Magyar támogatásból újulnak a templomok

Régió/Komárom. Száz templom részleges felújítása történik meg a Felvidéken magyar állami támogatásból, ezekből tucatnyi a Komáromi járásban – jelentették be múlt kedden a Szent András Plébánián tartott sajtótájékoztatón. Mindez a Magyar Templom-felújítási Program keretében valósul meg. Ezen kívül a komáromi Szent András-bazilika belső felújítását is egymillió euróval támogatja a magyar kormány.

A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad – jelentette ki Soltész Miklós, a magyar miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Komáromban tartott sajtótájékoztatóján. Elhangzott, Szlovákiában 96 magyarlakta településen 69 római katolikus, 6 görögkatolikus, 25 református templomot, továbbá egy zsidó imaházat újítanak fel mintegy másfél milliárd forint magyar állami támogatásból. Ezek folyósítása már a nyáron megkezdődhet.

Soltész Miklós elmondta, a hitélet erősítésén és a magyar közösségek megőrzésén túl a templom-felújítási program egyúttal a helyi gazdaságot is segíti, továbbá mutatója az egyre jobb magyar-szlovák kapcsolatoknak is. Hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy ebben a nehéz időszakban, a 21. században ezek a nemzetek erősítsék egymást, és azt keressék, ami, összeköti őket. „Ez a két nemzet, mi magyarok és szlovákok egymásra vagyunk utalva, ebben az elképesztő nagy nyomásban, részben Brüsszel, részben pedig a teremtett világunkat lerombolni akaró ideológiák részéről“ – szögezte le Soltész Miklós.

Kiss Róbert, Soltész Miklós és Forró Krisztián (fotó: MTI/MKP/Oriskó Norbert)

Kiss Róbert, a Nagyszombati Főegyházmegye érseki helynöke, komáromi esperes-plébános a felvidéki felújítások részleteiről elmondta: többnyire az egyházi épületek külső tatarozására kerül majd sor, kisebb és közepes nagyságú településeken, rendszerint 15-30 millió forint közötti összegből. Kérdésünkre elmondta, a Komáromi járásban hét római katolikus templom részleges felújítása történik meg a program keretében: a csallóközaranyosi, az izsai, az ekeli, a füssi, a keszegfalusi templomoké, továbbá a gútai Nagyboldogasszony plébániatemplom és a komáromi Szent Rozália templom tatarozására is jut magyar állami támogatás.

A Komáromi járásban ezeken kívül a csicsói, a gelléri és a perbetei református templomok is újulnak, továbbá a komáromi Zsidó Hitközség imaházának egy részét is rendbe teszik a program keretében.

A gútai Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébániatemplom is megújul

Kiss Róbert egyúttal bejelentette, hogy – nem a templom-felújítási program keretében – komoly magyarországi támogatás érkezik majd a komáromi Szent András-bazilika felújítására: megközelítőleg 1 millió euróból a belső tereket restaurálhatják.

Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a nagylelkű felújítási programért, egyúttal rámutatott: az ilyen felújításokhoz elődlegesen a szlovák állam révén kellene forrásokat biztosítani, ehhez viszont fontos lenne a felvidéki magyarság parlamenti érdekképviselete.

A magyar kormány által jóváhagyott templom-felújítási program keretében közel 26 milliárd forint támogatásból 1800 templom és imaház újul meg – többségében Magyarországon, de részben határon túli magyarlakta területeken is.

(d)

(Cikkünk a Delta május 18-i számában jelent meg.)

Top