Elkerülő út: a képviselők részleteket akarnak!

Merőben új információ nem hangzott el Komárom tervezett északi elkerülő útjával kapcsolatban a városi önkrományzat múlt heti ülésén. Hosszas vita után a képviselők ismét elhalasztották a döntést arról, hogy az új városrendezési tervbe milyen nyomvonal kerüljön bele. Novemberben újra tárgyalnak a kérdésről: addig várhatóan elkészül a Holt-Vág felett tervezett útvonal megvalósíthatósági tanulmánya, amelyből további részletek válnak ismertté. Közben lezárult az a petíció, amellyel a lakosok a Holt-Vágon keresztül vezető nyomvonal ellen tiltakoznak, több mint 6 ezren írták alá.

Ezúttal is Bastrnák Tibor – aki egyben parlamenti képviselő is – volt az, aki a leghatározottabban érvelt a Holt-Vágon keresztül vezető útvonal mellett, hangsúlyozva, 12 éve ez a változat szerepel a város terveiben, és – bár adott volt a lehetőség, mind az eddigi városvezetések, mind a városi és megyei képviselők, mind a lakosok, szervezetek számára – mostanáig senki sem kérdőjelezte meg ezt a nyomvonalat. Mostanra már a megyei és állami tervek is ezzel a változattal számolnak. Úgy vélte, ha a város olyan jelzéseket küld az illetékesek (a kormány és az útkezelő vállalat felé), amelyek bizonytalanságot sugallnak, akkor az állam jegelni fogja a beruházást, és semmilyen elkerülő út nem épül majd. Ismételten rámutatott, szakemberek javasolták a Holt-Vágot érintő elkerülő út megépítését, ahogy azt is, hogy az új Duna-híd, melynek tervei polgármestersége idején születtek, nyugaton épüljön fel. Olyan határozat elfogadását javasolta, amely nem akasztja meg az elkerülő út előkészületeinek folyamatát, de egy kiskaput hagy arra, hogy a szakemberek egy merőben új nyomvonallal álljanak elő.

terkep

Vetter János felszólalásában arra utalt – néhány más képviselővel egyetemben –, jelenleg talán mindegy is, hogyan dönt a képviselő-testület, már nincs is valódi beleszólása a dolgok menetébe, az épülő út nem az önkormányzathoz tartozik majd, hanem állami lesz. „Van egyáltalán beleszólásunk? Az adósságfék feloldását megszavazza a parlament (ebben az esetben lenne pénz a komáromi beruházásra)? Mi lesz Őrs­újfaluval? Mi a garancia arra, hogy az elkerülő út megépül akkor is, ha a Híd párt a jövőben nem lesz kormánytag?“ – mutatott rá a képviselő arra, hogy sok a bizonytalanság. Többen is megemlítették, szkeptikusak az adósságfék feloldásával kapcsolatban, hogy valóban ad a kormány pénzt a komáromi elkerülő útra, mely a Nyitrára haladó majdani R8-as részeként épülhetne meg.

Gajdáč Ondrej leszögezte, jó hogy lesz új Duna-híd, de – mivel elsősorban az észak-déli forgalmat szolgálja majd – nem jó, hogy ott lesz. Ezzel többen is egyetértettek. Az elkerülő úttal kapcsolatban megismételte korábbi javaslatát, mely szerint a két nyilvánosságra került változat ötvözetét kellene megépíteni: amelyik elkerüli Gadócot és a Holt-Vágot is. Rámutatott, legjobb esetben is csak 5 évvel a híd megépülése után épül meg bármilyen elkerülő út, ami lehet akár 10 év is, így ebben az időszakban Komáromnak mindenképp meg kell majd birkóznia a városon áthaladó megnövekedett forgalommal, amire fel kell készülni.

SONY DSC

Andruskó Imre szerint akad példa olyan hidakra, amelyek gyönyörű természeti környezetben vezetnek, ilyen a magyarországi Tisza tavon keresztül a Hortobágyra vezető is. Bende István a városfejlesztési bizottság elnökeként hangsúlyozta, a bizottságban nem foglaltak állást az elkerülő úttal kapcsolatban, előbb szeretnék látni a Szlovák Útkezelő Vállalat által készített megvalósíthatósági tanulmányt, aminek mostanra kellett volna elkészülnie. Keszegh Béla alpolgármester erre azt felelte, az illetékesek tájékoztatása szerint a tanulmányt most fejezik be, utána az útkezelő vállalatnak 1 hónapja van azt véleményezni és a minisztériumokkal egyeztetni – azaz a képviselők a novemberben esedékes üléséig vélhetően már megnézhetik az elkészült anyagot. Erre reagálva Kovács Dávid ismételten javasolta, hogy addig ne szavazzanak arról, melyik nyomvonal kerüljön bele az új városrendezési tervbe, míg nem látják a részletesebb megvalósíthatósági tanulmányt, hogy pontosan merre vezetne a Holt-Vágot érintő elkerülő út, és milyen formában valósítanák azt meg. A városatyák nagy többsége megszavazta az elnapolást támogatást, néhányan tartózkodtak, egyedül Bastrnák Tibor voksolt nemmel.

Ezzel a halasztással valójában semmi sem változik, hiszen továbbra is a 12 éve hatályos városrendezési terv érvényes, így – legalábbis jogilag – semmi sem hátráltatja az elkerülő út építésének folyamatát.

(csaba)


Hatezren a Holt-Vág megmentéséért

Az ülésen felszólalt Hanáčková Eva, aki a Holt-Vág megmentése érdekében – illetve az erre tervezett elkerülő út ellen – indított petíció szervezőinek egyike. Mint mondta, a múlt héten leadták a petíciós íveket, összesen 5905 polgár aláírásával, miközben 250-en az elektronikus petícióhoz csatlakoztak. A teljes képhez hozzátartozik, hogy értesüléseink szerint az aláírók nagyjából negyede nem komáromi – ezzel együtt is nagyszámú lakos csatlakozott. Hangsúlyozta, az elkerülő út építése ellentétes a város egyik általános érvényű rendeletével, mely az Apáli üdülőövezet védelméről szól. Az út tönkretenné a Holt-Vág melletti természetet, megugrana a lég- és hangszennyezés, veszélybe kerülnének az itteni sport- és üdülőtevékenységek, beleértve a kerékpárosokat, kajakosokat, vagy éppen a horgászokat – a komáromi horgászszövetség is csatlakozott az aláírókhoz. Hanáčková hangsúlyozta, szeretnének elkerülő utat, de nem a Holt-Vágon keresztül.

IMG_5762

A gadóciak nevében Pisoň Erika szólalt fel, kijelentve, ők viszont a másik variánst utasítják el, amely a városrészt érintve haladna. Rámutatott, 10 éve ismert volt, hogy a Holt-Vág érintésével vezetnék az elkerülő utat, 2016-ig bárki kifogást emelhetett volna ellene – miért nem tette meg? Megjegyezte, ők például ennek tudatában döntöttek úgy, hogy Gadócra költöznek – és most nem akarják, hogy a semmiből a nyakukba zúduljon a nagy átmenő forgalom.


Kapcsolódó cikkeink:

Ha két rossz van, melyik a jobb?

Nem döntöttek az elkerülő útról

Sok a kérdőjel az elkerülő út körül

Elkerülő út: a Holt-Vágnál vezethet

Elkerülő út nélkül Komárom megfullad

Top