Pons Danubii – fenntartható fejlesztések

A Pons Danubii EGTC-nek jelenleg három pályázata van folyamatban, melyek mindegyike kapcsolódik a környezettudatos életmódhoz. Az összekötő kerékpárút tervezése a zöld közlekedést, a SWARE projekt a vízi utak környezetbarát fejlesztését, míg az INSiGHTS projekt a lassú, zöld és egészségközpontú turizmust helyezi a középpontba.

Komárom – Ógyalla – Érsekújvár városokat összekötő kerékpárút tervezése

Az Észak-Komárom, Ógyalla és Érsekújvár városokat összekötő kerékpárút tervezési dokumentációja a Szlovák Köztársaság Közlekedésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériuma által finanszírozott pályázatból készül el 2017 júliusáig. A projekt része a geodéziai felmérés elkészítése, a projektdokumentáció kidolgozása a területrendezési eljárás megkezdéséhez, valamint a mérnöki munka az építkezési engedélyek megszerzéséhez. A kidolgozott tervek segítségével megépülhetnek az újabb kerékpárutak, melyek az EUROVELO 6 nemzetközi szakaszaihoz kapcsolódnak. A régió turisztikai fejlesztése szempontjából jelentős befektetés a környezetvédelem szemszögéből is fontos, hiszen támogatja a zöld közlekedést. Szintén nem elhanyagolható, hogy a megépülő utak mentén a területek rendezése és kitakarítása is a tervek része.

SWARE – a vízi utak régióinak fenntartható örökségmenedzsmentje

A SWARE (Sustainable heritage management of Waterway Regions) elnevezésű pályázat az Interreg Europe 2014-2020 program keretén belül jött létre. A 2016 áprilisában indult projekt vezető partnere a hágai Association Regio Water, a partnerség további tagjai ír, holland, lett, valamint olasz szervezetek.

SWARE_posters_EN_no_text_no_logos

A vízi utas régiókban a kulturális és a természeti örökségek védelmére létrehozott SWARE legfőbb célja, hogy az egyes partnerek által kiválasztott stratégiákat, programokat fejlessze és javítsa a gyakorlatba való átültetésüket. Ezáltal egyensúlyt teremt a természeti adottságok kiaknázása és a természeti, valamint az épített környezet védelme között. Az első két évben minden partner-régióban helyzetelemzésre kerül sor, majd a nemzetközi találkozók alkalmával ezek megvitatása és egymás jó gyakorlatainak átvétele következik, ezután pedig az akciótervek kidolgozása lesz soron. A következő két év feladata (2020 szeptemberéig) az akciótervek megvalósítása és folyamatos ellenőrzése lesz.

INSiGHTS – integrált, lassú, zöld és egészségközpontú turizmus stratégiák

A pályázat segítségével a Duna régió még vonzóbb úticél lehet a turisták számára. A 2,3 millió euró összköltségű, két és fél éves projekt (2017. január – 2019. június) a Duna Transznacionális program keretén belül valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és a Határon Átnyúló Együttműködési Program (IPA) társfinanszírozásával.

Az INSiGHTS projektben tizennégy partner vesz részt kilenc országból, melyek a következők: Ausztria, Bulgária, Horvátország, Németország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia. A Pons Danubii EGTC a projekt vezető partnere. Az INSiGHTS zártkörű projektindító találkozójára és a hivatalos nyitókonferenciájára a Pons Danubii EGTC szervezésében került sor 2017. február 27-28-án, Tatán. A tatai székhelyű Pons Danubii Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. az EGTC segítségére állt a szervezés során. A hétfői zártkörű projektindító találkozón az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban a partnerek vettek részt, a keddi hivatalos nyitókonferenciára a ferencmajori Pikant Pajtába több mint száz résztvevő érkezett.

ponsosok

Az INSiGHTS projektben olyan turizmus stratégiák kidolgozására kerül sor, melyek a régiókat a turisták számára vonzóbbá teszik, egyben megóvják a természeti és kulturális erőforrásokat. A pályázatban résztvevő régiók mind kimagasló természeti és kulturális adottságokkal rendelkeznek. Ezen felül nagyszerű lehetőség rejlik számukra a lassú, zöld és egészségközpontú turizmusban, mely egy gyorsan fejlődő rekreációs trend.

A projektben résztvevő partnerek szorosan együttműködve a helyi érintettekkel információkat gyűjtenek a turizmus jelenlegi helyzetéről, majd ezeket felhasználva nyolc integrált fenntartható turizmus-stratégiát készítenek el, melyek az egész Duna régió területén alkalmazhatóak lesznek. A projekt várható eredményei többek között: egy intelligens kártyarendszer, turisztikai csomagok, útvonaltervező okostelefon-alkalmazás, öko-neveléssel kapcsolatos új turisztikai szolgáltatások, lassú turisztikai hálózat rekreációs programok kínálatával és ökoturisztikai modell a városi területekre.

Weboldal: www.ponsdanubii.eu
Facebook: PonsDanubiiEGTC

tamogatas

Kapcsolódó cikkek:

A Bakony kapuja és a néma barátok kolostora
Vadregényes sziget és izgalmas hadtörténet
Tata, a vizek városa
Virtuális valóság: csata az erődben
Pons Danubii – kezdeti sikerek
EGTC – csupán egy furcsa rövidítés?

Top