoda újul meg (esetleg épül fel) magyarországi támogatásnak köszönhetően. Komáromban zöldmezős beruházásként jelenleg is gőzerővel folyik a Csillag óvoda építése a Szövetkezet utcában. A komáromi református gyülekezet lesz a fenntartója, miután a jelenlegi városi benei magyar ovi fenntartói jogait átveszi. Jelen állás szerint jövőre nyílhat meg, három óvodai és két bölcsődei osztály indításával számolnak.

A magyarországi program keretében a Felvidéken közel másfél száz intézményt újítottak és újítanak fel, illetve 32 új intézményt építenek.

(d)

Kapcsolódó cikkeink:

19 új magyar óvoda

Óvodafejlesztés indul

Top