Tata, a vizek városa

Járásunk nevezetességeit, turisztikai és szórakozási lehetőségeit többnyire ismerjük, ám sokszor nem is gondolnánk, hogy a határ túloldalán, 20 percnyi autózással milyen nagyszerű kikapcsolódási lehetőségek várnak minket, melyek akárcsak egy egynapos kirándulás remek célpontjai lehetnek. Most a magyarországi Tata legjelentősebb látnivalóit és rendezvényeit mutatjuk be.

Az Öreg-tó és környéke

Tata a vizek városa, de legnépszerűbb állóvize egyértelműen az Öreg-tó. Partján számos látnivaló és szórakozási lehetőség kínálja magát. Itt található a tatai vár, a város jelképe, mely egy sziklamagaslatra épült 1397-1409 között. Falai között székel a Kuny Domokos Múzeum. A tóparton álló, késő barokk Esterházy-kastélyt építészeti értékei, díszesen kialakított belső terei teszik egyedivé. Az Öreg-tavi élményvár változatos játékokkal, állatsimogatóval, minigolf pályával és szabadulószobával vár kicsiket és nagyokat.

A Tópart sétányon nemrég alakították ki az Új Kajakház Ökoturisztikai Központot, mely egy- vagy többnapos gyalogos, kerékpáros és kajaktúrák széles skáláját kínálja, de más turisztikai, sport és kulturális programokat, fesztiválokat is.

Ha csónakázni szeretne családjával, piknikezni, vagy csak fagyizni, csodálva a lenyűgöző tavat, akkor ide érdemes ellátogatni. Sportosabbak akár kerékpáron is elindulhatnak. Dél-Komáromból kényelmesen elérhető vasúton is, a legtöbb járaton a kerékpárok is szállíthatók.

var3

Angolpark a Cseke-tónál

A Tatai Angolpark a kultúrát és a könnyed sétát kedvelőknek is tud mit nyújtani, a park bejáratánál található a város egyik legkedveltebb cukrászdája-fagyizója. A Pálmaház rendezvényeknek ad otthont, a nemrégiben felújított szabadtéri színpad a kultúrakedvelőket vonzza, a Cseke-tó körül sétálva a természet szépségeiben gyönyörködhetünk. A tavaly felújított kiskastélyban, melyet az Esterházy család egykoron nyári lakként használt, ma Herendi porcelánkiállítás, továbbá az angolparkokat bemutató állandó tárlat látható.

Kálvária-domb

A város legmagasabb pontja a Kálvária-domb, amely nemcsak ragyogó panorámával ajándékoz meg bennünket, hanem köveinek gazdagságával is. Tata híres kőfaragó központ volt. A Kálvária-domb lábánál elhelyezkedő Geológiai Múzeum gazdagon tárja elénk a földtörténet középkorának rétegsorait, az itt feltárt festői szépségű, fosszilis ősmaradványokat.

A domb tetején álló Kálvária kápolna, valamint a kilátótorony napjainkban számos rendezvény helyszínéül szolgál. Pünkösdkor a domboldal és környék benépesül, a toronyból élőzene és ének szól. Szent Iván-nap előestéjén pedig a Szent Iván-napi tűzugrás hagyományát elevenítik fel, kirakodóvásár és kézműves foglalkozások várják a családokat.

kalvariadomb

Tata főtere

2014 végén fejeződött be Tata főterének, a Kossuth térnek a felújítása. Egy modern, szemet gyönyörködtető teret alakítottak ki, mely az éttermekkel és cukrászdákkal hamisítatlan kisvárosi hangulatot áraszt. A tér közepén található a restaurált Mária Immaculata szobor (Szeplőtlen Boldogasszony), mellette a városháza, a Szent Kereszt-templom, a Fischer-ház, benne ifjúsági központtal és közösségi házzal.

Programok a közeljövőben

A közeljövőben is több érdekes programot kínál a vizek városa. Augusztus 17-től 26-ig tart a XVII. Tatai Barokk Fesztivál, mely több művészeti műfajban kínál színvonalas programokat: zene, képzőművészet, tánc, irodalom, színház. Barokk jelmezversenyt és hangulatos barokk vacsorát is rendeznek. Októberben rendezik meg a Tatai Öreg-tavi Nagy Halászatot, mely nemcsak a halászatot mutatja be, de halvásár is egyben. Novemberben pedig a Tatai Vadlúd Sokadalom következik: minden évben sok külföldi természetvédő és madárbarát is kíváncsi a vadludak vonulására. Az Öreg-tó partján lehetőség nyílik madármegfigyelésre, de élőállatos bemutatók, madárgyűrűzés, ökoturisztikai túraajánlatok, csillagászati programok és játszóház is szerepel a kínálatban.

barokk-hetvege  Minden évben megrendezik a Barokk Fesztivált

A felsoroltakon kívül is bőven akad program és látnivaló, ha tatai kirándulást tervez, az alábbi weboldalakat érdemes felkeresnie: tata.hu, visittata.hu, tatatct.hu, tataivaroskapu.hu, tataikisterseg.hu.

(fotók: tata.hu, vizzenevirag.hu, kirandulastippek.hu)

A cikk a Pons Danubii támogatásával készült


Pons Danubii – 2010 decemberében alakult meg a Pons Danubii Európai Területi Társulás (EGTC), melynek célja, hogy összefogja a szlovák-magyar határ menti térség városait, és az uniós forrásokat kihasználva olyan fejlesztéseket valósítson meg, melyek a Duna mindkét oldalán ugyanolyan előnyökkel járnak – mondta el Bara Zoltán igazgató, aki megalakulása óta áll a Pons Danubii élén. Kiemelten kezelik a turisztikai fejlesztéseket, ezen belül is a kerékpáros közlekedés bővítését (helyi használatra is), de szervezésében gazdaságélénkítő projektek – ipari parkok bővítése, munkaerőpiaci programok – is megvalósultak már. Kifejezetten sikeres csoportosulásról van szó, amely pályázatok útján közel 6 millió eurónyi pénzforrást hozott régiónkba. Jelenleg is több pályázat előkészítésén dolgoznak. A társulásnak 3 szlovákiai és 4 magyarországi város a tagja: Észak-Komárom, Gúta, Ógyalla, illetve Dél-Komárom, Tata, Kisbér, Oroszlány.

A Pons Danubii EGTC által alapított, tatai székhelyű Pons Danubii Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. is sikeresen pályázott az EGTC-k támogatására a magyar közigazgatási minisztérium, illetve külügyi tárca pályázatain, 5 év alatt összesen 60 millió forintot elnyerve.


Top