Egymillióból újulhat a Szent András-bazilika

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter megerősítette, a magyar kormány 1 millió euróval támogatja a komáromi Szent András-bazilika belső tereinek felújítását. A restaurálás hamarosan el is kezdődhet.

Soltész Miklós, a magyar miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára még májusban járt Komáromban. Ekkor tárgyalt Kiss Róberttel, a Nagyszombati Főegyházmegye érseki helynökével, komáromi esperes-plébánossal is, aki lapunknak már akkor elmondta, a Szent András-bazilika belső tereinek felújítására 1 millió eurós támogatást nyújt a magyar kormány. Elhangzott, a Magyar Templom-felújítási Programhoz kapcsolódóan Szlovákiában 96 magyarlakta településen 69 római katolikus, 6 görögkatolikus, 25 református templomot, továbbá egy zsidó imaházat újítanak fel mintegy másfél milliárd forint magyar állami támogatásból. A Komáromi járásban hét római katolikus templom részleges felújítása történik meg: a csallóközaranyosi, az izsai, az ekeli, a füssi, a keszegfalvai templomoké, továbbá a gútai Nagyboldogasszony plébániatemplom és a komáromi Szent Rozália templom tatarozására is jut magyar támogatás. A Komáromi járásban ezeken kívül a csicsói, a gelléri és a perbetei református templomok is újulnak, továbbá a komáromi Zsidó Hitközség imaházának egy részét teszik rendbe a program keretében.

Kiss Róbert kérdésünkre elmondta, a bazilika szentélyét és a főhajóját fogják restaurálni a kapott támogatásból – a falakat, a gazdagon dísztett barokk stukkókat. Miután a bazilika esetében óriási felületekről van szó, amelyek felújítása restaurátori munkát igényel, az oldalhajókra nem futja a magyar kormánytámogatásból. Ugyanakkor pályáznak a szlovák kulturális minisztériumhoz is, és bíznak abban, hogy végre siker koronázza igyekezetüket, és a szlovák állam is segít az értékmentésben. Ha ez így lesz, a Szent András-bazilika nemzetközi összefogás eredményeként újulhatna meg. Kiss Róbert elmondta, a teljes belső rekonstrukcióhoz becslések szerint 3,4 millió euróra lenne szükség. A magyar támogatásból megvalósuló belső rekonstrukció jó esetben már az idén, de legkésőbb a jövő év első felében megkezdődhet.

csá

Kapcsolódó cikkeink:
Magyar támogatásból újulnak a templomok
Megújul a kálvária a kórházban
Megkezdődött a Marianum felújítása
Hogyan lett bazilika a Szent András-templomból?

Top