19 új magyar óvodaMagyar állami támogatásból 19 magyar ovi újul meg, illetve épül fel a Komáromi járásban. Nagyra becsüljük és köszönjük! – üzenik Magyarországnak járásunk közösségei.

Az elmúlt hetekben hivatalossá vált, hogy a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program újabb körében is nagyszámú magyar óvoda újulhat meg. Csak a Komáromi járásban 10 óvoda kapott jelentős magyar állami támogatást, ha hozzávesszük a tavalyi nyerteseket, akkor összesen 19 megújuló óvodáról beszélünk. Zömében meglévő, de rossz állapotban lévő intézmény felújítására érkezik támogatás, de teljesen új óvodák is épülnek.

„Az ember kompetenciáinak nagy részét öt-hat éves korig megtanulja, de nagyon fontos, hogy ezeket az anyanyelvén sajátítsa el. Arról nem is beszélve, hogy akik magyar óvodába jártak, sokkal nagyobb arányban iratkoznak be magyar iskolákba” – adott magyarázatot Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár még tavaly márciusban arra, miért tartják nemzetstratégiai szempontból kiemelt jelentőségűnek a másfél éve elindított óvodafejlesztési programot, melynek nyomán nemcsak nálunk, hanem a Kárpát-medence más, magyarlakta vidékein is sorra újulnak meg és épülnek magyar óvodák és bölcsődék.

csillag_ovi-e1524216497481Ilyen lesz kívülről a jelenleg is épülő komáromi református óvoda 

Tavaly ősszel lezárult a program első szakasza. Részben református egyházközösségek által fenntartott óvodák építésére és felújítására hagytak jóvá támogatást (a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház partnersége mellett), majd önkormányzati intézmények pályázatáról is döntöttek. Az óvodafejlesztés újabb szakaszának eredményeiről pedig az elmúlt napokban tájékoztatta a nyertes pályázókat a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága. Most önkormányzati fenntartású óvodák nyertek támogatást.

A miniszterelnökségi sajtóiroda kérdésünkre közölte, a két ütemben megvalósuló óvoda és bölcsődefejlesztések összege meghaladja a 38,5 milliárd forintot (nagyjából 120 millió euró). Ebből a felvidéki magyar óvodák 11,6 milliárd forintot meríthetnek, ezen belül a Komáromi járás összesen 1,67 milliárd forintot (hozzávetőleg 5,24 millió eurót). „Ez a támogatás Trianon tragédiája óta az egyik legnagyobb rendszerszintű nemzetpolitikai program a külhoni magyar közösségek megőrzése és megerősítése céljából“ – szögezte le válaszában a magyar miniszterelnökség.

Valóban nagyon jelentős pénzforrások érkeznek tehát óvodafejlesztésre. Egy év alatt összesen 19 komáromi járásbeli, református vagy önkormányzati magyar óvoda részesült támogatásban. Az alábbiak.


KOMÁROM. Lapunk is többször beszámolt arról, hogy a Szövetkezet utcában jelenleg is épül egy új óvoda és bölcsőde, melynek fenntartója a komáromi református gyülekezet lesz. A teljesen új, Csillag névre keresztelt óvoda a jelenlegi városi benei magyar ovi fenntartói jogait veszi át a várostól, átvéve az itteni gyerekeket és pedagógusokat. A tervek szerint idén novemberben megnyithatja kapuit: három óvodai és két bölcsődei osztály indításával számolnak.


GÚTA. A gútai Tündérkert óvoda 54 millió forintos támogatásban részesült. A Brünni téri és az Erdő utcai épületeken végeznek felújítást, villanyvezetékeket és világítótesteket cserélnek, új linóleum is lesz, illetve festésre és új fűtőtestek telepítésére is lesz lehetőség. Ezen túl az udvar is megújul, a revitalizáció során őshonos bokrokat, cserjéket és fákat ültetnek ki, valamint tematikus játszóteret, mászókákat, hintákat alakítanak ki és kis közlekedési pálya is várja majd idén ősztől a lurkókat.

MS-Kolarovo-3A Tündérkert óvoda játszóterének látványterve


ÓGYALLA. Járásunk legkisebb városában is megújul a Feszty Árpád Alapiskolával közös igazgatású magyar óvoda. Éles Éva, az óvoda vezetője kérdésünkre elmondta, egy új szinttel bővítik az épületet, külön étkezőt és külön tornatermet is kialakítanak a gyerekeknek. „Bízom benne, hogy már a nyár folyamán sikerül megvalósítani a beruházást“ – jegyezte meg.


HETÉNY. A kezdeti vitás kérdések után mára tisztázódott, az alapiskola melletti, 30 éve befejezetlen épületben alakítanak ki református fenntartású óvodát és bölcsődét – gyakorlatilag teljesen új óvoda épül itt is. A jelenlegi két osztályos önkormányzati óvoda kerül majd át az új épületbe, a bölcsőde számára pedig további helyiségeket alakítanak ki. Ha minden zökkenőmentesen halad, idén nyáron már az építkezés is megkezdődik, és – a reformata.sk honlap információi szerint – jövő szeptemberben meg is nyílhat az egyházi alapítású óvoda és bölcsőde.


MARTOS. Itt ugyancsak úgy épül új református óvoda, hogy a helyi gyülekezet a jövőben átveszi a meglévő önkormányzati intézmény fenntartói jogait. Az egyház tulajdonában lévő telken, a Református Alapiskola és a templom szomszédságában épül majd az új ovi, melynek alapkövét nemrégiben le is tették. Az épületben nemcsak egy kétosztályos óvoda lesz ellátóhelyiségekkel együtt, hanem egy teljesen új konyha is készül, ahol nemcsak az óvodásoknak, hanem az iskolásoknak és a faluban rászoruló családok számára is készítenek ételt – tájékoztatott a tervekről Szénási Szilárd lelkipásztor. Az építési munkálatok heteken belül elkezdődhetnek, és egy éven belül be is fejeződhetnek.

Martos - latvanytervA martosi óvoda látványterve – forrás: reformata.sk


GELLÉR. Gelléren javában zajlanak a munkálatok, sor kerül az óvoda teljes hőszigetelésére, beleértve a tető hőszigetelését is. Cserélik a fűtőtesteket, a bejárati részt újracsempézik, valamint a pincerésznél az ablakokat is cserélik. Rácz László polgármester elmondta, a beruházás 56 ezer euróból valósul meg.


KOLOZSNÉMA. A községben már meg is valósult az óvodafelújítás, 72 ezer euróból. Teljesen megújult az óvoda épületének teteje, a nyílászárókat cserélték – tudtuk meg Szalay Rozália polgármestertől.


PERBETE. A községben teljesen új református óvoda épül. „Zöld beruházásként egy teljesen új épületről van szó, amely a tervek szerint a gyermekekért és a gyermekekről fog szólni, hogy egy kellemes közegben nevelődjenek“ – válaszolta megkeresésünkre Erdélyi Zoltán, a Perbetei Református Egyházközség lelkipásztora. Két óvodai és egy bölcsődei osztály beindítását tervezik, előbbieket 20-20 fős létszámmal, a bölcsődei osztály pedig 12 gyermek befogadására lesz alkalmas. A tényleges építkezés valószínűleg szeptemberben kezdődik.


MARCELHÁZA. Csaknem 199 ezer euróból újul meg a magyar óvoda. Jogilag két óvoda működik egy tető alatt, a fejlesztés így mindkettőt érinti. Szigetelik a tetőt, cserélik az ablakokat, felújítják a központi fűtést – cserélik a radiátorokat. Varga Ervin polgármester elmondta, a tervek szerint augusztus hónapban zajlana le a felújítási munkák zöme, de szeptember végéig a fűtőtestek cseréjét is szeretnék elvégezni.


KOMÁROM. Két hete már beszámoltunk arról, hogy a komáromi Tulipán óvoda is megújul a program keretében. A Bethlen Gábor Alapkezelő 67,5 millió forint (215 ezer euró) támogatást folyósít a Víz utcai intézménynek, melyből cserélik az ablakokat, ajtókat, az A és C pavilonokban kőzetgyapottal vonják be a homlokzatot, a B pavilon egyik oldala pedig szilikon vakolatot kap. Tervben van az egyik bejárat és a terasz burkolatának cseréje is. A fejlesztésre szánt összegből 10 ezer euró jut digitális tábla, projektor és laptop beszerzésére.

SONY DSCVan mit javítani a Tulipán óvodában


BOGYA. A kisközség 15 millió forint támogatásból újíthatja fel a helyi óvodát. „Mivel az óvodánk kicsi, ebből az összegből teljeskörű belső felújítást tudunk végrehajtani. Megújul a talaj, a fürdőrészek, a víz- év villanyvezetékek, kifestjük a belteret, de a konyha felszerelését is korszerűsíthetjük, továbbá bútorokat, óvodai eszközöket is vásárolunk majd“ – sorolta Fitos Zsuzsanna polgármester.


NAGYKESZI. Az önkormányzati óvoda felújítását már korábban elkezdték, most 24 millió forintból elsődlegesen az épület külsejét szeretnék fejleszteni. „Új tető, külső szigetelés, nyílászárók cseréje a prioritás, lehetőleg minél több dolgot szeretnénk megcsinálni az elnyert összegből“ – tájékoztatott Csóka Lajos polgármester.


SZILAS. A község 25,5 millió forintot nyert el, amely összeget belső felújításokra, illetve egy kinti tanoda építésére fordítanak. „Ez egyedülálló lesz a régióban, a természet közelében, gyönyörű parkos környezetben lehet majd foglalkozásokat tartani a gyerekeknek“ – mondta Tóth Péter polgármester. Hozzáfűzte, a belső fejlesztések a fűtésrendszer korszerűsítését – radiátorok cseréje –, a szociális helyiségek felújítását, lámpatestek cseréjét érintik.


CSICSÓ. Földes Csaba polgármester hangsúlyozta, mivel friss döntésről van szó, egyelőre nem tudja megmondani pontosan, milyen mértékű felújításra lesz elég a 36 millió forintos támogatás, ugyanakkor elsősorban az óvodaépület belsejére összpontosítanak. A villanyhálózat, a talaj, a szociális helyiségek felújítása élvez prioritást, ki is festenének, s a nyílászárók cseréjét is szeretnék megoldani.


KARVA. 18 millió forintot nyertek el a program második körében. Új padlóburkolat, árnyékoló redőnyök, az iskolakonyha részbeni felújítása – beleértve régi és elavult berendezések cseréjét – is megvalósul, az óvodai osztályokba új bútorokat vesznek. Ezen túl fotovoltaikus rendszer telepítése is szerepel a tervekben, amely biztosítaná az óvoda részbeni áramellátását. „A cél az, hogy a jövőben energetikailag teljesen önellátó legyen az intézmény” – szögezte le Duka Gábor polgármester.


MADAR. A község 25,5 millió forintot fordíthat az óvodára. „Egy régi, szocialista típusú épületben működik az óvodánk, lesz helye az elnyert támogatásnak. Korai még arról beszélni, mire jut belőle, de az energiahatékonyság jegyében fogunk felújítani. Ablakok cseréje, hőszigetelés, vagy akár a fűtésrendszer korszerűsítése is szóba jöhet“ – nyilatkozta megkeresésünkre a község vezetője, Édes István.


VIRT. A falu 16,5 millió forintnyi támogatást nyert el. „Ebből teljesen újjávarázsoljuk a játszóteret, megújul az étkezde, a talajra is új járólapok kerülnek, valamint több helyütt a falakat is kicsempézzük majd az óvodában“ – foglalta össze röviden Kovács János polgármester.


IZSA. A község 28,5 millió forintos támogatást kapott a helyi óvodára. Az alapiskolával közös irányítású intézményben egy külön tornatermet akarnak kialakítani az ovisoknak, s a külső burkolat korszerűsítését is tervezik – tudtuk meg Domin István polgármestertől, aki hozzáfűzte, még egyeztetnek arról, hogy milyen egyéb fejlesztéseket tudnának megvalósítani.


PAT. A falu 16,5 millió forintos támogatásban részesül. „A legfontosabb az elektromos vezetékek felújítása, illetve a tető megújítása. Néhány nyílászáró cseréjét is szeretnénk megoldani a támogatásból, továbbá olyan kisebb javításokat, amelyeket a közegészségügyi hivatal követel meg az óvodától“ – válaszolt érdeklődésünkre Szabó Olga polgármester.


magyar-sarok-1-e1520001577369

Most rajtunk a sor!

„Nagyon örülünk, nagyon köszönjük, hálásak vagyunk Magyarországnak és kormányának a támogatásért!“ – nyilatkozták az általunk megkérdezett polgármesterek, intézményvezetők. Egyikük sem felejtette el, hogy köszönetet mondjon a határ túloldaláról érkező jelentős segítségért. Többen megjegyezték azt is, sajnálatos, hogy óvodáink felújítását a szlovák kormányzat nem tartja prioritásának, holott itt fizetjük adóinkat. Néhányan azt is megpendítették, most, hogy az óvodai körülmények javulnak, „rajtunk a sor“: a megújuló magyar óvodáinkat gyermekekkel kell megtöltenünk, hiszen ez egyúttal a felvidéki magyar közösség megmaradásának is záloga.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:

Magyar sarkok óvodáinkban

Óvodamentés másként

Új óvoda és bölcsőde épül Komáromban

Óvodafejlesztés indul

Top