A vitás ingatlanfejlesztéseket is jóváhagyták

Komárom. Tavaly decemberben, az év utolsó önkormányzati ülésén a képviselők végleg jóváhagyták a város területrendezési tervének módosítását. Összesen 10 módosításról volt szó, ezek közül két ingatlanfejlesztést érintő ügyben aláírásgyűjtéssel tiltakoztak a lakosok. Míg a benei beruházásnál kompromisszum született, a Singellőben épülő Viva lakópark ellen tiltakozók nem elégedettek az új területrendezési tervvel.

Tavaly szeptemberben a komáromi képviselő-testület részletesen megvitatta azokat a javaslatokat, amelyek a területrendezési terv módosítására vonatkoztak. Ez az a városi dokumentum, mely részletesen szabályozza, hogy a városban milyen területen milyen ingatlan építhető, építhető-e egyáltalán, illetve milyen célra használható. Az év utolsó ülésén összesen 10 javaslatról döntöttek, melyek esetében az illetékes állami szervek, hatóságok nem fogalmaztak meg súlyos kifogásokat.

Korábban a legnagyobb vitát a Singellő városrész délkeleti sarkába – a csónakházhoz vezető út mellé – tervezett Viva lakópark váltotta ki. Ezt az elhanyagolt, 24 ezer négyzetméteres városi telket még 2020-ban hirdette nyilvános eladásra a város. Végül Varga Zoltán vállalkozó vásárolta meg abból a célból, hogy egy zöld lakóparkot építsen ott – családi házakat, valamint négy négyszintes lakótömböt a telek vasút felőli részén. A beruházó tervei szerint garázsok, szabadtéri parkolók épülnek, továbbá játszótér, valamint a területet parkosítja. Ezenkívül kiépíti a közműhálózatokat, bekötőutakat, járdákat, majd a kész infrastruktúrát – nagyjából 4 ezer négyzetméternyi területtel együtt – jelképes 1 euróért visszaadja a város tulajdonába. Azóta megtörtént a tereprendezés: a vállalkozó kivágta a területen lévő fákat és bozótot, egyúttal 1740 tonna szemetet szállíttatott el – a terület évtizedekig illegális szemétlerakat volt. Az eladás folyamatát a főellenőr, valamint a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) is vizsgálta, ám semmilyen szabálytalanságot nem tártak fel.

Tiltakozó lakosok

A lakosok azonban egy éve tiltakozó petíciót indítottak az ingatlanfejlesztés ellen. Eleinte a „kiserdő“ kivágását fájlalták, majd további aggályokat fogalmaztak meg: az épülő lakótömbök árnyékot vetnének az Augusztus 29. utcán található háromszintes lakóházak egyes lakásaira, sérülne az itt élők magánszférája és megnövekedne az autósforgalom. A vállalkozó által készített szakvélemények ezeket nagyrészt cáfolták.

Tavaly ősszel azonban egy valóságosabb probléma is felmerült: a szomszédos telkeken 1975-ben épült lakóházak pincéibe időről-időre befolyik a víz, aminek nyomán nagy repedések keletkeztek az alagsorban. A lakosok nevében az önkormányzati ülésen felszólaló Ďurenka Erzsébet egy általuk készített szakvéleményre hivatkozva állította, a kivágott fák miatt mozdult meg a talajvíz, és ennek nyomán keletkeztek repedések a kérdéses lakótömbök pincéiben.

Varga Zoltán vállalkozó ellenben felolvasta a kérdéses szakvélemény vonatkozó részét, amiből szerinte kiderül, hogy nem a fák kivágása okozza a problémákat, sokkal inkább az épületek alapozásának módja. Sebő Zsolt képviselő rámutatott, édesapja évtizedek óta az Augusztus 29. utcán lakik, a lakóházakkal szemben, és nála nem jelentkeznek statikai problémák a talajvíz miatt, azaz a problémák fő oka nem itt keresendő. Ugyancsak hangsúlyozta, nem Varga Zoltán tehet arról, hogy az érintett lakótömbök a környék legalacsonyabban fekvő részén épültek 45 évvel ezelőtt. Varga Zoltán kiemelte, békén kellene hagyni azokat, akik a járvány idején is dolgozni akarnak és munkát adnak a komáromiaknak.

Ďurenka Erzsébet indulatos felszólalásában „talpnyalóknak“ nevezte a képviselőket, volt akit „lebohócozott“, továbbá kijelentette, hogy a polgármester „Hitler módjára vezeti a várost“. Ezt a hangnemet több képviselő is kikérte magának.

Felújítják az utcát, vízelnyelő épül

A problémák ugyanakkor valósak, ezért a polgármester ismételten jelezte, az önkormányzat igyekszik segíteni az ott élőknek. Már megtörténtek az előkészületek annak érdekében, hogy az Augusztus 29. utcát teljeskörűen felújítsa a város, olyan járdaszegélyekkel, amelyek megakadályozzák az esővíz elfolyását a lakótömbök irányába, továbbá egy csapadékelnyelő, ún. retenciós tartályt építenének a környéken. Ezek ugyan csak az esőzések miatti befolyást akadályoznák meg, a statikai gondokra nem jelentenek megoldást, ám ennek orvoslása alapvetően nem is a város dolga lenne.

A képviselők többsége végül jóváhagyta a területrendezési terv módosítását, amelynek nyomán megépülhet a Viva lakópark a vállalkozó tervei szerint, továbbá a benei sorházak is – erről keretes írásunkban olvashat. A módosított terv szerint elvi lehetőség nyílik arra is, hogy a gadóci silókban nagyjából 170 lakást alakítsanak ki, mellette pedig legfeljebb 4 szintes lakótömbök épüljenek. Ez utóbbi fejlesztés azonban csupán egy szándék a tulajdonos részéről: egyelőre sem részletes tervek, sem szakvélemények nem készültek.

Benei beruházás

A területrendezési terv elfogadásával zöld utat kapott az egykori benei óvoda területén tervezett ingatlanfejlesztés. A telket Kuchár Miloš és Simon Péter vállalkozók cége vette meg a várostól. Itt is tiltakoztak a lakosok, magánszférájukat féltve, ugyanis felmerült, hogy a megengedett 2 szintes épületek helyett 2+1 szintes házakat építenének a vállalkozók.
Tavaly több egyeztetés zajlott a tiltakozók és a beruházók között. Ezek eredménye, hogy a vállalkozók végül nem kérték a plusz egy szint engedélyezését, csupán azt, hogy a csaknem 2 ezer négyzetméteres telek beépíthetőségét növeljék meg 25 százalékról 45 százalékra, miközben a zöld terület aránya legalább 50 százalékos marad. Végül ezt foglalták bele az új területrendezési tervbe. Így egy 5 lakásból álló sorház épülhet az óvodaépület helyén, legfeljebb két szintesek, amik a főút felőli oldalon lesznek, így elvileg nem zavarják majd a szomszédok magánszféráját – az új ingatlanok illeszkednek a környék jellegéhez.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:
Zöld utat kapott a lakópark
Lakóházzá alakítanák át a gadóci silókat

Top