„Szégyellje magát, aki be akarja sározni a nevem“

KOMÁROM. „Egyike vagyok azon keveseknek, akiknek sikerült kibújnia a kommunista ŠtB karmai közül. Nincs miért szégyenkeznem. Olyan családban nőttem fel, ahol a tisztesség a legnagyobb érték“ – ezekkel a szavakkal kérte ki magának Korpás Péter városi képviselő Fekete Ferenc helyi MKP-elnök vádjait, miszerint a kommunista állambiztonsági hatóság, az ŠtB együttműködő tisztje lett volna.

DSC_0900Feszty Zsolt, Korpás Péter és Szabó Béla

Múlt pénteken az MKP színeiben komáromi képviselővé választott Korpás Péter, Feszty Zsolt és Szabó Béla tartottak sajtótájékoztatót. Többek között kitértek az MKP jelenlegi komáromi alapszervezetével való viszonyukra, az őket az elmúlt években ért támadásokra, illetve a legutóbbi, Fekete Ferenc helyi MKP-elnök által megfogalmazott ügynökvádra, melyről röviden lapunk is beszámolt – Fekete a február eleji sajtótájékoztatón a KOMVaK vízgazdálkodási vállalat új igazgatótanácsának tagjait bírálta.

Feszty Zsolt képviselő hangsúlyozta, a 2014-es önkormányzati választások óta folyamatos támadások irányulnak ellenük azoktól a személyektől, akik a jelenlegi komáromi MKP pártszervezet tagjai. „A támadások fő kiváltó oka az, hogy a helyhatósági választásokon a Híd párttal összefogva, közös listán indultunk. A támadások íve – egyelőre – Fekete Ferenc február 9-i sajtótájékoztatóján érte el csúcsát, amikor végképp túllépték a jóízlés határát, személyeskedve, az emberi tisztességbe gázolva tettek kijelentéseket“ – mutatott rá a képviselő.

Mindvégig ellenálltam az ŠtB-nek

Korpás Péter a szót átvéve határozottan visszautasította az ügynökvádat. Rámutatott, neve nem szerepel az ŠtB-tisztek listáján, és bár a neten is elérhető ŠtB-nyilvántartásban (ún. regisztrációs protokollban) igen, ez semmit nem jelent, hiszen csak a kommunista állambiztonsági szolgálat jegyzőkönyveinek áttanulmányozása alapján jelenthető ki valakiről, együttműködött-e az elnyomó rezsim hatóságával.

Mint mondta, még 1983-ban került az állambiztonság látókörébe, amikor Budapestről Komáromba tartva Duray Miklós peréről szóló szamizdat kiadványokat találtak kocsijában a határőrök, akik előzőleg fülest kaphattak erről – valaki jelentett róla. Ezt követően az ŠtB rászállt: fenyegették, zaklatták, zsarolták és rá akarták venni, hogy jelentsen barátairól, magyarországi kapcsolatairól. Ezt a hozzá közel állókkal is közölte. Korpás Péter mindvégig visszautasította, hogy beszervezzék, és a róla vezetett jegyzőkönyveket bemutatva, azokból idézve, több róla szóló jelentést is felolvasott: ezek mindegyikében az állt, hogy használhatatlan ügynöki szerepre, semmilyen hasznos információt nem ad az ŠtB-nek. Emiatt 1988-ban véget vetettek a zsarolásnak, aktáját lezárták, archiválták. Korpás Péter megjegyezte, amikor kikérte a vele kapcsolatos jegyzőkönyveket a Nemzeti Emlékezet Intézetétől (ÚPN), a hivatal munkatársa elismerését fejezte ki neki, amiért ilyen bátran ellenállt a nyomásnak, mondván, csak kevesek mertek így kiállni annak idején.

„Egyike vagyok azon keveseknek, akiknek sikerült kibújnia a kommunista ŠtB karmai közül. Nincs miért szégyenkeznem. Szégyellje magát az, aki be akarja sározni a nevemet“ – reagált Korpás Péter, aki szemmel láthatóan mélyen elérzékenyült, amikor kijelentette: „Olyan családban nőttem fel, ahol a tisztesség a legnagyobb érték. Így élek, gyerekeimet is erre tanítom.“ Kérdésre válaszolva elmondta, nem zárja ki, hogy jogi lépéseket is tesz az őt ért vádak miatt, ugyanakkor nem szeretne belebonyolódni egy hosszú, évekig tartó perbe.

A sajtótájékoztatón elhangzott, mindhárman sajnálják, hogy a komáromi MKP új alapszervezete, mely a régi szervezet elégedetlen tagjaiból verbuválódott, nem kért belőlük, hiszen ők nyitottak lettek volna az együttműködésre, és akkor az is megtörténhetett volna, hogy ma 3 városi képviselője van a pártnak. Feszty Zsolt és Korpás Péter ugyanakkor ismételten bejelentették, hogy nem kívánnak MKP-tagok maradni, bár tavaly július óta még mindig nem kaptak hivatalos választ arról, hogy megszüntették-e tagságukat. Szabó Béla ellenben közölte, ő továbbra is MKP-tagnak tartja magát, mivel nem kezdeményezte a kilépést, ugyanakkor a jelenlegi komáromi alapszervezetbe nem hajlandó belépni, márcsak azért sem, mert sehonnan nem is lépett ki. Mindhárman hangsúlyozták, városi képviselőként Komárom javát és érdekeit szolgálva akarnak dolgozni, és minden pozitív elképzelés támogatására nyitottak.

(csaba)

Top