Csúszik a Szent András-bazilika támogatásának kifizetése

Komárom. A vártnál lassabban halad a komáromi Szent András-bazilika belső terének restaurálása, amit az épület külső felújítása után, még 2018 januárjában kezdtek el. A munkálatok első fázisa 800 ezer euróba került, melyhez akkor 643 ezer euróval járult hozzá a magyar állam. A múlt évben a magyar kormány egymillió eurós támogatást ítélt meg a munkálatok folytatására. Az összegnek a fele érkezett meg mostanáig a komáromi római katolikus egyház plébániájának számlájára, miközben a felújítás a két éve felfedezett freskók restaurálása és az építőanyagok drágulása miatt a tervezettnél jóval költségesebb lesz.

Az 1860-ban felszentelt, barokk stílusban épült bazilika felújítása 2008-ban a főhomlokzaton lévő szobrok restaurálásával vette kezdetét, majd az elülső és az oldalsó falak felújításával folytatódott. A Kerületi Műemlékvédelmi Hivatal felügyelete alatt végzett munkálatok befejeztével az akkor még Szent András templom visszakapta régi pompáját és fehér színét, ami a jezsuita építészet stílusjegye. Az 1756-ban felszentelt templomot – ami az 1848-as tűzvész martalékává vált – ugyanis a jezsuita rend építtette.

Kiss Róbert kanonok, Nagyszombati általános helynök, komáromi esperes-plébános lapunknak beszámolt róla, hogy miután befejeződtek a külső munkálatok, Juraj Puškár és Ján Hromada restaurátorok irányítása alatt elkezdődött a nemzeti műemlékként nyilvántartott templom belső terének feltárása, építészeti, műszaki és művészeti feltérképezése. Ennek végeztével a szakemberek úgy számoltak, hogy a szentély, a főhajó és a két, emeletes oldalhajó teljes felújítása kb. 3,5 millió eurós befektetést igényel. „A munkálatokat a magyar állam és a Nagyszombati Főegyházmegye támogatásával tudtuk elkezdeni. A műemlékvédelmi hivatal által kidolgozott ütemterv alapján, először a műszaki felújítást végeztük el 2019-ben. A feltárások során a restaurátorok arra a felfedezésre jutottak, hogy a barokk kor legjelentősebb osztrák művésze, Franz Anton Maulbertsch 1760-ban elkészült freskóinak egy része, az írásbeli adatokat visszaigazolva, valóban fennmarad, és ott lapul a többsoros mészréteg alatt a két oldalhajó kápolnáinak mennyezetén” – ismertette Kiss Róbert.

A feltárások során egy további hatalmas meglepetés érte a restaurátorokat, a szentélyben a művészettörténet másik jelentős alakjának, Carl Frederik Sørensen dán festőművésznek 1870–1875-re datálható alkotására bukkantak. A bazilika templomhajójának mennyezeti festményeit pedig Luigi Aloys Francois Joseph Loir nemzetközileg elismert francia művész készítette 1870–1884 közt. Ezeknek a rangos művészettörténeti értéket képviselő freskóknak a restaurálása magas szintű szakmai feladat, de anyagi szempontból is rendkívül igényes.

A Komáromi Római Katolikus Egyházközség rendszeresen pályázik a szlovák kulturális minisztériumnál, Nyitra megye önkormányzatánál, valamint a magyar államnál. Több alkalommal kisebb pályázatokban sikeresek voltak, 2021 májusában aztán Soltész Miklós, a magyar miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára komáromi látogatása során komoly bejelentést tett, miszerint a magyar állam 1 millió euró támogatást nyújt a bazilika belső tereinek felújítására.

A rendkívül nagylelkű felajánlásból 500 ezer euró még a múlt év novemberében megérkezett. A közbeszerzési eljárás lebonyolítása után januárban megkezdődött a szentély felújítása, melynek összköltsége a Sørensen freskók miatt 680 ezer euróra ugrott. A hiányzó 180 ezer euró egy részét a nagyszombati érsekség állja, a fennmaradó részre még keresik az anyagi forrásokat.

„Az ígért egymillió eurós támogatást 2021 októberében Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Ivan Korčok akkori külügyminiszterrel folytatott tárgyalása során is megerősítette. Tekintettel azonban a jelenlegi bizonytalan világgazdasági és világpolitikai folyamatokra, különösképpen az Európát gyötrő energiaválságra, a szomszédunkban dúló háborúra és háborús veszélyekre, a további támogatások folyósításának időpontja sajnos bizonytalan, értesítettek Budapestről. Az ügy fontosságát szem előtt tartva azonban ígéretet tettek, hogy amint a lehetőségek engedik, megteszik a további szükséges lépéseket” – tudatta a fejleményeket lapunkkal Kiss Róbert kanonok.

A szentély felújításának tervezett befejezése a Sørensen freskók restaurálásával együtt a jövő év tavaszára, húsvétra várható.

(Janković)
(Cikkünk a Delta szeptember 27-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:
Teljesen megújult a Marianum főépülete
Egymillióból újulhat a Szent András-bazilika
Magyar támogatásból újulnak a templomok
Szerzetesi élet Csicsón

Top