Épülhetnek az új Duna-híd bekötőútjai

KOMÁROM. Múlt szerdán letették az új komáromi Duna-hídhoz vezető bekötőutak alapkövét. Nagyjából 630 méteres útszakaszt épít meg a kivitelező Váhostav vállalat. Hamarosan kiderülhet az is, magát a hidat ki építheti.

bekotout

Az új Duna-hidat egy 630 méteres útszakasz köti majd össze az I/63-as főúttal. A bekötőút 3,5 millió euróból épül meg, a befejezésre 32 hónap áll rendelkezésre. A beruházás magába foglalja a járdák, a kerékpáros és gyalogos feljárók, továbbá a közvilágítás kiépítését is.

Érsek Árpád közlekedési miniszter, Stubendek László komáromi polgármester, Roman Žembera, a beruházó Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) vezetője, Marian Moravčík, a kivitelező Váhostav vezérigazgatója, továbbá Vörös Péter (Híd) parlamenti képviselő voltak jelen az ünnepélyes alapkőletételen.

tervek

Érsek Árpád hangsúlyozta, az új híd beruházókat vonzhat a komáromi régióba, fellendítheti a turizmust, ugyanakkor elismerte, egy Észak-Komáromot elkerülő útra is szükség lesz, hiszen nem lenne szerencsés, ha a megnövekedő kamionforgalom a városon haladna keresztül. Megerősítette, már tervezik az elkerülő utat, mely a várost északról kerülné meg, és csatlakozna a majdani R7-esre valahol Érsekújvárnál, illetve az R1-esre Nyitránál. A miniszter szerint erre annál inkább szükség van, mert Nyitrán autógyár épül, ahová valószínűleg ebből a térségből is sokan ingáznak majd. Stubendek László hangsúlyozta, köszönet illet mindenkit, aki az új Duna-híd megépítésében segített, beleértve Komárom korábbi városvezetőit is.

Magára a hídépítésre a magyar fél már kiírta a közbeszerzést, amely rövid időn belül lezárulhat, és a tervek szerint a nyertes vállalattal még az idén aláírják a szerződést. A Váhostav vezetője reményét fejezte ki, hogy a hídépítő céggel jól tudnak majd együttműködni. A hídépítés a jövő év elején kezdődhet meg. A Duna-híd és a hozzá kapcsolódó útszakaszok forgalomba helyezése 2019 őszére várható.

komarom_munkakozi_adu_20141016_01-e1475649473469

A hídépítés az illetékes magyar és szlovák minisztériumok megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) beruházásában valósul meg, 85 százalék uniós és 15 százalék hazai forrás felhasználásával. A beruházás teljes költsége 117 millió euró. Az Európai Unió a beruházáshoz Magyarországnak 52,2 millió, míg Szlovákiának 47,6 millió euró támogatást biztosít.

(cs)

Top