Virtuális valóság: csata az erődbenDecemberben kiderült, a Pons Danubii EGTC összesen 2,5 millió eurót nyert el egyik turisztikai projektjére. A régió városait összefogó tömörülés tehát hatékonyan működik, ezért talán nem véletlen, hogy Bara Zoltánt újabb 4 évre megválasztották a Pons Danubii igazgatójának.

Újabb pályázatot nyert a Pons Danubii,
nemzetközi vásárokon népszerűsítik régiónkat

A 6 éve alakult Pons Danubii a határ menti önkormányzatokat fogja össze, jelenleg 7 tagja van, Észak- és Dél Komárom mellett Gúta, Ógyalla, Tata, Kisbér és Oroszlány. Rövid időn belül Érsekújvár is csatlakozhat.

Csata az erődben VR-szemüveggel

Decemberben kiderült, a csoportosulás egy újabb, 2,5 millió euró összértékű pályázata sikerrel végződött. Összesen 12 külföldi partner közös projektjéről van szó, a résztvevők között oszlik el az említett összeg, melyből a Pons Danubii, mint vezető partner, 550 ezer eurót kap. Régiós turisztikai tervek és stratégiák születnek majd, továbbá a pályázat része egy költöztethető pavilon vásárlása, melynek segítségével különböző nemzetközi, európai szintű turisztikai kiállításokon, vásárokon mutatják be a Pons Danubii régiót, városainkat, reklámozva az itteni lehetőségeket, látványosságokat. Fontos, igazán korszerű eleme a projektnek egy rendkívül látványos program/videó készítése, mely egy HTC Vive „virtuális valóság“ eszközzel lenne megnézhető, használható, élvezhető.

A virtuális valóság-szemüveg (VR-szemüveg) felhelyezésével testközelből lehet majd bebarangolni a komáromi erődrendszert, akciódús csatajelenetekbe bekapcsolódni – süvítő nyilak, ágyúdörgés, puskaropogás, vágtató lovak –, történelmi sétát tenni a várban. Egy valóban különleges virtuális élménnyel gazdagodhat a készülék viselője, ezzel is kedvet kapva ahhoz, hogy személyesen felkeresse térségünket. Bara Zoltán, a Pons Danubii igazgatója elmondta, a projekt hivatalosan február végén indul és 3 évig tart, és legalább 1 év, amíg elkészül az említett virtuális élményeket nyújtó, erődrendszert bemutató program.

Újraválasztották

Bara Zoltán, a szervezet év végi közgyűlésén az elmúlt évek eredményeiről beszámolva leszögezte, a megnyert pályázati pénzek alapján a Pons Danubii volt az egyik legsikeresebb szervezet a magyar-szlovák határ mentén működő európai területi csoportosulások (EGTC) közül. Jelenleg is további pályázataik vannak folyamatban, az egyik célja például a vízparti turisztikai fejlesztések kidolgozása, a másik keretében pedig 8 szlovákiai és magyarországi városban épülne korszerű játszópark, melyek egy-egy másik térségbeli város turisztikai nevezetességének nagy méretű makettjei lennének, de a régió városait érintő kerékpár-kölcsönző rendszer kiépítésére is pályáznak.

barazoliA Pons Danubii újraválasztott igazgatója

„A Pons Danubii-t a pályázati elbírálók és az EGTC-kkel foglalkozó európai intézmények is ismerik és elismerik. Hat év alatt sikerült olyan referenciákat felépíteni, ami most jó alap a sikeres tevékenységhez. Ezt a tapasztalatot szeretnénk kamatoztatni a lakosság javára” – mondta Bara Zoltán.

Stubendek László komáromi polgármester, aki egyben a tömörülés alelnöke is, rámutatott: az előrelépéshez, a hatékony munkához az kell, hogy a tömörülés tagjai képesek legyenek régióban, egymást erősítve gondolkozni, ami a Pons Danubii esetében jól működik. Keszegh Béla alpolgármester, az EGTC felügyelőtanácsának tagja hangsúlyozta, jelenleg Komárom 5 nagyobb pályázata van játékban a Pons Danubii segítségével, de a szervezet szakmai tanácsadást is nyújt más tervekhez. Nagyon jó az együttműködés – szögezte le.

Mindezek fényében talán nem meglepő, hogy Bara Zoltánt újabb 4 évre megválasztották a Pons Danubii igazgatójának. A tagok egyhangúlag támogatták kinevezését.

(d)

Top