Komáromi kórház: újabb ugrás a 3. évezredbe

Múlt csütörtökön átadták a Komáromi Agel Kórház új, a 3. évezred követelményeinek is megfelelő sürgősségi betegellátó központját. Az építészeti és műszaki szempontból is kivételes beruházás értéke 11,2 millió euró, ebből 8,2 millió uniós pályázati pénz, a többit saját költségvetéséből gazdálkodta ki a kórház. Nyitra megye 90 ezer eurót adott az épület környékének rendbetételére, parkosítására.

A beruházás a járványügyi korlátozásokkal terhelt időszakban valósult meg, ennek ellenére – minimális csúszással – alig két évvel a 2020. július 8-ai alapkőletétel után sikerült átadni. A munkálatok idejére csupán kisebb korlátozásokat vezettek be a kórház területén. Michal Pišoja, a kórházat működtető Agel SK igazgatótanácsának elnöke az ünnepélyes átadón úgy fogalmazott: néhány évvel ezelőtt a 19. századot idézte a kórház állapota, mára viszont a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően küllemében és szakmai szempontból is egyre feljebb lépked a ranglétrán az országos értékelések során. További terveik pedig arra irányulnak, hogy Csehország és Szlovákia legnagyobb egészségügyi szolgáltatójává váljék.

A projekt nagy kihívást jelentett, mivel az új épületet két, már meglévő épület, a sebészeti-nőgyógyászati, valamint a nemrégiben szintén teljesen felújított belgyógyászati pavilon közé kellett beékelni és folyosóval összekötni. Ezzel sikerült elérni, hogy a betegeket zárt térben tudják egyik osztályról a másikra szállítani, így nem lesznek kitéve az időjárás viszontagságainak. Emellett egységesítették a sürgősségi betegfelvételt, azaz egy helyre került a sebészeti és belgyógyászati felvétel, a sürgős műtétre szoruló pácienseket pedig azonnal az emeleti szinten lévő műtőkbe tudják szállítani. A gyorsmentővel érkező betegek részére külön bejáratot alakítottak ki, így nem keverednek azokkal, akik úgymond „az utcáról” keresik fel a sürgősségi ellátást.

A beruházás magában foglalta a korszerű berendezések és technológiák beszerzését is. A központi várón kívül az épület többi része zárt, itt találhatók a vizsgálók, a műtők. A sürgősségi központot 12 új mobil kórházi ággyal, 9 vizsgálathoz és 3 szállításhoz szükséges ággyal, 3 új műtővel, mennyezeti és mobilröntgennel, Rtg-diagnosztikai állomással, 3 ultrahang-szonográffal, CT-berendezéssel, illetve a beteg életfunkcióinak vizsgálatához szükséges készülékkel, 4 anaszteziológiai eszközzel, 5 újjáélesztő készülékkel, vagyis defibrillátorral, valamint 2 műtőtoronnyal szerelték fel. A megnyitón elhangzott, hogy az sürgősségi rendszer az egészségügyi személyzet számára is új kihívásokat jelent, össze kell csiszolni az eddig külön-külön működő sürgősségi osztályokat, szorosabb együttműködést igényel majd részükről.

Miroslav Jaška kórházigazgató köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárult a projekt megvalósításához, külön kiemelve Ladislav Vikartovský tervezőmérnök és a kivitelező, a vágsellyei székhelyű Menert társaság munkáját. Köszönetet mondott a megyei képviselőknek is, amiért anyagilag támogatták az épület környezetének rendbetételét, füvesítést, kültéri bútorok elhelyezését – erre ugyanis a megnövekedett építési költségek miatt már nem futotta volna saját költségvetésükből. Néhány érdekes adattal is szolgált: az épületben 210 ajtó és 99 ablak, 750 világítótest van, az építéshez 4425 köbméter betont használtak fel, és 120 km erősáramú, valamint 69 km gyengeáramú vezetéket használtak fel. Michal Pišojához hasonlóan ő is utalt arra, hogy további fejlesztési terveik is vannak. Azon dolgoznak, hogy az országba érkező 1 milliárd eurós megújulási alapból tudjanak lehívni bizonyos összegeket.

Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke emlékeztetett, öt évvel ezelőtt, amikor a megyei testület jóváhagyta az Agel csoporttal megkötött hosszú távú bérleti szerződést, az egyik feltétel az volt, hogy hatmillió értékű beruházást hajtson végre. Ezt az összeget messze túlszárnyalta a működtető. 2017 és 2022 között már 22 millió eurós fejlesztést hajtottak végre a kórházban. Ugyancsak jó hír, hogy tavaly októberben a megye 254 ezer euróért eladta a Komáromi Agel Kórháznak a volt nővérszálló épületét, ahol lakásokat alakítanak ki az egészségügyi személyzet részére, vonzóbbá téve ezzel itteni munkavállalásukat.

Az új épület keresztelésére Vlček Erik világbajnok kajakozót és Marcel Forgáč rádiós műsorvezetőt kérte fel Miroslav Jaška, akik örömmel tettek eleget a felkérésnek.

Jóleső érzéssel állapíthatjuk meg, hogy a kórház jelenlegi vezetése ügyel a kétnyelvűségre, az új épületben gyakorlatilag minden felirat kétnyelvű. Sőt, a megnyitón az Agel csoport részéről is elhangzott egy rövid magyar nyelvű köszöntő.

Az új sürgősségi központ augusztus elejétől fogadja majd a páncienseket.

(vkm)

Kapcsolódó cikkeink:

Kórházunk a legjobbak között
Nincs veszélyben a komáromi kórház
A kórházé lesz az egykori nővérszálló
Már állnak az új sürgősségi központ falai
Elkezdték az új sürgősségi központ építését

Top