A sürgősségi betegellátás nem orvosi ügyelet

Idén augusztusban megkezdte működését a Komáromi AGEL Kórház új sürgősségi központja. Dr. Filkó Gabriella igazgatóhelyettes viszont hangsúlyozza, nem szabad összekeverni a sürgősségi betegellátást az orvosi ügyelettel. A belgyógyász doktornő az aktuális járványügyi helyzetről is beszélt lapunknak.

Két hónapja kezdte meg működését a sürgősségi betegellátó központ a komáromi kórházban. Fő előnye, hogy mostantól egy helyen végezhetik el a betegfelvételhez szükséges összes vizsgálatot, sőt, az ezt követő orvosi beavatkozásokat is, továbbá fekvőbeteg kórházi ellátás is elérhető. Egyelőre azonban még nem szoktuk meg, hogy milyen panaszok és tünetek esetén kell felkeresni a sürgősségit, és mikor javasolt háziorvosunk vagy az orvosi ügyelet segítségét kérni.

Nem az érkezési sorrend számít

Filkó Gabriella, a komáromi kórház igazgatóhelyettese leszögezte, a sürgősségin a súlyos és életveszélyes, illetve a maradandó egészségkárosodással fenyegető sérüléseket és kórképeket látják el, illetve feladatuk a hirtelen fellépő fájdalmak csökkentése is. Kiemelte, a sürgősségin elsőbbséget élveznek azok, akik megfelelnek az előbbieknek. A betegek ellátási sorrendjét az ún. triage (triázs) osztályozási rendszer alapján határozzák meg, tehát nem az érkezési sorrend számít. Különböző tünetek és vitális paraméterek alapján 5 kategóriába sorolják a sürgősségi ellátásra szorulókat:

1. azonnali – életveszélyes,
2. kritikus – potenciálisan életveszélyes,
3. sürgős – nem életveszélyes,
4. nem sürgős – nem életveszélyes,
5. halasztható – háziorvosi ellátás is elegendő.

Az igazgató-helyettes rámutatott, a fentiek miatt – illetve a sürgősségi osztály indokolatlan igénybevétele miatt – egyeseknek hosszan kell várakozniuk az ellátásra. A délután folyamán, illetve a hétvégén ugyanis sokan érkeznek olyan kórképekkel a sürgősségire, amelyek egyébként háziorvosi kezelést igényelnének. Az ilyen panaszokkal érkezők azzal indokolják a sürgősségi felkeresését, hogy nem érték el háziorvosukat, vagy csak délelőtt rendel, amikor ő dolgozik, vagy csak annyit mondanak, most van idejük foglalkozni egészségügyi problémájukkal. Ha viszont a betegek kevésbé súlyos, avagy hosszú távú egészségügyi panaszokkal is a sürgősségire mennek, azzal szembesülhetnek, hogy előttük a valóban életmentő és gyors beavatkozásokat igénylő eseteket látják el. Nyilvánvalóan előbb kezelik a fulladó tüdőbeteget, mint a két hete hasi fájdalmakkal küzdő pácienst, akinek egyébként az állapota jónak mondható. Ugyanígy egy-egy közlekedési vagy háztartási baleset súlyos sérültjét, vérző, eszméletlen, infarktusgyanús, agyvérzéses pácienseket veszik előre, hiszen a sürgősségi egészségügyi személyzetének kapacitása véges, nem tudnak mindenkivel egyszerre foglalkozni.

Magas lázzal háziorvoshoz vagy az orvosi ügyeletre menjünk

Közben természetesen a kevésbé súlyos betegeknek is szükségük lenne ellátásra. Filkó Gabriella ezért arra kéri a betegeket, hogy ha krónikus panaszaik vannak, nem észlelnek hirtelen romlást az állapotukban, elsődlegesen a háziorvosukat keressék fel rendelési időben, próbáljanak időt szakítani erre. Ha szükséges, a háziorvos is dönthet úgy, hogy továbbküldi a beteget a sürgősségire. Másrészt, rendelési időn kívül, tehát hétköznap a délutáni és esti órákban, illetve hétvégén a háziorvosi ügyeletre tartoznak a kevésbé súlyos esetek, itt a páciensek szintén megkaphatják a szükséges ellátást, indokolt esetben továbbküldik őket a sürgősségire.

Komáromban a felnőtt orvosi ügyelet a Semmelweis Ignác Egészségközpont első emeletén működik, míg a MEDCOM gyermekorvosi ügyelet a kórház területén, a portától jobbra található épületben. A háziorvosi ügyeletek elérhetősége: hétköznap 16:00 – 22:00, hétvégén 07:00 – 22:00.

Filkó Gabriella egyidejűleg hangsúlyozta, ha valóban súlyos a helyzet, hirtelen fellépő tünetekről, heveny allergiás reakcióról, gyorsan romló egészségi állapotról van szó, senki ne habozzon: hívjon mentőt, vagy egy családtag segítségével azonnal keresse fel a kórház sürgősségi betegellátó központját! Hozzáfűzte, nagyban segítheti a gyors és hatékony ellátást, ha hordunk magunknál egy cédulát, amire előzetesen felírtuk, hogy milyen gyógyszereket szedünk, milyen korábbi betegségeink voltak, esetleg érzékenyek vagyunk-e valamilyen készítményre – illetve hozzátartozónk telefonszámát is feljegyezhetjük. Akut helyzetben, rossz állapotban úgysem jut eszünkbe ezen információk fele sem, de lehet, hogy nem is vagyunk képesek elmondani. Az orvosoknak, mentősöknek, ápolóknak viszont nagy segítséget jelentenek ezek az információk.

Öten fekszenek a Covid-osztályon

Gyakorlatilag hónapok óta stagnál a Covid-fertőzések száma, az elmúlt hónapokban nagyjából 3 és 10 fő között mozgott a kórház Covid-osztályán fekvő betegek száma. Úgy tűnik, egyelőre nem váltak valóra azok a forgatókönyvek, melyek – összefüggésben az iskolai tanévkezdéssel – súlyosabb járványhullámot jeleztek őszre. Filkó Gabriella ugyanakkor rámutatott, viszonylag sok a Covid-fertőzött, ám nagy többségüknél kifejezetten enyhe lefolyású a betegség, részben a megszerzett immunitás, részben a vírus mutálódása miatt. Jelenleg – múlt szerdai adat szerint – 5 Covid-beteget kezelnek a kórházban, ám közülük senki sem szorul lélegeztetőgépre. Érdekesség, hogy vannak köztük 40-50 év közöttiek.

Folyamatosan oltanak is az infektológiai osztályon, minden pénteken 8 órától 13 óráig, az érdeklődőket regisztráció nélkül is beoltják. Egyrészt felvehető a Comirnaty Original/Omicron megerősítő vakcina (1. és 2. booster), illetve első Covid-elleni vakcinával is oltanak: Pfizer/Comirnaty és Johnson&Johnson/Janssen.

Arra a kérdésünkre, hogy a komáromi kórházban mondtak-e fel orvosok, hasonlóan más kórházakhoz, Filkó Gabriella annyit válaszolt, náluk egyelőre senki nem adta be felmondását, azaz semmi nem veszélyezteti a gördülékeny egészségügyi ellátást. Hozzátette ugyanakkor, a Komáromi AGEL Kórház egyetért a Szlovák Orvosi Kamara állásfoglalásával. A kamara támogatja az egészségügyi dolgozók követeléseit, vagyis a magasabb bérezést, az egészségügyi rendszer, beleértve a kórházak hatékonyabb állami finanszírozását.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:
Újabb ugrás a 3. évezredbe
MRI-vizsgálat a komáromi kórházban
Tovább fejlesztik az onkológiai központot
Új egészségügyi központ Komáromban

Top