Tervezik a komáromi elkerülő utat

KOMÁROM. Az már biztos, hogy néhány éven belül ráhajthatunk az új Duna-hídra Komáromban, viszont az is fontos lenne, hogy egy várost elkerülő út is megépüljön, beleértve egy új, Vág felett vezető hidat is. Már zajlanak az északi elkerülő út előkészületei.

ujhid

Bastrnák Tibor (Híd) parlamenti képviselő nemrégiben két Komáromot érintő témakörben is interpellálta Ján Počiatek (Smer) közlekedésügyi minisztert. Az egyik az új Duna-híd, a másik az északi elkerülő út megépítése.

A komáromi képviselő sajtótájékoztatón számolt be a miniszter válaszairól. Hangsúlyozta, az új komáromi Duna-híd a szívügye, ezért rendszeresen tájékoztatást kér az ügyben, nehogy az illetékesek elkényelmesedjenek. Azzal, hogy a magyar és szlovák kormányfő 2012-ben aláírta az erről szóló szerződést, végérvényesen eldőlt, hogy megépül az új híd, legfeljebb az lehet kérdés, hogy mikorra készül el. Az ígéretek szerint 2018-ban adják át.

Magyarország és Szlovákia közlekedésért felelős minisztériumai idén február 26-án elküldték Brüsszelbe közös kérelmüket az új híd uniós forrásokból történő finanszírozására – az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) elnevezésű alapból. Szeptember végéig megtörténik a pályázat kiértékelése, ekkor dől el, hogy kap-e uniós támogatást a hídépítés, és hogy pontosan mennyit. Ezt követően a még hiányzó pénzt a két ország költségvetéséből pótolják. Ha a pénzforrás már rendelkezésre áll – 2015 szeptembere után –, Magyarország, mint a közös projekt vezető partnere, kiírja a közbeszerzést az építkezés kivitelezőjére. Ezt követően a tender nyertesével aláírják a szerződést.

Jelen állás szerint 2016-ban kezdődhet az építkezés. A Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) szerint már semmi nem akadályozza az építkezés megindulását. A hídra és a bekötőutakra is kiadták az építési engedélyeket, az érintett telektulajdonosoknak március közepén elküldték a telkek megvételéről szóló szerződésjavaslatokat – közölte a miniszter válaszában. A magyarországi előkészületek hasonló menetrend szerint zajlanak.

Északi elkerülő út

Ha azonban nem épül elkerülő út az új hídhoz, az Komárom szempontjából csak fél lépés előre, mivel a forgalom a városon keresztül halad – fogalmazott a parlamenti képviselő. Az északi elkerülő út tervezése azonban már folyamatban van. Már 2013-ban készült műszaki tanulmány, illetve környezeti hatástanulmány a 64-es főút (Komárom–Nyitra–Galgóc) új nyomvonaláról, melyet úgy alakítanának ki, hogy elkerülje a városok központját, egyben összekösse az R1-es, a majdani R7-es gyorsforgalmi utakat, továbbá a D1-es autópályát.

Ennek részeként építenék meg Komárom északi elkerülő útját is, ami jelen állás szerint kétsávos lenne, az új Duna-hídtól indulna, majd a Holt-Vág és a Vág felett egy-egy hídon át vezetve csatlakozna a mostani 64-es útra, Gyulamajor déli végében. Játékban van egy olyan változat is, mely ennél nagyobb ívben, még északabbra haladna, és Gyulamajor felett csatlakozna a 64-esre. Idén az útkezelő vállalat megvalósíthatósági tanulmányt is készít, mely részletesebben, még több szempontból térképezi fel a városközpontokat elkerülő új 64-es út nyomvonalát. Ezt követően dől el, hogy pontosan merre vezet majd Komárom északi elkerülő útja, de a pénzügyi forrásoktól is függ, mikor kezdődhet meg az építése. Jó hír viszont, hogy az út építését Komáromnál kezdik és innen haladnak majd fokozatosan észak felé – mutatott rá a képviselő.

(csá)

Kapcsolódó cikkek:

Körforgalmat az izsai letérőhöz!

Top