Tovább fejlesztik az onkológiai központot

Február utolsó napján ünnepélyes keretek között adták át a teljesen felújított klinikai onkológiai és sugárterápiás részleget a Komáromi Agel Kórházban. Hat ággyal bővült a napközi ellátó állomás is, amely a kemoterápiára érkező betegeket szolgálja ki. További újdonság, hogy megkezdték a mágneses rezonanciás vizsgálat elvégzésére alkalmas állomás kialakítását – ez a vizsgálat eddig elérhetetlen volt a több mint 100 ezer lakosú Komáromi járásban.

Még 2018-ban jelentette be az Agel csoport, hogy több szakaszban megkezdi egy korszerű onkológiai központ fejlesztését a komáromi kórházban. Azóta folyamatosan fejlesztik a daganatos betegek gyógyítását szolgáló kórházi részleget. A beruházás első, 4 millió euró értékű első fázisában egy csúcsminőségű, CT-szimulátorral felszerelt lineáris gyorsítót vásároltak. Akkor az onkológiai osztály főorvosa a jövő kapujának nevezte a drága berendezést.

Kulturált körülmények

A klinikai onkológiai és sugárterápiás részleg felújítása tavaly júliusban kezdődött meg. A munkálatok idejére a részleget és a rendelőt átmenetileg átköltöztették, miközben a pácienseket is sikerült korlátozások nélkül ellátni. A koronavírus-járvány ugyan hátráltatta az átépítést, ezért a tervezettnél kissé tovább tartott, ám február végére így is befejeződött a 260 ezer eurós fejlesztés, amelyet a kórház saját kasszájából finanszírozott. Ezen kívül az EPH Alapítvány 15 ezer eurós támogatást nyújtott, amiből öt betegágyat vásárolt a komáromi intézmény.

Az onkológiai osztály első emeletén minden szoba megújult, cserélték az ablakokat, a padlót. A szobák új berendezést kaptak: 24 modern, elektromos vezérlésű kórházi ágyat, új bútorokat, minden szobába televízió került. A kemoterápiás állomásra pedig 12 új fotel érkezett, sőt, a pácienseknek itt is tévénézési lehetőséget biztosítottak a kemoterápiás kezelés idejére. Ugyancsak a felújítás keretében alakítottak ki négy új rendelőt sugárterápiás és klinikai onkológiai kezelés céljaira a földszinten. Ezen a szinten is cserélték az ablakokat, bútorokat, illetve a padló is megújult.

„Tavaly közel 8600 beteget vizsgáltunk ki az onkológiai osztályon, közülük 625 páciens esett át lineáris gyorsítós kezelésen, további 400-at kemoterápiával gyógyítottunk – tájékoztatott Pavel Demeter, az osztály főorvosa. – A mostani felújítással az onkológiai központ építésének második szakasza zárult le. További terveink között szerepel a diagnosztika fejlesztése, illetve a mágneses rezonancia vizsgálatok bevezetése a sugárkezelés részeként.”

MRI-állomás épül másfél millióból

Ennek érdekében lerakták a majdani mágneses rezonancia állomás alapkövét is. A beruházás teljes költsége 1,5 millió euró, a komáromi kórház ezt is saját forrásaiból finanszírozza. Az MRI-készüléket az új, még épülő sürgősségi központnál helyezik el, az első vizsgálatokra a központ átadása utáni időszakban kerülhet sor – még az idén.

Miroslav Jaška kórházigazgató hangsúlyozta, a járvány ellenére sem álltak le a fejlesztésekkel, miközben minden szükséges és elérhető kezelést biztosítottak pácienseiknek. „Fontos számunkra, hogy daganatos betegeink időben megkapják a szükséges gyógykezeléseket. A tervezett MRI diagnosztikát is össze akarjuk kötni az onkológiai központtal.“ Megjegyezte, a közeljövőben az összes egészségügyi biztosítóval alá fogják írni az MRI-vizsgálat átfizetéséről szóló szerződéseket.

Régiónkban különösen lényeges a daganatos betegek gyógyítását célzó infrastruktúra fejlesztése. Néhány évvel ezelőtti statisztikák szerint ugyanis pont a Komáromi járásban az egyik legmagasabb a daganatos megbetegedések száma.

(csá)

Top