Újabb toronyház a hetes lakótelepen?

Komárom területrendezési tervét érintő kérvényekkel és javaslatokkal foglalkozott a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Egy vállalkozó a VII-es lakótelepen 12 emeletes tömbházat építene, ám az elképzelés nem aratott sikert. Első körben parkos területté nyilvánították a piramis épület előtti területet, valamint az amfiteátrum mögötti részt is. Átmeneti hulladéklerakó telepek létesítése is felmerült.

Lassan komáromi folklórrá válik, hogy egy-egy önkormányzati ülés előtt féligazságok, vagy teljesen hamis állítások terjednek a közösségi oldalon. Így volt ez azon kérvények kapcsán is, melyeket vállalkozók, lakosok nyújtottak be, a területrendezési terv módosítását kérve. Keszegh Béla polgármester ezekre reagálva hangsúlyozta, a demokrácia jegyében minden beérkező kérvény sorsáról a képviselők dönthetnek. Ezek többsége nem a városi hivatal javaslata, és nem is az ő kezdeményezése.

Park lehet a piramis épület előtt

Ugyanakkor a városi hivatal is javasolt néhány módosítást, ám ezek zöme pont nem a beépíthetőség növelésére vonatkozott, hanem – az álhírekkel szemben – épp ellenkezőleg: az eddig lakóövezetként nyilvántartott területek parkká alakításáról szóltak, lakossági kérések alapján. Ezek nyomán döntöttek a képviselők az ún. piramis épület előtti telek besorolásáról is; mint ismert, tavaly a szomszédos telek tulajdonosa, Beke Vince vállalkozó petícióban követelte, hogy a képviselők ne adják el a kérdéses városi telket egy beruházónak, és ne épüljön itt korszerű irodaház. Annak idején a képviselők eleget tettek az aláírásgyűjtők kérésének, most pedig azt is megszavazták, hogy a területrendezési tervben is zöldövezetté nyilvánítsák a telket. Elhangzott, a város a jövőben tervezi a parkosítást, egyúttal a vállalkozót is kérik, hogy korábbi ígéretéhez híven segítsen ebben, illetve az óriásplakát felületek eltávolításában.

Ugyancsak a hivatal javasolta – a környékbeliek és Tárnok Magda képviselő kérése nyomán – az amfiteátrum melletti terület zölddé nyilvánítását. Ez eddig beépíthető területként szerepelt, a képviselők jóváhagyták az átminősítést.

Álhír a Lidice park beépítése

Egy további elképzelés az I-es lakótelep egy kis telkéről szólt – a közösségi hálón terjedő álhírek szerint ez a Lidice park beépítését célozta volna, ezért sokan felháborodva kommentálták az állítólagos terveket. Ezzel szemben a valóság az, hogy a parkot egyáltalán nem érintette a javaslat, ez fel sem merült. A képviselők csupán arról döntöttek, hogy a parkot határoló, háromemeletes lakóház mögötti kis városi területet lakóövezetté nyilvánítsák. Ezen a telken egy ingatlan áll, melynek egyik részében hajléktalanok és drogfüggők vertek tanyát, akik életmódjukkal zavarták a környékbelieket.

A kérdéses telek zölddel jelölve

Ha a területrendezési tervet eszerint módosítják – a végleges döntés ősszel várható –, a város a későbbiekben például eladhatja családi ház építése céljából, amivel megszűnnének az ott gyülekező, összeférhetetlen emberek által okozott problémák. A Lidice park területét ez még részben sem érinti, az továbbra is park maradna.

Átmeneti gyűjtőudvar Őrsújfalun

Első körben átment a hivatal azon javaslata, mely szerint – a terület átminősítése után – egy elsősorban zöldhulladék összegyűjtésére szolgáló, elkerített telep létesülne Őrsújfalu Vadas részében. A szándék szerint ez nem egy hagyományos gyűjtőudvar lenne, mint Harcsáson, hanem egy, a hulladék átmeneti tárolására szolgáló „köztes állomás“, ahonnan rendszeresen elszállítanák a hulladékot Harcsásra. Vagyis az őrsújfalusiak kényelmét szolgálná, hogy ne kelljen a város másik végébe hordaniuk a hulladékot. A városrész képviselője, Molnár Marian elmondta, a lakosok keresték meg azzal a kéréssel, hogy szeretnék helyben leadni a lekaszált füvet, vagy az összegyűjtött műanyagpalackokat. A képviselő szerint egy ilyen telep segítene abban, hogy ne alakuljanak ki fekete lerakatok a városrészben, és egyes lakosok ne a kanális partjára hordják ilyen-olyan szemetüket.

Ennek ellenére több helyi lakos is tiltakozott a terv ellen a közösségi oldalon, petíció indítását is kilátásba helyezve, mondván, egy ilyen telep nem való a családi házak közelébe. A képviselő jelezte, szélesebb körben is egyeztetne az őrsújfalusiakkal, hogy valós tények alapján, a többség akaratának megfelelően dőljön el az átmeneti lerakó sorsa. (Cikkünk írása óta elkezdődött az aláírásgyűjtés.)

12 emeletes lakóház a hetesen?

Zömében azonban beruházók és lakosok kérvényei voltak napirenden. Ezek közül több kritikát kapott a VOGI Kft. kérvénye, mely úgy módosítaná a területrendezési tervet, hogy a VII-es lakótelepen, a Szent János utca melletti területen – mely a kérvényező tulajdonában van, lásd címlapfotónkat – egy 12 szintes lakótömböt építhessen. Jelenleg legfeljebb négyszintes épület emelhető itt.

Minden felszólaló egyetértett abban, hogy az ottani volt hulladékudvar nem egy lakótelep közepére való, ugyanakkor a legtöbben azt is határozottan ellenezték, hogy egy újabb toronyház épüljön az egyébként is zsúfoltnak számító környéken. Sebő Zsolt szerint így is parkolási gondok vannak szerte a városban, egy további toronyház csak fokozná a környék ezzel kapcsolatos problémáit. Marek Anton egyenesen szemtelenségnek nevezte a kérvényt, hozzáfűzve, ha kell, ő maga indít petíciót a toronyház építése ellen. Molnár Marián szerint leginkább egy parkolóház építése szolgálná a környékbeli lakosokat. Felvetette, a városvezetés tárgyalhatna a kérvényezővel erről, hogy toronyház helyett nem építenének-e ott egy parkolóházat? Emiatt a kérvényről nem is szavazott a testület – borítékolható, hogy a 12 szintes lakóház engedélyezését elutasították volna.

Hulladéklerakó a Holt-Vág mellett?

Ugyancsak visszavonták a Clean City hulladékgazdálkodási vállalat és egy másik vállalkozó (az érintett parcella egy részének tulajdonosa) kérvényével kapcsolatos javaslatot. Ez arról szólt, hogy a Szakszervezeti utcától a Holt-Vágra vezető út melletti egyik területet a város nyilvánítsa könnyűipari zónává. Ez lehetővé tenné, hogy a Clean City egy átmeneti hulladéklerakó telepet létesítsen itt. Ez volt az eredeti elképzelés, ugyanakkor közvetlenül az önkormányzati ülés előtt a vállalat nyilatkozatban közölte, hogy csak konténereket helyeznének el a telken, illetve járműveik parkolását szolgálná.

A képviselők inkább elutasítóan álltak a tervekhez. Bujna Zoltán rámutatott, a Holt-Vágra vezető út mentén már 2013 óta lakóházak építését tervezik, ennek beruházója pedig már tiltakozott is az átminősítés ellen. Az is tény viszont, hogy az út mentén jelenleg is folyik könnyűipari jellegű tevékenység (fémgyűjtő udvar). Keszegh Béla polgármester nem tartja jó ötletnek, hogy a Holt-Vág rekreációs zóna melletti könnyűipari tevékenységet, ami nagyobb teherautó-forgalmat is jelentene. Elhangzott, a Holt-Vág folyamatosan fejlődött az elmúlt években.

Csintalan Miklós főellenőr rámutatott, a területrendezési terv esetleges módosításakor azt is ki lehet kötni, hogy egy könnyűipari zónában konkrétan milyen tevékenység végezhető, és mi tilos – tehát megtiltható az, hogy egy területen átmeneti hulladéklerakó működhessen. Tekintettel az utolsó pillanatokban behozott nyilatkozatra, és a homályos részletekre, a képviselők elhalasztották a javaslattal kapcsolatos szavazást.

Összesen 21 területrendezési tervvel kapcsolatos kérvény és javaslat volt napirenden, mint a fentiekből is látható, ezek közül néhány nem ment át az első körben. A javaslatokkal még legalább két alkalommal foglalkozik a képviselőtestület. Leghamarabb idén ősszel várható a végleges döntés a kérdésekben.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:
Magyar kézbe kerül a volt Poliklinika
A vitás ingatlanfejelsztéseket is jóváhagyták
Semmi sem épül a piramis előtt
Lufik nélkül száll harcba a polgármesterségért

Top