Orbán és Fico az új hidat ünnepelték

Múlt kedden, október 17-én Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnökök egy ünnepség keretében nyilvánították megkezdettnek az új komáromi Duna-híd építését. A dél-komáromi Monostori Erődben, a Dunai bástyánál megrendezett eseményen a két Komárom képviselői, parlamenti képviselők, a Híd és az MKP elnöke is részt vett, azonban csak a két kormányfő mondott beszédet.


Nagy volt az egyetértés

„A híd építése bizonyíték arra, hogy szlovákok és magyarok európai polgárként átjárható, bejárható Európában hisznek“ – jelentette ki Orbán Viktor, megjegyezve, a két nemzet akkor lehet még sikeresebb, ha közös határai mentén újabb és újabb kapcsolatokat hoz létre. Ennek legnagyobb nyertesei a két ország határán lévő települések és az ott élő emberek lesznek, ugyanakkor sok még a tennivaló, hogy a két ország között még szorosabb legyen a kapcsolat, bővüljön a határátkelők száma.

Orbán Viktor egyúttal köszönetet mondott az eddigi közös munkáért szlovák partnerének, Robert Ficónak. A szlovák miniszterelnök sem késett a bókkal. Leszögezte: a szlovák-magyar kapcsolatok javulása jelentős részben a magyar kormányfőnek köszönhető, illetve annak, hogy mindketten tartják magukat adott szavukhoz. A szlovák miniszterelnök szerint kormánya mindent megtesz azért, hogy a magyar kisebbség jól érezze magát Szlovákiában.

„Azt szeretném, hogy ez az új híd jelképe legyen annak, hogy mennyire komolyan vesszük a szlovák-magyar kapcsolatok még jobbá tételét” – jelentette ki Fico, hozzátéve, bízik abban, hogy az új Duna-híd a tervezett időpontra elkészül. Az ünnepségen bemutatták az új Duna-híd látványtervét is.

komarom_HID1

2019 végére ígérik

Az új átkelőt a H-M Dunahíd Konzorcium építi meg, melynek tagjai a Hídépítő Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. Az új híd és a hozzá csatlakozó útszakaszok forgalomba helyezése 2019 telén várható a hivatalos menetrend szerint. Ekkorra készülnek majd el a bekötőutak is, az észak-komáromi oldalon a Váhostav vállalat kivitelezésében. Tavaly meg is kezdődött a majdani híd I/63-as főútra csatlakozó útjának építése, ám a kivitelezőnek nem kell sietnie, hiszen a befejezésre még 2 év áll rendelkezésére.

A tervezett híd a komáromi vasúti összekötő hídtól 170 méterre nyugatra épül meg, az egyedi szerkezet miatt a pilon és a kábelek díszkivilágítást kapnak. A komáromi hídhoz hasonló felfüggesztett, egyoldalas híd csak Kanadában található. A pozsonyi Apollo híd után ez lesz Szlovákia második legnagyobb hídja.

ujhhid2

Megnövekedő forgalom

Az új híd elkerüli mindkét Komárom belvárosát – ennek ellenére, amíg nem épül egy északi elkerülő út, növeli majd Észak-Komárom közlekedési gondjait. Elkerülő út híján jelentősen megnövekedő járműforgalom halad majd át a városon. Elsősorban teherforgalom, mivel a meglévő Erzsébet-hídon 22 tonnás súlykorlátozás van érvényben, az új hídon viszont ilyen nem lesz, és a Párkány-Esztergom és Vámosszabadi-Medve átkelők teherforgalmának egy része a két Komárom között bonyolódik majd: előrejelzések szerint főleg az északra irányuló. Ugyanakkor a várható problémákat enyhítheti, ha a hatóságok szigorúbban ellenőrzik majd a Vág-híd 25 tonnás korlátozását, mivel így a teherjárművek jelentős része nem haladhat majd keresztül a városon.

Dél-Komáromot negatív közlekedési hatás nem fenyegeti: a járműforgalom az M1-es autópályától a települések érintése nélkül érheti el a határt, így jelentősen mérséklődik a lakott területek zaj- és környezeti terhelése.

Komárom, 2017. október 17. A háttérben az épülõ új komáromi Duna-híd pillérei a szlovákiai Révkomáromban 2017. október 17-én. Ezen a napon rendezik az új híd létesítésének nyitóünnepségét Komáromban, a Monostori Erõdben, a Dunai-bástyánál a magyar és a szlovák miniszterelnök részvételével. Elõtérben a Duna felett átívelõ, 500 méter hosszú, egyvágányú komáromi vasúti összekötõ híd, amelytõl 170 méterrel nyugatra épül meg az új híd. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az épülő új híd 2017. október 17-én


Az új Duna-híd számokban:

 • – 5 nyílású, 600 méter hosszú acélhíd
 • – 95 méter magas, egy pilonos, ferdekábeles
 • – 20,4 méter széles, 2×1 sáv a gépjárműforgalomnak
 • – egyik oldalon kétsávos kerékpárút, másikon járda
 • – várható sebességkorlátozás: 70 km/h
 • – a kivitelezés nettó költsége: 91,2 millió €

Csatlakozó utak adatai:

Dél-komáromi oldal:

 • – 1,3 km hosszú, 2×1 sávos út
 • – 650 méter szervizút és kerékpárút
 • – 2 híd a Koppányvezér út és az Ipartelepi kerékpárút felett
 • – 2 db körforgalmi csomópont
 • – nettó költség: 2,35 milliárd Ft (kb. 7,8 millió €)

Észak-komáromi oldal:

 • – 646 méter hosszú, 2×1 sávos
 • – 1 körforgalom az I/63-as főút csatlakozásánál
 • – 1 kerékpárút lehajtó a híd végén
 • – 1 gyalogjárdához kapcsolódó lehajtó és lépcső
 • – nettó költség: 2,9 millió €

 

tervek-e1478281579255


Tizenhét év alatt válik valósággá

Az új Duna-híd ötlete 2003 tavaszára nyúlik vissza, amikor Észak- és Dél-Komárom akkori polgármesterei, Bastrnák Tibor és Zatykó János szándéknyilatkozatot írtak alá a megépítéséről. Egy sikeres pályázat nyomán 2006-ban 1,8 millió eurós támogatást kapott a két ország a szükséges tervek és tanulmányok elkészítésére. Azóta többször is meg-megakadt a projekt kivitelezése különböző okok miatt. A magyar és szlovák kormány 2012-ben írt alá szándéknyilatkozatot a megvalósításról. A híd építési engedélyeit 2014-ben adták ki az illetékes hivatalok, a projekt 2015-ben nyert részfinanszírozási támogatást az Európát összekötő eszköz (CEF) nevet viselő uniós alapból. A jelenleg hatályos ütemterv szerint 2018 júniusára készülhetnek el tartópillérei, amit az acélkonstrukció szerelése követ majd. A híd befejezését hivatalosan 2019 végére tervezik, de olyan nyilatkozatok is elhangoztak már, miszerint csak 2020 tavaszán nyitják meg a forgalom előtt.


komarom_munkakozi_adu_20141016_01-e1475649473469


Mi legyen a neve?

A közelmúltban nem volt napirenden a kérdés, hogy mi legyen az új Duna-híd neve. Korábban viszont – 2006-ban és 2012-ben – már két internetes szavazás is zajlott, mindkettő során Jókai Mór és Klapka György neve is a legtöbb szavazatot gyűjtők között szerepelt, de Komárom egykori mártír polgármesterének tiszteletére az Alapy Gyula-híd elnevezés is felmerült. 11 éve viszonylag sokan szavaztak arra, hogy Stephen Colbert amerikai showmanről nevezzék el a hidat – nyilvánvalóan trollkodásból.


Csaba Ádám
(fotó: MTI Fotó, Delta)

Kapcsolódó cikkeink:

Elkerülő út híján Komárom megfullad

Elkerülő út: a képviselők részleteket akarnak!

Tervezik a komáromi elkerülő utat

Épülhetnek az új Duna-híd bekötőútjai

Ha két rossz van, melyik a jobb?

Top