„Ne a város vérét szívja a KOMVaK!“A komáromi „vizes” cég mostanában sok kritika tárgya. Másfél éve új vezetést választottak a KOMVaK élére, azonban tavaly decemberben az igazgatótanács mindhárom tagja bedobta a törülközőt. Januártól új vezetés irányítja a vállalatot, a viharfelhők azonban még nem oszlanak. A részletekről Ruman Patrikot, az igazgatótanács új elnökét kérdeztük, akit február elejétől ügyvezető igazgatónak is megválasztottak – így nagyrészt az ő kezébe került a vízmű irányítása. Interjú.

• Hosszú ideig az állambiztonsági szervnél dolgozott. Hogy jött a képbe a KOMVaK?

– Így igaz, ahogy ezt a nyilvánosságra hozott életrajzomban is feltüntettem, mivel nincs takargatni valóm. A mai állambiztonsági szolgálatot a régi ŠtB-vel mossák össze, pedig ez a munka már egészen másról szól. Még csak nem is James Bond-történet.

• Mégis mivel foglalkozott?

– A feladatok között volt a gazdasági bűnügyek felderítése, de ugyancsak részt vettem a szélsőségesség elleni munkában. Minden esetben a közérdeket védtem. Sajnos olyan világot élünk, amikor egy biztonságosnak hitt Berlinben a karácsonyi piacon a tömegbe hajt egy merénylő. Az emberek védelme és a korrupció felszámolása volt a munkám.

• Sokak szerint e téren a KOMVaK-ban is akad tennivaló.

– Bizonyos értelemben valóban rengeteg a munka a cégnél, azonban én mégis bizakodó vagyok.

• Bővebben?

– Történtek hibák az elmúlt években, de úgy gondolom, a céget rendbe lehet hozni.

• Úgy, hogy jön egy befektető, vagy privatizálják?

– Semmi esetre sem! A mostani háromtagú igazgatótanács ebben egy véleményen van, elutasítunk bármilyen privatizációt, bármilyen külső befektető bevonását. A városnál kell maradnia a cégnek, de egészséges gazdasági háttérrel, hogy ne a város vérét szívja, hanem inkább doppingolja a költségvetést.

• Lehetséges ez belátható időn belül?

– Úgy gondolom, hogy igen, de ebben a városnak is partnernek kell lennie. Megengedhetetlen, ami korábban volt, hogy macska-egér harc volt a cég és a városvezetés között. Nem csak a városnak, de a cégvezetésnek is együttműködőbbnek kell lenni.

IMG_3099

• Milyen a hangulat az új igazgatótanácsban? Együtt tudnak dolgozni?

Jobb, mint amire számítottam. Teljesen más környezetből érkeztünk, nem ismertük egymást, így nehéz azzal vádolni minket, hogy összejátszunk. Óvatosak vagyunk, megvan az egészséges bizalmatlanság, de a céljaink közösek, és eddig mindig megtaláltuk a közös hangot. A véleményünk sokszor eltérő, de konstruktív viták zajlanak, és azt mondhatom, hogy eddig minden döntésünket 3:0 arányban fogadtuk el.

• Február elejétől már nemcsak az igazgatótanácsot vezeti, de ügyvezető igazgató is. Miért volt erre szükség?

– Tavaly két pályázat is volt az ügyvezető igazgatói posztra, mindkettő sikertelenül zárult, így végül Molnárová Helena töltötte be a posztot, ami viszont sok esetben bizonytalanságot szült. Másodsorban pedig elég furcsa helyzet volt, hogy a 2-300 eurós havi fizetéssel dolgozó igazgatótanács vállalja a felelősséget mindenért, miközben egy jól fizetett ügyvezető igazgató igazából csak végrehajtó szerepben volt. A vízmű irányítása jelenleg napi 8-10 óra munkát igényel, nem elég heti egyszer találkozni, mint azt a korábbi igazgatótanács tette. Ezért változtattunk.

• Tehát a döntéshozás és a felelősség is egy kézbe került?

– Részben igen, de azért azt is le kell szögezni, hogy az igazgatótanács egy kollektív szerv, amely az igazgatónak ad feladatokat.

• És Ön is egy jól fizetett posztra lépett előre.

– Annyi a teendő, hogy ezeket nem lehet heti egy alkalommal elvégezni. Ami pedig a fizetést illeti, magam kértem egy olyan fizetést, ami a korábban kifizetett ügyvezetői fizetések harmada. Úgy gondolom, először eredményeket kell letenni az asztalra. Korábban akadtak bérek, amelyek jóval a régiós átlag felett voltak, most ezt rendbe raktuk, nincs felelőtlen költekezés, minden centre odafigyelünk.

• Miért beteg a KOMVaK?

– Nehéz ezt pár mondatban összefoglalni, de mondanék néhány rendszerhibát. Rosszul felmért gazdasági tervek, ami miatt erőn felül vállalt fejlesztéseket a vállalat. Elmaradt modernizációs folyamat, egyszerűen fogalmazva, megragadtak ott, hogy eladjuk a vizet és leolvassuk a vízórát, pedig 2017-ben már a vízgazdálkodás is más korszakba lépett. Rossz emberközi viszonyok és folyamatos csatározás a városi hivatallal, a képviselő-testülettel – mindez együtt okozta a problémákat.

• És gyanús ügyek, mint például a kavai közbeszerzés. Meglesznek a felelősök?

– Tudom, sokan számonkérést, sőt határozott felelősségre vonást szeretnének. Mi elsősorban a céget szeretnénk jó mederbe terelni, amivel a város és a lakosok javát szolgálja. Ha valaki gyanús ügyet sejt, akkor azzal az igazságszolgáltatáshoz kell fordulni, nekik vannak eszközeik a felderítésre.

• A csallóközaranyosi projekt kapcsán is visszakérnek 1,8 millió eurót a pályázati támogatásból.

– Valóban, de az ügy kapcsán mindent megteszünk, hogy erre ne kerüljön sor. Az legalábbis furcsának nevezhető, hogy ugyanaz a hivatalnok követel vissza pénzt egy új becslésre hivatkozva, aki a szabályosan lezajló közbeszerzés után jóváhagyta a korábbi összegeket.

• A HASS cégtől végre megszabadul a vállalat? Hozzájuk kötődik a vagyon elzálogosítása, amiről a megtörténtekor az önkormányzat sem tudott.

– A céggel rögtön felvettük a kapcsolatot, egyelőre jól alakulnak a tárgyalások. Első körben az tűnik reálisnak, hogy az általuk folyósított hitelt teljesen más, standard feltételekre helyezzük át és eltávolítjuk a felszámolás veszélyét. Később akár banki hitelre is kiváltható lenne ez a tartozás.

• Most már tudják fizetni a számlákat?

– Sajnos olyan helyzetben érkeztünk a céghez, hogy a havi készpénzforgalomról sem tudtak pontos számokat adni, de sok más téren is elég érthetetlen viszonyok uralkodtak. Az adósság kezelhető, ráadásul egy jelentős része önkormányzatokkal szemben merül fel, ahol más a viszonyrendszer. Határozott lépésekkel konszolidálható a rendszer.

• Közben a központi árszabályozási hivatal (ÚRSO) a víz árának csökkentése mellett döntött, ami kiesést okozhat a vízmű bevételei terén.

– Két részre kell bontanunk a kérdést. A víz ára lehet, hogy csökkent, de az állandó költség, a vízóra fenntartása emelkedhet. Azonban a miniszterelnök olyan kijelentést is tett, hogy marad a tavalyi ár, és az árregulációs hivatal még nem foglalt állást. Várjuk a fejleményeket.

Elzárják a vizet az Esztergályos utcai két problémás lakótömbben?

– Ebben nem leszünk elnézőek, különösen nem ilyen felhasználókkal szemben. Amennyiben a tulajdonos nem rendezi a tartozását, elzárjuk a csapot. A többi komáromi kárára senkinek nem biztosítunk vízellátást.

(csá)
(Interjúnk a Delta február 13-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkek:

Ügynökmúltat kifogásol az MKP

Stubendek: dinamikus második félidőt tervezek

Lemondások a KOMVaK-ban

Top