A Bakony kapuja és a néma barátok kolostora

Rengeteg olyan látnivaló van a járásunkkal szomszédos magyarországi térségben, amelyekről sokunk még nem is hallott. Járt már az Oroszlány melletti, egyedülálló majki kolostorban? Csupán 40 percnyi autózással egy teljesen más világba csöppenhet egy gyönyörű erdős rész közepén, amelyet az egész világból járnak megcsodálni. És tudta, hogy egész Magyarországot megnézheti Kisbéren? Folytatjuk a térség magyarországi városait bemutató sorozatunkat.

kk

OROSZLÁNY

A Komáromtól 35 kilométerre fekvő Oroszlány fiatal város, bányász múlttal, ezért klasszikus műemlékek nem találhatók itt, mégis bőven akad látnivaló a településen és közvetlen környékén. Már az oda vezető út is hangulatos látképet tár elénk, de a város környéke egyedi kincseket rejt.

Igazi különlegesség a városka főutcáján található épületek falának díszítése, különböző művészek által készített ún. sgrafittók varázsolják színessé az utcaképet. A sgrafittók falra festett képek, melyek 1959-ben készültek az akkori szocialista kultúpolitika stílusjegyeivel, de néhány éve felújították őket, és ma már egy történelmi korszak egyre értékesebbé váló alkotásai.

2030

A bányászati múzeum ritka, szép és gazdag ásványgyűjteménye sem mindennapi látványosság a kövek szerelmeseinek, de a bányászat múltjáról is átfogó képet kaphatnak kicsik és nagyok. Az ófalu evangélikus temploma és a város közelmúltban épített katolikus temploma is megér egy-egy látogatást. A környék horgásztavai közül külön is meg kell említeni a hőerőmű hűtőtavát, amelynek horgászállásait télen is használhatják a pecások. A szlovákiai látogató számára különösen érdekes lehet a Szlovák Tájház felkeresése: a török hódoltság után elnéptelenedett vidékre ugyanis szlovák telepesek hozták vissza az életet a 18. század elejétől.

Majk, a néma barátok kolostora

Oroszlány közvetlen közelében számos figyelemreméltó látványosságot találni. Ezek közül is kiemelkedik a városka legnagyobb büszkesége: Majk, a kamalduli néma barátok kolostora. A Közép-Európában is egyedülálló műemlékegyüttes a 17. században épült, barokk stílusban, de a rend szigorú reguláit idéző zárt alaprajzzal – négyszögszimmetriával. A kamalduli fehércsuhás néma barátok remetelakjai – amelyek titkaiba a látogatók beleshetnek – intim udvart zárnak körül, közepén egy templomocska áll. A hamisítatlan barokk hangulatot a torony harnagjátéka teszi teljessé, mely negyedóránként korabeli dallamokat játszik. Több állandó kiállítás várja a látogatókat: a kamalduli rend történetéről, a remeteség hétköznapjairól, illetve a Majkon született Esterházy Móric grófról, aki Magyarország miniszterelnöke volt. A területet eredetileg az Esterházyak adományozták a rendnek, majd később visszakapták, a család alakított ki vadászkastélyt a kolostor szomszédságában. A vadászkastélyt nemrégiben felújították, a család minden tagjának kínál érdekes látnivalót. A kolostor melletti park és kisebb tó ideális hely a piknikezésre és egy varázslatos sétára. A remeteség áprilistól október végéig látogatható idegenvezetővel.

Majk_legi

Feltétlenül említést érdemel még a vértesszentkereszti bencés apátság is, az egykori monostor és templom maradványa az Oroszlány és Pusztavám közötti erdőben bújik meg, a román kori építészet egyik gyöngyszeme. A XII. századi alapítású kolostort az évszázadok során több rend is birtokolta – bencések, ciszterciek, domonkosok –, mely az alaprajzbeli változtatásokban is visszaköszön, pont ez teszi igazán különlegessé. A török korban a kolostort elhagyták, jelentős álló romjai azonban napjainkig megmaradtak. Kalandos út vezet a romtemplomig, de a látvány és a hangulat lenyűgöző.

KISBÉR

A Komáromtól 33 kilométerre található Kisbért a Bakony kapujának is nevezik, elsősorban méneséről, lovardájáról híres. A városka az angol telivértenyésztés fellegvára, ahonnan az elmúlt 160 évben világhírű lovak indultak hódító útjukra. Közülük is kiemelkedik a „magyar csodaló“, a „legyőzhetetlen csodakanca”, Kincsem. A paripa 1876-tól négy éven keresztül nem talált legyőzőre Európa legnevesebb versenyein.

kisberilovarda

A Királyi Lovarda 3 éve nyitotta újra kapuit: a látogatóknak lehetőségük van sétalovaglásra, sétakocsizásra, a helytörténeti és lovas múzeum megtekintésére. Emellett szabadidőversenyeket, nyári napközis táborokat is szerveznek itt, de például iskolai osztályokat is várnak élő helyszíni biológia-környezet órákra, solymász bemutatóval, továbbá honfoglalás kori történelemórára, lovasíjász bemutatóval.

Magyarországi nevezetességek egy helyen

A kisvárosban egyszerre – ráadásul ingyen – nézheti meg az egész ország egyes nevezetességeit a Mini-Magyarország Makettpark segítségével. A kisbéri tó partján szerdától vasárnapig fogadja a látogatókat több tucat makettel – megtekinthető például a Lánchíd, a Parlament, a hortobágyi kilenclyukú híd, az egri vár, a székesfehérvári országalma, a tihanyi apátság, az esztergomi bazilika, az aggteleki cseppkőbarlang, de a dél-komáromi Monostrori Erőd kicsinyített mása is.

1

Bármelyik irányból érkezünk Kisbérre, elsőként a csonka tornyú katolikus templom tűnik fel a városközpontban. Gyönyörű késő barokk főoltárával, a Mária Terézia által ajándékozott Krisztus a kereszten című festménnyel, az 1938-ban készült freskókkal. A templom stílusában illeszkedik a Batthyány kastélyhoz és a körülötte elterülő Angolparkhoz. Utóbbi része a Nagy-tó, melynek átereszén vízesést alakítottak ki. A városban és környékén remek horgászhelyek vannak, a pecások a kisbéri és a hántai tavakon hódolhatnak szenvedélyüknek.


A cikk a Pons Danubii támogatásával készült

Pons Danubii –  A 2010 decemberében alakult Pons Danubii Európai Területi Társulás (EGTC) célja, hogy összefogja a szlovák-magyar határ menti térség városait, és az uniós forrásokat kihasználva olyan fejlesztéseket valósítson meg, melyek a Duna mindkét oldalán ugyanolyan előnyökkel járnak. Pályázatok útján eddig közel 6 millió eurónyi pénzforrást hozott régiónkba. A társulásnak 3 szlovákiai és 4 magyarországi város a tagja: Észak-Komárom, Gúta, Ógyalla, illetve Dél-Komárom, Tata, Kisbér, Oroszlány.


Tata, a vizek városa

Top