MRI-vizsgálat a komáromi kórházban

Februárban megnyílt az új klinikai onkológiai és sugárterápiás részleg a komáromi kórházban, nyáron pedig a teljesen új sürgősségi központ is. Az év végére egy további jelentős fejlesztés is megvalósul, ami az egész régió lakosságát szolgálja majd: megnyílik a mágneses rezonancia állomás.

A mágneses rezonancia állomás (MRI állomás) alapkövét idén februárban tették le. „Az építési munkák szeptemberben kezdődtek, mivel az állomás közvetlenül az új sürgősségi központ mellett létesül, így meg kellett várni ez utóbbi megnyitását” – nyilatkozta Filkó Gabriella, a Komáromi Agel Kórház igazgató-helyettese. Hozzátette, maga az építkezés november végéig fejeződhet be, ezt követően pedig az új MRI berendezés üzembe helyezésére kerül sor, ami nagyjából 3 hétig tart majd: „Vagyis Komárom és a járás több mint 100 ezer lakosa karácsonyi ajándékként kapja a mágneses rezonancia képalkotás lehetőségét.”

Januártól tesztelik a készülék működését, majd fokozatosan összekötik a klinikai onkológiai és sugárterápiás részleggel. Az 1,5 millió eurós beruházás a kórház saját forrásaiból valósul meg. „Mi, egészségügyi dolgozók nagyon örülünk a korszerű és minőségi berendezésnek. Ezzel együtt elsősorban jó egészséget kívánunk az embereknek, hogy minél kevésbé legyenek rászorulva a segítségünkre” – emelte ki Filkó Gabriella.

A mágneses rezonancia képalkotás egy modern radiológiai vizsgálati eljárás, amit főként az orvosi diagnosztikában használnak a test szerkezetének leképezéséhez, a kóros elváltozások kiszűréséhez. Mindez fájdalommentesen történik: a páciens ráfekszik egy vizsgálóágyra, amely aztán betolódik magába a felvételeket készítő gépbe, ami egy vastag csőhöz hasonlít. Az MRI-vizsgálat előnye a komputertomográfiához (CT) képest, hogy jobb a kontrasztfelbontó képessége a lágy szövetek területein.

(d)

Tovább fejlesztik az onkológiai központot
Kockázatos háziorvoshiány a Komáromi járásban
Kórházunk a legjobbak között

Top