Stubendek nyert Komáromban

Szombaton lezajlottak a helyhatósági választások. Komáromban a függetlenként induló Stubendek László lesz az új polgármester, a képviselő-testület kétharmadát függetlenek alkotják majd, a pártok jelöltjei leszerepeltek.

Kiugróan alacsony volt a részvétel Komáromban, ahol csupán a választók egyharmada – 34,6 százaléka – járult a szavazóurnákhoz. Ehhez bizonyára hozzájárult a piszkos kampány is, hiszen volt plakátfirkálási ügy, anonim facebook oldalak és gazdátlan röplapok is egy-egy jelölt befeketítésével foglalkoztak. A kampány hajrájában egy mintaszavazólap alapján készült röplap borzolta a kedélyeket, melyen a Híd-MKP koalíció képviselőjelöltjeinek nevei voltak kiemelve, illetve sorszámuk bekarikázva. Dobi Róbert, a helyi választási bizottság alelnöke, aki egyben a polgármester szervezési osztályának vezetője is, feljelentést tett az ügyben, mivel szerinte a röplapok alkalmasak voltak a választók megtévesztésére. Felmerült továbbá a gyanú, hogy a Komensky utcai szavazókörnél roma polgárokat szervezetten szállítottak szavazni.

Négy évvel ezelőtt jelentősen magasabb volt a szavazási kedv Komáromban – akkor a választók 46 százaléka voksolt. Az emberek kiábrándultságát mutatja, hogy Stubendek László 400 szavazattal kevesebbet kapott, mint a 4 évvel ezelőtti polgármester-választáson, amikor másodikként futott be, ám most 3 877 voks is elég volt számára a győzelemhez. Czíria Attila 3047 szavazattal, 800 vokssal lemaradva végzett a második helyen. 2010-ben Anton Marek 5492 szavazattal diadalmaskodott, most csupán 1873 voksot gyűjtve lett harmadik.

KN polgi

Stubendek László képviselőként is mandátumot szerzett, a 3-as körzetben 2032 szavazatot szerezve a 2. lett, mivel azonban a polgármesteri posztot fogja betölteni, helyette a 3-as körzetben 13. helyen végzett Hortai Éva kerül majd be a testületbe. A későbbiekben is előfordulhat, hogy egy-egy bejutott képviselő visszalép, ebben az esetben a soron következő legtöbb szavazatot gyűjtő jelölt lép majd a helyére. Az őrsújfalusi 1-es választókörzetben Petheő Attila (Híd-MKP, 229 szavazat) a legjobb be nem jutott jelölt, a 2-es körzetben Cúth Csaba (Híd-MKP, 957 voks) és Szayka Róbert (Híd-MKP, 941 voks), a 3-asban pedig (Hortai Éva után), Brinzik László (Európai Demokratikus Párt, 917 voks) és Sebő Zsolt (Híd-MKP, 908 voks) állnak a pótképviselői helyeken.

KN kepviselokFüggetlenHídMKP

Jelen állás szerint tehát a 25 fős képviselő-testület csaknem kétharmadát függetlenek alkotják. A pártok által indított jelöltek közül csak az MKP-Híd koalíciónak – az Összefogásnak – sikerült 9 mandátumot szereznie. A 9 koalíciós képviselő közül 6-ot a Híd, 3-at az MKP jelölt. A Zöld Párt összesen 15 jelöltet indított, ám egy sem jutott be, ez a polgármesterjelöltként is induló Benčič Peternek sem sikerült. Az új képviselő-testületben jelentős súlya lesz a Komáromi Függetlenek Csoportjának, hiszen 11 jelöltjükből 8 került be a komáromi parlamentbe, s korábban jelezték, képviselőként is szeretnék folytatni „az együttgondolkodást“, azaz egy erős képviselői klubot alkotnak majd. Az tehát biztos, hogy Stubendek Lászlónak vagy az Összefogással, vagy a Komáromi Függetlenek Csoportjával kell együttműködnie ahhoz, hogy elképzelései megvalósításához meglegyen a többsége.

Régiónk két vezető pártja – az MKP és a Híd – tehát várakozáson alul szerepelt Komáromban, aminek valószínűleg lesznek következményei. Érdekes lesz az is, hogy miként alakul Stubendek László és az MKP viszonya, mi lesz az MKP komáromi alapszervezetével, esetlegesen Stubendek László átveszi-e a helyi pártszervezet irányítását. Mint ismeretes, Stubendek László a helyi MKP alelnökeként az alapszervezet hivatalos jelöltje ellenében, függetlenként indult el a polgármester-választáson. Az alapszabály értelmében ezzel a lépéssel felfüggesztődött MKP-tagsága. Polgármesterré választásával azonban egy új helyzet állt elő, különösen annak fényében, hogy a sikertelen választási szereplés után az MKP komáromi szervezetének vezetője, Czíria Attila lemondott, s nem is indul újra az elnöki posztért, így biztosan átrendeződés várható az alapszervezetben.

(csá)

Top